Advertentie

Bruls wil 1,5 meter terug en coronabewijs op werk

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen wil dat de 1,5 meter afstand weer wordt ingevoerd en vindt dat het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer moet worden ingezet. Daarvoor is een wetswijziging nodig, zo zei hij in Buitenhof zondag. Wat hem betreft wordt die wetswijziging 'eerder vandaag dan morgen' in gang gezet.

31 oktober 2021
anderhalve-meter---shutterstock-1710396049.jpg

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen wil dat de 1,5 meter afstand weer wordt ingevoerd en vindt dat het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer moet worden ingezet. Daarvoor is een wetswijziging nodig, zo zei hij in Buitenhof zondag. Wat hem betreft wordt die wetswijziging 'eerder vandaag dan morgen' in gang gezet.

Steviger maatregelen

De huidige coronasituatie, waarbij het aantal besmettingen oploopt en de ziekenhuisbezetting toeneemt, vraagt volgens Bruls om steviger maatregelen. 'We hebben meer belang bij robuuste maatregelen dan hele kleine.'

 

Uit principe

Hij zegt begrip te hebben voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten inenten. Mensen die het uit principe niet doen, respecteert hij ook, zo stelt hij. Maar 'een principe is alleen maar wat waard als het je ook wat kost', zo zegt hij. Volgens hem weegt de volksgezondheid in zijn algemeenheid zwaarder dan wat mensen individueel willen.

 

Vervroegde persconferentie

Maandag komt het Veiligheidsberaad weer bij elkaar. Demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn daarbij. Gepraat wordt over de maatregelen waarmee het kabinet dinsdag op een (vervroegde) coronapersconferentie naar buiten wil komen. Welke dat zijn is nog niet bekend.

 

Dwingend advies

Het kabinet onderzoekt of en zo ja op welke wijze het coronatoegangsbewijs (CTB) 'toegepast kan worden in de relatie tussen werkgever en werknemer'. Maar zo'n maatregel wordt op korte termijn niet verwacht, omdat er een wetgevingstraject van zo'n twee maanden aan voorafgaat. Het ligt eerder voor de hand dat het kabinet kiest voor het breder inzetten van de coronapas, bijvoorbeeld voor toegang tot doorstroomlocaties (waar personen maar eventjes in dezelfde ruimte aanwezig zijn en mensen blijven doorlopen). De 1,5 meter kan ook worden opgewaardeerd van 'advies' naar 'dwingend advies', laten ingewijden weten.

 

Sterk toegenomen

Bij de laatste persconferentie, half september, kondigden demissionair premier Mark Rutte en zorgminister De Jonge nog versoepelingen aan. Sindsdien is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toch weer sterk toegenomen, net als het aantal mensen dat op de intensive cares terechtkomt. Het coronabeleid is er momenteel op gericht om kwetsbaren te beschermen, maar ook om de druk op de zorg binnen de perken te houden, heeft het kabinet steeds gezegd. De cijfers zien er slechter uit dan voorzien, erkende De Jonge eerder deze week nog. Aanscherping van de maatregelen ligt dan ook voor de hand. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert
Is dit nu wel te handhaven dan? Voor een half jaar terug was het niet meer te houden en snakte burgemeesters naar blijvende versoepelingen. Ik denk dat er qua handhaving niet veel veranderd is. Succes ermee.
Ducky / Ambtenaar
De bezetting op IC's wordt voor het overgrote deel (letterlijk) gevuld door obese mensen zoals meneer Bruls. Zij overbelasten (letterlijk) ons zorgsysteem. Het algemeen belang zou gediend zijn bij maatregelen die overgewicht tegengaan, zoals een suikertaks.
Just Saying
Burgemeester Bruls houdt niet van burgers.

Behalve hamburgers dan.
Hans / afdelingsmanager
Wel erg Kafkaesk, zo'n veel en veel te dikke en ook nog ongekozen man, die iedereen even de les komt lezen over gezondheidsmaatregelen. Bruls: 'een principe is alleen wat waard, als jet je ook wat kost'. Wat dan? Je gezondheid? Hij kan zelf ook kiezen om gewoon niet naar binnen te gaan bij de Febo of McDonalds; net zo'n flauwe opmerking! En dan de uitsmijter: 'volgens hem weegt de volksgezondheid in zijn algemeenheid zwaarder dan wat mensen individueel willen'. Practice what you preach..
Hans / afdelingsmanager
Het enorme komische talent Robin Williams (Mork & Mindy, Good Morning Vietnam, Mrs. Doubtfire,Dead Poet's Society etc.) noemde zulke mensen niet 'fat', maar 'horizontaly challenged'. Hun grootste probleem was dat ze altijd 2 vliegtuigstoelen moesten boeken, maar dat die nooit naast elkaar waren. Toepasselijke spin.
Gerben
Bruls wil veel. Wij willen enkel een fatsoenlijke werkgever die niet enkel inneemt! Een 0,12% loonbod, zelf dik 2% en dan nog eisen durven te stellen.







Wietske
Die Bruls is compleet maf geworden. Of was ie dat al:

- iemand die zelf veel te dik is en dus hoge risico’s loopt (Corona, hart en vaatziekten, etc) moet zich niet bemoeien met mijn lichaam.

verder heeft hij dus geen enkel respect voor privacy en dat is burgemeester onwaardig. Rijp voor ontslag of ingrijpen door OM.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Dat de heer Bruls steeds vaker en beeldvullend op de buis komt betekent nog niet dat hij dan ook op dit gebied automatisch een autoriteit is. Dan had hij eerder aan de bel moeten trekken, want die 5e piek was natuurlijk gewoon te voorzien. Duidelijk is wel dat als je te vroeg kritiek op het zwalkende beleid hebt, het slecht met je afloopt.
Advertentie