bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Voorbeelden van burgerparticipatie: inspirerende platforms

Zien hoe lokale overheden samen met hun community´s problemen aanpakken?

21 oktober 2022
Platforms

Een evenwicht vinden tussen groei, ontwikkeling en het milieu: het is wereldwijd een belangrijke kwestie voor lokale overheden. Wil je zien hoe onze klanten deze problemen aanpakken en samen met hun community’s oplossingen creëren? Wij zijn in ieder geval onder de indruk. Lees hieronder verder.

1. De update van de toekomstvisie van Seattle (Verenigde Staten)

In 2016 heeft de stad Seattle een toekomstvisie voor 2035 aangenomen. Inmiddels zijn we dus 6 jaar verder. Er is een update nodig om ervoor te zorgen dat de beslissingen van de stad over mobiliteits- en nutsvoorzieningen, parken, open ruimte en vele andere openbare diensten nog steeds in overeenstemming zijn met de behoeften van de community. Ook moeten de beslissingen op schema liggen om te voldoen aan de behoeften van de stad als deze de komende jaren blijft groeien.

Bij het project om de toekomstvisie bij te werken vraagt Seattle ook de hulp van inwoners. Zij kunnen hun input delen over verschillende onderwerpen die moeten worden onderzocht in de komende milieubeoordeling.

Bekijk het grootste participatieproject van Seattle

Platform Seattle

2. De strategie van Maashorst voor ruimtelijke ordening en milieu (Nederland)

Van het ondersteunen van een bruisend commercieel centrum tot het zorgen voor voldoende groen: we vragen veel van onze leefomgeving en de wensen lopen soms sterk uiteen. Zoals alle lokale overheden in Nederland staat ook de gemeente Maashorst voor de uitdaging om de wensen van de inwoners in kaart te brengen en zo de strategie voor ruimtelijke ordening en milieu voor de komende jaren te bepalen.

De gemeente heeft haar inwoners uitgenodigd een enquête in te vullen. Zo kon Maashorst die broodnodige input verzamelen. Tegelijkertijd kunnen inwoners ideeën voor mogelijke verbeteringen toevoegen of op een kaart aangeven welke groengebieden behouden moeten blijven.

Ontdek het project

3. Groene buurten ontwikkelen in Brent (Verenigd Koninkrijk)

De gemeenteraad van Brent roept zijn community op om een lokale aanpak te ontwikkelen om de klimaatcrisis aan te pakken. Het doel van dit project: een groene buurt creëren die “milieuvriendelijk is, minder CO2-uitstoot en afval heeft en een gezondere plek is om te wonen, te werken en te bezoeken”.

Bekijk het project

Platform Brent

4. Verbetering van digitale voorzieningen voor inwoners (Luxemburg)

Effectieve digitale overheidsdiensten – of eGovernment – kunnen verschillende voordelen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan meer transparantie en vertrouwen, of meer efficiëntie en besparingen bij de overheid.

Het Luxemburgse ministerie voor Digitalisering heeft zijn CitizenLab-platform gebruikt om inwoners te vragen hoe zij hun mobiele applicatie MyGuichet zouden kunnen verbeteren. Met de app kunnen inwoners en bedrijven een groot aantal administratieve procedures afhandelen met overheden en overheidsinstanties. Met dit project zoomt het ministerie specifiek in op de functionaliteit voor het delen van documenten.

Naar het project

5. Community-bijeenkomsten in Newham  (Verenigd Koninkrijk)

Het stadsdeel Newham in Londen heeft acht ‘communitybuurten’ en aan elke buurt is 100.000 pond toegewezen om het gebied te verbeteren. In de vorige projectcyclus hebben de bewoners van elke buurt hun drie belangrijkste prioriteiten naar voren gebracht en daarover gestemd.

Bewoners en buurtgroepen bespraken deze prioriteiten verder en ontwikkelden tijdens buurtvergaderingen projectplannen om tegemoet te komen aan die behoeften. In september 2022 worden de gekozen projecten voor elke buurt onthuld op hun CitizenLab-platform.

Kijk mee in Newham

6. Samen beslissen over klimaat- en duurzaamheidsinvesteringen in Dendermonde (België)

Na succesvolle participatieve begrotingsprojecten in 2020 en 2021 lanceerde de gemeente Dendermonde in 2022 een nieuwe editie, deze keer met klimaat en duurzaamheid als centraal thema.

Inwoners konden van maart tot mei voorstellen indienen. Van 1 juli tot 31 augustus kon de community stemmen op hun favoriete projecten. In september zal een commissie alle projecten die doorgingen naar de volgende ronde beoordelen en een winnaar aanwijzen.

Bekijk het project van Dendermonde

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.