Advertentie

Burgemeester Haarlem neemt Bloemendaal erbij

De situatie in Bloemendaal is nog niet stabiel genoeg voor een nieuwe burgemeester, vindt de CdK Remkes. Daarom neemt burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem de gemeente Bloemendaal erbij.

05 oktober 2015

Het is op dit moment zo’n rommeltje in de gemeente Bloemendaal dat er zeker het komende jaar geen nieuwe definitieve burgemeester wordt aangesteld. Onlangs stapte waarnemend burgemeester, Aaltje Emmens, die een einde moest maken aan het gedoe in de raad op. Zij kon door de sfeer niet meer goed functioneren.

Bernt Schneiders

Maandag is een nieuwe tijdelijke burgemeester aangesteld, Bernt Schneiders, sinds 2006 burgemeester van Haarlem. Hij moet opnieuw proberen een einde aan het gedoe te maken. Onder meer het plaatselijke landgoed Elswoutshoek is al jaren bron van ergernis en geruzie in de raad. Emmens voorganger, Ruud Nederveen, sneuvelde eerder naar aanleiding van die kwestie. Schneiders blijft ook burgemeester van Haarlem.


Geen nieuwe burgemeester

Commissaris van de Koning Johan Remkes vindt dat de huidige situatie in de gemeente onvoldoende is om een procedure te starten voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Eind september stapte Emmens op. Een paar dagen later stapte D66 uit de coalitie met VVD en GroenLinks. Het was juist Emmens die in juli in opdracht van de commissaris een rapport opstelde over de situatie in de Bloemendaalse raad.


Hinderlijke bemoeizucht

Dat rapport spreekt van grote problemen, die al lang spelen en waaraan niet voldoende is gedaan: ,,Een niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen, machtspolitiek en dusdanig hinderlijke bemoeizucht richting colleges, dat deze ‘zwak’ zijn en onvoldoende bestuurlijke regie kunnen voeren.’’


Communicatieadviseurs

De kwestie-Elswoutshoek kostte toenmalig burgemeester Nederveen en toenmalig wethouder Marjolein de Rooij de kop. Vorig jaar zomer bleek dat Nederveen had geprobeerd de lokale en regionale media in de zaak monddood te maken door communicatieadviseurs op redacties af te sturen. De wethouder werd het zwaar aangerekend dat zij zich in een interview beschuldigend had uitgelaten over de eigenaren van het landgoed, de broers Hans en Rob Slewe. De broers hebben al jaren ambitieuze plannen om het landgoed op te knappen, maar worden naar eigen zeggen voortdurend gedwarsboomd door de gemeente. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

anoniem
Deze burgemeester heeft o.m. integriteit in zijn portefeuille maar heeft dit blijkens de recente beantwoording van de vragen van de SP (ver buiten de termijn) nog steeds niet op orde in Haarlem. Over een negatief rapport van de Nationale Ombudsman neemt het college zelf geen standpunt in, maar laat dit aan de klachtencommissie over die eerder negatief werd beoordeeld. Verder werden een gemeentesecretaris en twee wethouders afgezet (al direct daarna beloond met benoeming tot burgemeester) en was er ook in 2006 een raadsenquete naar gevoerd beleid m.b.t. onroerend goed. Mijn advies is aan de burgemeester: maak eerst eens de zaak binnen Uw eigen organisatie voor elkaar vóór U een reddingsoperatie bij de buren gaat klaren.
Sjoerd / gewone man
De leraar Duits is aangekomen in Bloemendaal. En terecht! Het wordt tijd dat er orde op zaken wordt gesteld. De volgende stap als dit niet lukt is annexatie door Haarlem. Dat heeft de gemeente dan over zichzelf afgeroepen.



http://www.noordhollandsdagblad.nl/incoming/arti …
Niels / Ambtenaar
Ik begrijp niet goed dat de burgemeester van Haarlem er dit even bij doet? Voor zover ik weet is er toch veel aandacht nodig voor Bloemendaal? Of loopt alles in Haarlem gesmeerd?
Advertentie