Advertentie

Brand burgemeestersauto Schneiders: OM op dood spoor

Het Openbaar Ministerie (OM) zit op dood spoor in het onderzoek naar de betrokkenheid van de Haarlemse Hells Angels-baas Lysander de R. bij de brandstichting in de auto van de toenmalige Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders in juni 2015.

18 juli 2017

Het Openbaar Ministerie (OM) zit op dood spoor in het onderzoek naar de betrokkenheid van de Haarlemse Hells Angels-baas Lysander de R. bij de brandstichting in de auto van de toenmalige Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders in juni 2015.

Voor de rechtbank op Schiphol zei aanklager Jesse van der Putte dinsdag 'bij deze stand van het onderzoek' niet te verwachten de rol van De R., die opdracht voor de brandstichting zou hebben gegeven, te kunnen bewijzen. De R. (35) wordt samen met acht clubleden en zijn vriendin vervolgd voor een waslijst aan criminele activiteiten, waaronder wapenbezit, afpersing, bedreiging en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij werd eind januari aangehouden in zijn cel bij een gecoördineerde actie tegen de motorclub, waarbij het volledige Haarlemse chapter werd opgerold. Deze week bespreekt het OM verspreid over drie dagen de tussenstand in de verschillende onderzoeken.

Geruchten en verzinsels

Advocaat Remco Kint had bij een eerdere zitting al benadrukt dat de betrokkenheid van De R. bij de autobrand was gebaseerd op een samenraapsel van geruchten en verzinsels. De R. zelf ontkende met klem ook maar iets met de autobrand te maken te hebben. Ook dinsdag klaagde hij 'maar te worden verdacht van alles en nog wat, zonder dat er een greintje bewijs is'.

Grote stappen, gauw thuis

Kint vond dat het OM zich in de zaak tegen De R. inmiddels bezondigt aan 'grote stappen, gauw thuis-bewijsvoering'. Hij benadrukte dat verschillende onderzoeken al maanden lopen, zonder dat hard, belastend materiaal boven tafel komt. 'Er was niks en er is niks bijgekomen', aldus de raadsman. Met zijn verzoek het voorarrest van zijn cliënt per direct op te heffen, ving Kint dinsdag nog bot bij de rechtbank. Die gaf echter wel toestemming voor onderzoek naar de mogelijkheid van elektronisch toezicht. Kint hoopt De R. daarmee bij de volgende zitting uit de cel te krijgen tot de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. Het proces tegen de Angels, van wie er drie blijven vastzitten, gaat in oktober verder. De rechtbank mikt op een inhoudelijke behandeling in maart en april volgend jaar. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

C. Janssens / veiligheidsfunctionaris
Hieruit blijkt een van de grootste gevaren voor de Nederlandse overheid en samenleving. Bestuurders en ambtenaren zijn sitting ducks geworden en worden straffeloos bedreigd en benadeeld. het aanpakken van criminaliteit, hufterigheid en fout zakendoen, is bijzonder lastig door een overdreven bescherming van privacy, verdachten en delinquenten. Triest dieptepunt is dat ook gevangenispersoneel permanent bedreigd blijkt te worden. Volgens mij zijn de grenzen al lang bereikt maar wanneer volgt de kentering bij de wetgever?
Advertentie