Advertentie

Zwarte Piet mag mee naar Amsterdamse sintintocht

Bij de intocht van Sinterklaas komt de openbare orde niet in het geding als Zwarte Pieten meekomen. Het evenement kan doorgaan. Dit heeft de voorzieningenrechter vandaag geoordeeld. Volgens de rechter heeft Van der Laan alle belangen op een goede manier afgewogen.

08 november 2013
Sinterklaas mag volgende week zijn zwarte pieten meenemen naar de intocht in Amsterdam. De voorzieningenrechter in Amsterdam wees vrijdag het verzoek de vergunning voor het evenement in te trekken, af.

Volgens de rechter heeft burgemeester Van der Laan alle belangen op een goede manier afgewogen en is het niet aan hem om een eindoordeel te geven in de discussie over Zwarte Piet. Het kinderfeest mag op 17 november in zijn huidige vorm doorgaan.

Respectloos

Tegenstanders van Zwarte Piet stapten naar de rechter, nadat ze eerder bij de bezwaarschriftencommissie van de gemeente geen gelijk hadden gekregen. Ze vinden de pieten racistisch en noemen de karikatuur ,,respectloos naar mensen van Afrikaanse afkomst’’.

Openbare orde

Burgemeester Eberhard van der Laan wilde de vergunning voor de intocht niet intrekken. Volgens een jurist van de gemeente kan de burgemeester een evenement verbieden als het in strijd is met de openbare orde. Die is hier niet in het geding, oordeelde hij. De rechter was het daarmee eens. De tegenstanders meenden echter dat het racistische element van Zwarte Piet al genoeg moet zijn om ervan af te zien.

 

Geen einde discussie

,,Ik ben doordrongen van de gevoelens van afkeer en pijn die bij de beklagers heerst'', zei de rechter. ,,Ik wijs erop dat hiermee geen einde aan de discussie hoeft te komen.''

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim
Over Respectloos gesproken.

Ik las in de krant dat enkele van degenen die zich door zwarte piet gediscrimineerd voelen na het bakzeil halen bij de rechter met geweld dreigden. Krijgen deze mensen onder het mom van discrimininatie hun zin niet, dan maar weer de nederlandse samenleving die hen opvangt en het goed met hen meent proberen te ontwrichten middels geweld. Het is dan niet de zwarte piet die onderdeel uitmaakt van een kinderfeest die uitgebannen moet worden, maar juist die mensen die - ik herhaal het maar nogmaals - als zij onder het mom van discriminatie hun zin niet krijgen met geweld dreigen in de plaats van eerst eens dankbaar te zijn voor wat nederland voor hen als allochtoon doet.

Overigens, zullen wij de blanke vla in navolging van de negerzoen en zwarte piet dan ook maar afschaffen. Ik als blanke voel mij door die naamgeving gediscrimineerd. Hoe moet het dan vervolgens met de jodekoeken en de zigeunersaus.

Ik denk dat de discussie op al die punten veel te ver doorschiet.

Tot slot ben ik van mening dat het 'probleem' zwarte piet zich in een aantal decenia vanzelf zal oplossen. Het allochtone deel van de inwoners in nederland multipliceert zich immers - spreekwoordelijk gezegd - als de konijnen, terwijl het autochtone deel dat kennelijk verleerd is. Wordt daar de jaarlijse toestroom van allochtonen bij opgeteld in het kwardraat, dan zal de autochtone nederlander binnen in aantal decennia in de minderheid zijn en zal door de allochtone meerderheid zwarte piet wel worden afgeschaft. Je kunt je dan echter de vraag stellen of door die afschaffing de autochtone minderheid hierdoor gediscrimineerd wordt en of de allochtone meerderheid überhaupt bereid is om met de waarden en gevoelens van de autochtone minderheid rekening te houden. Kijk maar eens hoe het er in hun landen van afkomst aan vaak aan toe gaat. Ik noem maar iets, de positie van de vrouw, kindhuwelijken.

E.van Ravenszwaai
Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Niet alleen de regering moet stappen ondernemen, het wordt ook eens tijd dat wij Nederlanders niet alles meer accepteren.
Boris
Ik lach me slap in dit dorp. Het kost allemaal geld...en dan kunnen er weer minder kado's worden gekocht. Ach ja, de gouden oorringen zijn door Vanderlaan en zijn knechten ingenomen. Waarschijnlijk om de financiele gaten van de NoordZuidlijn te dichten. De 21 "verliezers" van deze Fabeltjeskrantvoorstelling gaan nu een pietenmilitie vormen, waarbij naar ik meen met pepernoten wordt geschoten. Ik vrees dat ze in de zak worden afgevoerd. Al met al zeer vermakelijk.
Advertentie