Participatievoorbeelden: uitblinkers van januari
Ontdek onze selectie van projecten en laat je inspireren door collega-participatieprofessionals uit onze CitizenLab-community.

Lokale overheden van over de hele wereld lanceren voortdurend nieuwe en creatieve projecten op onze platforms. Van mobiliteitsvraagstukken tot het herinrichten van wijken, ontdek onze selectie van projecten en laat je inspireren door collega-participatieprofessionals uit onze CitizenLab-community.
Utrecht vernieuwt de Zuidpoort (Nederland)
Om het historische deel van Utrecht weer in zijn oude glorie te herstellen en daarbij de mens centraal te stellen, wendde de gemeente zich tot de inwoners voor ideeën.
De eerste fase van het project was gericht op het verzamelen van informatie over het Zuidpoortgebied, zoals de geschiedenis, het huidige gebruik en het toekomstig potentieel. Deze informatie werd gebruikt om een uitgebreide analyse te maken van de sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen van het gebied. In de tweede fase werden bewoners en belanghebbenden uitgenodigd om in een enquête feedback, ideeën en zorgen te delen over de ontwikkeling van het gebied.
Het doel van de Zuidpoortstudie is om een plan voor de ontwikkeling van het Zuidpoortgebied op te stellen dat duurzaam en inclusief is en de behoeften en wensen van de bewoners weerspiegelt.
Ontdek hoe Utrecht het aanpakte
Dendermonde bevraagt inwoners via enquête over recente verkeerswijziging (België)
Het belangrijkste doel van het project was om de buurtbewoners, bedrijven en andere belanghebbenden in Dendermonde te betrekken bij de ontwikkeling van een nieuw verkeersplan dat de efficiëntie en veiligheid verhoogt en tegelijk rekening houdt met de behoeften en uitdagingen.
Het project werd opgedeeld in twee fasen. De eerste fase bestond uit het verzamelen van feedback via een online enquête, openbare vergaderingen en bezoeken ter plaatse. Vervolgens werd op basis van die input een nieuw verkeersplan opgesteld dat in de tweede fase werd voorgesteld.
174 inwoners namen deel, waarvan er 89 de online enquête invulden en 85 personen de openbare vergaderingen bijwoonden. In de tweede fase was een kleinere groep belanghebbenden verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het voorgestelde verkeersplan.
Wenen hertekent een van de belangrijkste straten om meer mensgericht te zijn (Oostenrijk)
De Gumpendorfer Straß is als belangrijkste verbindingsas een van de ruggengraten van Wenen. Om de straat aan te passen aan de veranderende behoeften, hebben het district Mariahilf en de afdeling voor architectuur en stedenbouw van de stad Wenen de handen ineengeslagen om input van de bewoners te verzamelen en een nieuw concept te ontwikkelen.
Dit participatie- en ruimtelijke ordeningsproject werd opgedeeld in 6 fasen en trok al snel meer dan 1.000 deelnemers. Ze hebben als eerste stap – en met groot succes – onze nieuwe ingebouwde enquêtetool gebruikt om feedback van de inwoners te verzamelen en te analyseren. Het grote voordeel: alle data worden verzameld op het CitizenLab-platform waardoor het team binnen dezelfde tool kan analyseren en erover terugkoppelen. De volgende vijf fasen zijn:
- Straatinterviews en informatiestands
- Workshops met bewoners, organisaties en experts uit de wijk
- Feedbackfase met informatiestands en minitentoonstelling
- Uitwerking van het voorontwerp en presentatie
- Ontwerp en uitvoering
Om hun inspanningen op het platform kracht bij te zetten, zette het projectteam ook “Gumpi-Standls” op verschillende locaties in de wijk – plekken waar buurtbewoners inzage kregen in het project en hun ideeën konden delen. We kijken uit naar wat Wenen nog meer in petto heeft en hoe ons platform hen zal helpen succes te boeken! De succesvolle start van dit project is alvast veelbelovend.

Wokingham Borough lanceert project rond planten en verzorgen van bomen (Verenigd Koninkrijk)
In 2020 stelde Wokingham Borough een klimaatactieplan op. In het kader daarvan lanceerde het lokale bestuur onlangs een project om samen met de inwoners een nieuwe strategie op te stellen voor het planten en verzorgen van bomen. Met het project wil Wokingham Borough het bewustzijn over het belang van bomen in de bebouwde ruimte vergroten.
Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe je participatie en technologie kunt inzetten om duurzaamheid te promoten en betere besluitvorming bij ruimtelijke ordening en ontwikkeling te realiseren. Op de projectpagina vinden inwoners up-to-date informatie en kunnen ze gemakkelijk hun zegje doen. Door informatie en participatie op één plaats te bundelen, is het voor inwoners makkelijker om mee te doen, wat leidt tot meer participatie, betere resultaten en een transparanter besluitvormingsproces.
Bovendien maakt de tijdlijnfunctie van het CitizenLab-platform het nog eenvoudiger om inwoners te informeren over en betrekken bij complexe materie en lange projecten, zoals bij duurzaamheid en ruimtelijke ordening wel vaker het geval is.
Riga maakt slim gebruik van onze mapping tool om te bepalen wat de inwoners van de stad vinden (Letland)
De stad Riga gebruikte onze visuele mapping tool, om inzicht te krijgen in wat mensen leuk en minder leuk vinden aan de stad. Het team zette vier fasen op, één voor elk label dat inwoners aan een bepaalde plek konden geven. De verschillende labels waren: favoriete plek, minst favoriete plek, ruimte voor verbetering en trots van Riga. Inwoners konden in elk van de fasen op een kaart een locatie selecteren die volgens hen bij het label matcht.
Om ervoor te zorgen dat de inwoners terugkeren naar het platform, krijgt elke geregistreerde gebruiker een e-mail wanneer ze in een volgende fase kunnen meedoen.
Zo kon Riga ondertussen 261 deelnemers bij het project betrekken, die in totaal 85 ideeën hebben ingediend en meer dan 1300 stemmen hebben uitgebracht.

Rexburg stelt prioriteiten met inwoners om wonen in de stad aangenamer te maken (Verenigde Staten)
Welke problemen moeten volgens inwoners het eerst aangepakt worden? Rexburg lanceerde een project op hun CitizenLab-platform om rechtstreeks de ideeën van de bewoners te verzamelen. In fase 1 konden de inwoners hun suggesties, over welk onderwerp dan ook, indienen. In fase 2 onderzocht het team van Rexburg elk voorstel en beoordeelde de haalbaarheid van de populairste om prioriteiten te stellen. Er kwamen zes belangrijke ideeën naar voren:
- Bescherming van landelijke kenmerken in Rexburg.
- Verbetering van fiets/wandelpaden.
- Meer recreatieve activiteiten.
- Het tekort aan woningen aanpakken.
- Verbetering van voetpaden rond een park
- Meer restaurants
Het lokale bestuur gaat nu verder fase 3, namelijk het verzamelen van feedback van inwoners over hoe zij de bovenstaande projecten zouden prioriteren.
Op zoek naar meer inspiratie? Dit interesseert je vast ook:
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.