Advertentie

Weststellingwerf sluit “alcoholconvenant” met supermarkten

De gemeente Weststellingwerf heeft met lokale franchisers van supermarkten een convenant gesloten waarin de supermarkten beloven de Drank- en Horecawet na te leven en zich daarbij te laten testen door minderjarigen. De gemeente zal in ruil niet bestuurlijk handhaven.

09 april 2013

De zeven supermarkten in de gemeente Weststellingwerf hebben met de gemeente een convenant ondertekend om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.

Eigen verantwoordelijkheid supermarkten
Vanaf 1 januari 2013 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet. Aangezien handhaving voor zowel gemeenten als de supermarkten zelf een kostbare zaak is, heeft de gemeente Weststellingwerf besloten in zee te gaan met adviesbureau BHBW. Zij voeren in verschillende gemeenten de ‘Jong Proef Preventie Methodiek’ uit. Een manier van zelfregulering waarbij de verantwoordelijkheid wordt teruggelegd bij de ondernemer. In het convenant conformeren de zeven supermarkten (C1000 (2x), Jumbo, Poiesz, Aldi en Lidl (2x)) in Noordwolde en Wolvega zich aan de nieuwe wetgeving en laten zij dit toetsen via het "Jong Proef Onderzoek" waarbij minderjarige mystery guests drie keer per jaar zullen proberen alcohol te kopen.

Gemeente gaat niet bestuurlijk handhaven
In ruil voor deze concessie zal de gemeente een jaar lang niet bestuurlijk handhaven bij de bij het convenant aangesloten supermarkten. ‘Als gemeente hoeven we niet of nauwelijks bij te dragen aan het convenant’, vertelt burgemeester Gerard van Klaveren. ‘Het adviesbureau wordt betaald door de supermarkten. Ieder betalen zij jaarlijks 690 euro. Voor hen is het ook goedkoop. ’ Als de supermarkt voldoet aan de voorwaarden krijgen ze een gedeelte van het bedrag terug. Bij een overtreding betalen ze een extra bedrag van 120 euro. ‘Die straf is misschien te licht. Dat zullen we nog moeten evalueren’, aldus Van Klaveren. Wie vaker in overtreding is, wordt uit het convenant gezet en zal weer gericht toezicht worden gehouden.

Ook geen bestuurlijk boetes
De gemeente hoeft dus niet te investeren in boa’s, maar mag ook geen bestuurlijke boetes meer opleggen. ‘Die bestuurlijke boete van 1360 euro zouden we dan mislopen, ja. Maar daar is het ons niet om te doen.’ Het convenant is alleen met supermarkten gesloten. ‘Bij slijterijen is het besef wel voldoende aanwezig. Op de horeca sturen we wel boa’s af.’ Een van de C1000-supermarkten wordt binnenkort een Albert Heijn. Die waren eerder kritisch op deze lokale afspraken. Zij lieten eerder weten liever landelijke afspraken te maken. ‘We hebben hier afspraken met franchisers en die doen graag mee’, aldus Van Klaveren.

Het convenant moet deze maand ingaan en zou het eerste “alcoholconvenant” zijn tussen supermarkten en een gemeente.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie