Advertentie

Wethouder Schrijer neemt ontslag

De Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer heeft ontslag genomen, nadat de fracties en collega wethouders het vertrouwen in hem hebben opgezegd.

17 mei 2011
De Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer dient dinsdagochtend zijn ontslag in bij burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij treedt tevens af als politiek leider van de sociaaldemocraten in Rotterdam.
Niet rancuneus
Dat deelt hij later op de ochtend tijdens een persconferentie mee, liet hij desgevraagd weten. 'Je spreekt niet met een rancuneus of verbitterd politicus'

Eer aan zichzelf
Schrijer had niet veel keus. De overige wethouders zegden maandag unaniem het vertrouwen in hem op en enkele uren later deden ook de fracties van de coalitiepartijen dat. Schrijer nam nog even de tijd om na te denken over zijn positie, maar besluit nu de eer aan zichzelf te houden.

Sociale opgave
'Rotterdam heeft een hele grote sociale opgave. Gezien de economische situatie zal er een steeds groter beroep worden gedaan op sociale voorzieningen, terwijl het kabinet juist in die hoek dramatisch bezuinigt. In mijn portefeuille staat de boel enorm onder druk. Ik heb daarom steeds minder ruimte om tot resultaten te komen'.

Kaalslag
De vertrekkende wethouder zegt geen verantwoordelijkheid te willen nemen voor wat hij een sociale kaalslag noemt. Bovendien ervaart hij weinig steun meer binnen de partij. 'Er is een duidelijk een conflict in de PvdA-top en ze willen daarbij niet de lijn van Schrijer volgen'.

Asociaal beleid
De top van de PvdA in Rotterdam praatte dit weekeinde over de nieuwe bezuinigingsronde. Schrijer wilde daarbij volgens eigen zeggen veel minder ver gaan dan zijn collega’s. Maandagochtend zocht hij de vlucht naar voren en verkondigde in de media dat de PvdA een asociaal beleid voorstaat. Dat deed de deur dicht voor het college en de overige coalitiepartijen. Zij stelden dat Schrijer onjuiste informatie verstrekte.

Teruggenomen
De politicus stelde dinsdag dat ,,in het heetst van de strijd'' dingen zijn gezegd die hij achteraf gezien niet had moeten zeggen. Fractievoorzitter Richard Moti zag daarin een bevestiging dat Schrijer de woorden 'asociaal beleid' terugneemt. ,,Gelukkig heeft hij het daar niet over gehad.'' Schrijer blijft de PvdA loyaal, maar treedt in 'zijn' Rotterdam wel op de achtergrond.


Inzetten
Schrijer weet nog niet wat hij na zijn ontslag gaat doen. 'Maar ik blijf me inzetten voor Rotterdam'. Of dat als politicus of in het bedrijfsleven is, weet hij nog niet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie