Advertentie

Verbaasde reacties op vertrek Bats

Verbaasde reacties op het vertrek van burgemeester Rob Bats, burgemeester van Haren.

13 maart 2013

In Haren is dinsdagavond verbaasd gereageerd op het besluit van burgemeester Rob Bats om ontslag te nemen naar aanleiding van de Facebookrellen. Lokale politici noemden het vertrek van de bekritiseerde burgemeester 'jammer' en 'onnodig'.

Buitenstaanders
,,Heel jammer, dit had niet moeten gebeuren. Dit is veroorzaakt door een stel idioten die rotzooi heeft lopen schoppen en het leidt ertoe dat wij een goede burgemeester kwijt zijn. Niet door tegenstellingen in de raad, maar door wat veroorzaakt is door buitenstaanders", zei de geschokte VVD-fractievoorzitter en partijgenoot Pieter Terpstra na de aankondiging van Bats aan het begin van de raadsvergadering. Terpstra was graag met de burgemeester in discussie gegaan over de besluitvorming rondom de rellen.

Debat
Ook Job Cohen, die de besluitvorming rond de rellen onderzocht, was verrast door het vertrek. Hetzelfde geldt voor Mariska Sloot, de fractievoorzitter van de partij Gezond Verstand Haren die kritisch was over het functioneren van Bats. Ze baalt ervan dat het debat in de raad nu gaat over het aftreden van de burgemeester. ,,Niet de kranten, niet de inwoners, niet Facebook, niet de burgemeester of politie hebben stenen gegooid. Dat was het tuig'', zei zij verder.

Steun van de raad
GroenLinks baalde van het verlies van ,,een heel goede burgemeester'' en de ,,afrekencultuur'' die hem de kop kostte. Het CDA ,,ging ervan uit dat hij debat wilde voeren in raad'' en vind het jammer dat Bats niet afwachtte of de raad hem toch steunde. D66 betreurde het vertrek, de PvdA vond het aftreden ,,niet in het belang van Haren'' en ,,wist dat Bats zich heeft ingezet''.

Geen motie
Geen van de oppositiepartijen had overigens een motie ingediend tegen de burgemeester.

Korpschef blijft
Oscar Dros, de korpschef van de politie in Noord-Nederland, blijft wel in functie. Dat liet een woordvoerder van de politie desgevraagd weten.

Verbeterpunten
De politiechef heeft kennis genomen van het ontslag van Bats en respecteert dat ook. Maar tegelijk maakt de korpschef ,,zijn eigen afwegingen'', aldus de woordvoerder. Het korps is na de rellen aan de slag gegaan met een aantal verbeterpunten en ,,Dros gaat die periode afmaken''.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
De burgemeester gaat nu lekker van zijn wachtgeld genieten. Hij zocht blijkbaar een goede aanleiding....
Mathilde Stam / directeur
Ik zou zeggen: ga staan Haren en vraag je burgemeester terug, zodat het gesprek met elkaar plaats kan vinden dat al veel eerder plaats had moeten vinden.
Advertentie