bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

De Community of Practice voor digitale burgerparticipatie

Relevante kennis centraliseren en delen, adviseren en inspireren.

23 augustus 2022
Community of Practice

De afgelopen jaren heeft CitizenLab gewerkt aan het bouwen van een community. Hierbij hadden wij de luxe van honderden klanten die feedback gaven over ons platform en over het idee van online burgerparticipatie in het algemeen. De behoefte om relevante kennis te centraliseren en te delen, om te adviseren en te inspireren, bleef maar groeien.

In onze informele online community betrokken we klanten bij onze productontwikkeling, gaven we ze de middelen om hun werk uit te breiden en lieten ze contact hebben met elkaar. Vandaag de dag bestaat ons netwerk uit meer dan 300 klanten wereldwijd. De behoeften van onze gegroeide community zijn verschoven. We gaan een stap verder om dit steeds groeiende netwerk te ondersteunen, door onze Community of Practice (CoP) te lanceren.

De Community of Practice voor digitale burgerparticipatie

Dus, wat is een Community of Practice? Deze term kwam op in 1999, maar is tegenwoordig nog steeds relevant:

Communities of Practice (CoPs) zijn georganiseerde groepen van mensen die een gemeenschappelijk belang hebben in een specifiek technisch of zakelijk domein. Ze werken regelmatig samen om informatie te delen, hun vaardigheden te verbeteren en actief te werken aan het bevorderen van de algemene kennis over het domein. (Wenger, Etienne. Communities of Practice: Leren, Betekenis, en Identiteit. Cambridge University Press, 1999)

De drie kernbegrippen in deze definitie zijn van toepassing op de community van CitizenLab: groepen mensen (dat wil zeggen de klanten van CitizenLab, het team en de partners), gemeenschappelijk belang (betere online burgerparticipatie, digitale participatie en besluitvorming), regelmatige samenwerking (meetings, community platform en e-mails).

Wat is nou het grootste verschil tussen een community zoals wij die kennen en een Community of Practice? Ze richten zich op hoe we samen iets doen. De Community of Practice van CitizenLab zal in de eerste plaats actiegericht zijn om klanten te voorzien van de tools die ze nodig hebben. We zullen ons vooral richten op het gedeelte ‘practice’ van de term.

Community of Practice

Wij zorgen ervoor dat de community van CitizenLab ondersteunend en stimulerend is voor onze klanten. Veel tools en (sociale) netwerken concurreren om onze beperkte tijd. Daarom is het ons doel om een community op te zetten die altijd gericht is op ons gemeenschappelijk belang: online burgerparticipatie. De focus ligt op de praktische elementen van hoe je kunt leren om dingen beter te doen. 

De voordelen van een Community of Practice 

Voor onze klanten en partners zijn er verschillende redenen waarom het waardevol is om deel uit te maken van onze community. Dit zijn onder andere: 

  • Deel uitmaken van een relevant netwerk

Als je weet dat je niet de enige bent die voor een bepaalde uitdaging staat, en als je collega’s hebt die hun lessen en ervaringen uit de praktijk delen, kan dat je werk verbeteren en je inspireren om nieuwe dingen te proberen. 

  • Inspiratie opdoen

Over inspiratie gesproken: deel uitmaken van een online community voor burgerparticipatie is een goede start, maar de community moet praktisch en actiegericht zijn. De community moet je laten zien hoe je dingen voor elkaar krijgt en jou inspireren met praktische, kant-en-klare voorbeelden en trainingsmateriaal. 

  • In contact blijven met collega’s en deskundigen 

Het maakt niet uit waar je je bevindt in je proces of hoe bekwaam je je voelt op het gebied van online burgerparticipatie: je kunt je openlijk uitspreken naar de community over waar je aan werkt. 

  • Groeien door samen te werken 

Onze community is niet statisch, maar ontwikkelt zich voortdurend. We zullen direct onderling contact hebben en er is altijd ruimte voor input, vragen en momenten om dingen samen te doen. 

Dus, wat levert dit CitizenLab op als bedrijf? De mogelijkheid om deze community op te bouwen met onze meer dan 300 klanten heeft duidelijke meerwaarden. Het stelt ons in staat om hechtere banden op te bouwen en onmiddellijke feedback te krijgen waarmee we ons platform en onze dienstverlening kunnen verbeteren.

Ook maakt de Community of Practice het mogelijk onze expertise te delen van ‘één-op-veel’ in plaats van ‘één-op-één’. Dit is efficiënter en zorgt voor grotere impact. We zullen ervoor zorgen dat de community in al onze teams wordt opgebouwd en gevoed, van onze Participatie Experts en Supportteams tot onze teamleden op de afdelingen Product, Ontwikkelingen en Marketing. 

Een veelzijdige community voor de veranderende behoeften bij burgerparticipatie 

CitizenLab werkt in verschillende markten, in meerdere talen, met verschillende klantensegmenten, culturen, doelen en projecten. Daarom staat het onderhouden van een online community met een daadwerkelijk doel en toegevoegde waarde voor onze klanten en partners in ons netwerk voorop. 

We zullen dit doen door onze middelen en tools gevarieerder te maken en een levendige Community of Practice op te bouwen. Dit houdt in dat we altijd gemakkelijke interactie en peer-to-peer uitwisseling van kennis mogelijk zullen maken. Iedere tool heeft een verschillend doel – inspireren, verbinden, leren, co-creëren, opleiden, trainen of feedback krijgen.

Online participatie
De Community of Practice

Doe mee aan de Community of Practice van CitizenLab. Op die manier:

  • Doe je inspiratie op met relevante voorbeelden
  • Leer je door praktijkgericht te werk te gaan
  • Ben je op de hoogte van dingen en erken je dat je tijd op een dag beperkt is
  • Voel je je verbonden met de groep, op jouw eigen tempo en voorwaarden 

Onze Community of Practice is een springlevende omgeving die we voortdurend verbeteren door interactie en feedback – dat is een cruciaal kenmerk van dit netwerk. 

Dus laten we kennismaken in de community van CitizenLab! 

Het maakt niet uit of dat nou is op het Community Platform of dat we dat doen door een trainingsvideo te bekijken en daarop te reageren, tijdens het doorbladeren van een online gids of door je ideeën te delen tijdens een klantsessie. 

Overweeg om de community aan te spreken door met collega’s over je uitdagingen te praten of een quiz te doen in de CitizenLab Academy. Hoe meer we uitwisselen en contact hebben, hoe meer we allemaal onze kennis over burgerparticipatie uitbreiden. Uiteindelijk zullen onze participatieprojecten daarmee van hogere kwaliteit worden en meer impact hebben. Onze democratieën profiteren daar gezamenlijk van.

Door Jorit Hajema

Lees meer over het platform en de community van CitizenLab:

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.