Advertentie

ROB krijgt meer ruimte voor minder adviezen

Het invullen van de verleggende rol houdt onder meer in dat de ROB complexe bestuurlijke en maatschappelijke thema’s intensiever bij de kop pakt, vaker de samenwerking of het gesprek aangaat met het betreffende speelveld en nieuwe gezichtspunten openbaart.

26 november 2021
kennis-en-advies---shutterstock-524133994.jpg

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) gaat minder adviezen geven. Demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat de onafhankelijke adviesraad selectiever inschakelen.

Uit een evaluatie kwam naar voren dat de ROB de impact van zijn advisering onder meer zou kunnen versterken door méér agenderende en verleggende adviezen te verstrekken: het agenderen van nieuwe invalshoeken in het debat.

Extra inzet
Het invullen van de verleggende rol houdt onder meer in dat de ROB complexe bestuurlijke en maatschappelijke thema’s intensiever bij de kop pakt, vaker de samenwerking of het gesprek aangaat met het betreffende speelveld en nieuwe gezichtspunten openbaart. Dat vraagt extra inzet en tijd. Ollongren schrijft in een reactie op die aanbeveling dat ze ruimte gaat bieden voor ‘impactversterkende activiteiten’ van de ROB. Dat doet ze met nam door minder adviezen aan de ROB te vragen en scherper te zijn in de afweging wanneer en bij welke vraagstukken de ROB het ministerie kan ondersteunen. Dat geldt ook voor eventuele andere adviesvragers.

Andere samenstelling
De nieuwe werkwijze betekent ook iets voor de samenstelling van de adviesraad. Die zal in de ogen van de minister meer toegesneden moeten zijn op de verleggende rol. Bij de (her)benoemingen van raadsleden per 1 juli 2021 blijkt overigens al rekening te zijn gehouden met de aanbevelingen uit de evaluatie. Zo is met Daan Roovers een raadslid benoemd die de expertise van de raad aanvult vanuit een nieuwe publiek filosofische achtergrond. De docente filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam was van 2019 tot april 2020 Denker des Vaderlands. Verder is intussen geborgd dat iedere twee jaar de raad tenminste twee nieuwe leden verwelkomt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie