Advertentie

Wethouder Lodewijk Asscher genoemd als vicepremier

Lodewijk Asscher, wethouder van Amsterdam, lijkt de grootste kanshebber te zijn voor de functie van vicepremier in het kabinet van Rutte.

26 oktober 2012

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) lijkt de grootste kanshebber om voor zijn partij vicepremier te worden in het nieuwe kabinet onder leiding van Mark Rutte. Alom wordt aangenomen dat zijn vertrek naar Den Haag ophanden is. Volgens mediaberichten wordt hij behalve minister ook vicepremier. Hij wordt als minister genoemd voor Sociale Zaken en Onderwijs.

Groot talent
Asscher (38) geldt als een van de grootste talenten binnen de PvdA. De afgelopen jaren speelde hij als wethouder van onder meer financiën, onderwijs en inburgering een prominente rol in het Amsterdamse stadsbestuur.
 
Onorthodox 

Hij staat bekend als gedreven, ambitieus en onorthodox. Daarmee kreeg hij de afgelopen jaren veel voor elkaar, maar niet iedereen nam hem dat in dank af. Zo stak hij vlak na zijn aantreden als wethouder in 2006 een stokje voor de beursgang van luchthaven Schiphol. Dat tegen de wens van onder anderen oud-minister van Financiën Gerrit Zalm.
 
De Wallen 

De PvdA'er was verder een van de belangrijkste architecten van het plan om het aantal prostitutieramen op de Wallen flink terug te dringen. De gemeente bracht dat met ongekende voortvarendheid in de praktijk. Seksondernemers op de Wallen waren er bepaald niet blij mee.
 
Kwaliteitseisen basisscholen 

Ook op het gebied van onderwijs liet Asscher van zich horen. Hij kwam met kwaliteitseisen waaraan basisscholen volgens hem moeten voldoen. Deze zogenoemde Asschernorm was strenger dan de eisen die de Onderwijsinspectie onderwijsinstellingen oplegt. Toen hij openbaar maakte welke scholen niet aan zijn norm voldeden, haalde hij zich de woede van schoolbesturen op de hals.
 
Rechtenstudie 

De geboren en getogen Amsterdammer komt uit een joods gezin. Met een advocaat als vader en een moeder die hoogleraar is in het arbeidsrecht, kon het bijna niet anders of ook Lodewijk Asscher ging rechten studeren. Hij promoveerde in 2002 en werkte als universitair docent bij het Instituut voor Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. In die functie hield hij zich bezig met privacy en vrijheid van meningsuiting in een informatiesamenleving.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Socialisme en vrijheid van meningsuiting; eerst zien, dan geloven.
True
Als ik de linkse media (publieke omroep) mag geloven is Asscher de zoon van God.
Advertentie