bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Zo maak je fysieke participatie leuk

Vijf voorbeelden.

17 februari 2023
CitizenLab

Participatie werkt het beste als je het veelzijdig aanpakt. Dat wil zeggen: met verschillende methoden, zowel online als offline. Een bijeenkomst of workshop op het gemeentehuis kan interessant zijn, maar past niet in ieders drukke schema. De flexibiliteit van online participatie helpt veel, maar niet alle inwoners zijn digitaal vaardig. 

CitizenLab is daarom groot voorstander van de combinatie van fysieke en online participatie. Op ons digitale platform vind je alles wat je nodig hebt voor online participatie, maar we inspireren je óók graag voor fysieke participatie. Hieronder lees je vijf creatieve voorbeelden van fysieke participatie.

Energie-excursie in Utrecht

Inwoners van Utrecht-West gaan op energie-excursie. Om zich te verdiepen in duurzame energie bezocht een groep inwoners windparken onder leiding van Stichting Gebiedscommissie Utrecht-West. Ze stelden kritische vragen, onderzochten het geluid van de windmolens en brainstormden over het samen opwekken van duurzame energie.

Lunchen met de burgemeester van Den Helder

In 2021 nodigde burgemeester Jan de Boer inwoners uit voor een luchtig lunchgesprek. Iedereen uit Den Helder kon zich aanmelden via het platform van CitizenLab en de burgemeester trok vervolgens willekeurig namen uit een hoed. De uitverkorenen gingen onder het genot van een kop soep in gesprek met hun burgemeester over onderwerpen die hij en zij zelf hadden voorgesteld.

CitizenLab

Meningen ophalen met straattheater in Eindhoven

Theatergezelschap de Hartendames verzorgt entertainment om evenementen en gebeurtenissen in de wijk een vrolijk tintje te geven. Ook bij buurtinitiatieven zijn ze een graag geziene gast. Zo reden ze met een wagentje door verschillende wijken van Eindhoven om wensen van inwoners op te halen. Inwoners konden bij de Hartendames een kopje koffie drinken en een leuke boodschap achterlaten voor een buurtgenoot. Een woningcorporatie en de gemeente kozen tot slot een wens uit om mee aan de slag te gaan.

De fysieke Luisterpaal in Utrecht

Op verschillende plekken in hartje Utrecht stonden in 2019 luisterpalen. Mensen konden tegen de paal over van alles en nog wat praten, en ze kregen ook vragen terug. Ze deelden bijvoorbeeld zorgen over hun stad. De palen stonden dus op centrale plekken in de stad en ze waren ook makkelijk in gebruik. Daarom kwamen er ook ideeën van groepen die normaal moeilijker zijn om te bereiken. Jongeren komen bijvoorbeeld minder vaak naar een inspraakavond, maar werden door de luisterpaal wel aangetrokken.

Participatie voor jongeren

Verschillende Nederlandse gemeenten startten dit jaar een pilot om jongeren meer bij hun beleid te betrekken, #MijnStemTelt. De gemeente Urk organiseerde bijvoorbeeld een pizza-avond en een debatfestival.

Op een middelbare school in Heerenveen fietsten scholieren op een speciale ‘smoothie-fiets’ hun eigen gezonde sapje bij elkaar. Ook spraken de scholieren met de wethouder over gezondheid. Tot slot liet de gemeente Etten-Leur jongeren een stukje van hun leven filmen, om erachter te komen wat zij belangrijk vinden en op basis daarvan verder in gesprek te gaan.

CitizenLab

Combineer fysieke en online participatie

Zo zie je maar: er zijn genoeg mogelijkheden om een feest te maken van offline participatie. In combinatie met online participatie betrek je op deze manier een zo divers mogelijke groep inwoners. Enquêtes, peilingen, digitale workshops, interactieve kaarten en budgetspellen: genoeg manieren om je inwoners te betrekken. Op het platform van CitizenLab vind je nog meer ideeën voor zowel online als offline participatie. Met input van diverse bewonersgroepen kom je tot breed gedragen, inclusief beleid.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.