Advertentie

Ollongren te laat geïnformeerd over benoeming Bovens

Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voelt zich geschoffeerd, omdat de Overijsselse commissaris van de koning Andries Heidema (CU) haar ontijdig heeft geïnformeerd over de keuze voor oud-gouverneur van Limburg Theo Bovens (CDA) als waarnemend burgemeester van Enschede.

16 september 2021
Kajsa-Ollongren.JPG

Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voelt zich geschoffeerd, omdat de Overijsselse commissaris van de koning Andries Heidema (CU) haar ontijdig heeft geïnformeerd over de keuze voor oud-gouverneur van Limburg Theo Bovens (CDA) als waarnemend burgemeester van Enschede.

Tijdig informeren
De minister heeft onvoldoende tijd gekregen om een afweging te maken over de benoeming van Bovens, schrijft het ministerie in antwoord op vragen van NRC. In een ‘werkafspraak’ voor commissarissen van de koning staat dat de minister tijdig geïnformeerd wordt over de benoeming van een waarnemer, zodat zij nog een eigen afweging kan maken ‘met het oog op haar rol en verantwoordelijkheden’. Bij gevoelige situaties is telefonisch overleg met de minister ‘aangewezen’.

Gevoelige situatie
De benoeming van Bovens kan als ‘gevoelige situatie’ worden gezien, aangezien Bovens in april aftrad als commissaris van de koning van Limburg, in navolging van de rest van het college van Gedeputeerde Staten, vanwege de aanhoudende integriteitsschandalen in de provincie. Er lopen nog onderzoeken en een enquête van Provinciale Staten naar die affaires, waarbij ook de rol van Bovens wordt onderzocht.

Geen twijfel
Heidema twitterde woensdagavond om kwart voor tien dat Bovens als waarnemer was benoemd ‘na goed overleg met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad’. NRC schrijft dat Ollongren nog van niets wist, toen Heidema de raad informeerde. Pas even voor negen uur stuurde hij haar een appje met het nieuws. Zo plaatste hij haar voor een voldongen feit. Heidema zegt tegen de krant dat hij ‘heeft vernomen’ dat de minister graag eerder was geïnformeerd. ‘Dat betreuren wij. Qua procedure hebben wij naar beste weten gehandeld.’ Heidema zegt dat hij de risico’s rondom integriteit heeft gecheckt en niet twijfelt aan de persoonlijke integriteit van Bovens.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Just Saying: zo is het maar net. Alhoewel ik vindt dat Bimie wel een puntje heeft war hij vast met mij van mening is dat de CdK hier niet echt bestuurlijke sensitief was. Als minister mag Ollogren hem best verbaal eens een trap onder het spreekwoordeljke hol geven daarover.



@Carol (aan)Stel, P>PLuim etc: gut gut daar hebben we we het groepje D66-bashers weer. ZE kunnen het niet laten. Met mevrouw (aan)Stel voorop. Het siert un om eens een klasje staatsrecht te volgens zodat u weet hoe de staatsrechtelijke hazen lopen in plats van die klinkklare flauwekul rond te bazuinen
Karel van Klaveren
Ach gut, Miss Brekebeen, de Minister van Burgemeesterszaken, is op haar teentjes getrapt. Stel je voor zeg, een CdK-er die zelf de vacatures in zijn provincie oplost met het benoemen van waarnemers. Dat moeten we niet willen! (Ze had zelf nog een partijgenoot in de aanbieding, zeker?).
B. Janssen / Ambtenaar
Al ben ik persoonlijk geen fan van Ollongren heeft ze in dit geval wel een punt: wie haalt het in zijn bolle hoofd om een dergelijke figuur nu te benoemen. De inkt van de vernietigende uitspraken van de raad is nog niet opgedroogd en deze man mag gewoon weer meedraaien? Had ze deze man zelf benoemd? Dan was de storm van verontwaardiging ook groot geweest. Mag hopen dat ze deze keer niet liegt en het echt niet wist, want juist dit soort benoemingen doen mensen geloven dat alle politici corrupt zijn, en dat is zeer zeker niet waar!
H Dreef
Positie Andries Heidema, functie elders?
P.Pluim
Pipi Langkous voelt zich genomen. Exit met die ondeskundige D66!!!
H. Wiersma / gepens.
Als minister Ollongren het niet eens is met deze voordracht kan ze de besluitvorming van de gemeenteraad altijd nog terugdraaien via een eigen advies aan de Kroon. Zoveel bombarie maken over dit ogenschijnlijk kleine missertje is weinig gepast tussen toezichthoudende Overheden.
Just Saying
@Carol Stel: Miss Brekebeen? Ollongren zit er anders nog steeds. Inmiddels hebben de afgelopen maand (!), al dan niet gedwongen, maar liefst 5 seksegenoten het kabinet verlaten: Van Veldhoven, van Ark, van Nieuwenhuizen, Kaag en Bijleveld.



@Bimie: Nergens, maar dan ook nergens, is ook maar enig spoortje gevonden dat ex-CdK Theo Bovens niet integer is. Uw beschuldigingen raken kant nog wal.



@HD: CdK Heidema zal langer blijven zitten dan minister Ollongren, zoveel is al wel zeker. En ja, Heidema is CU, die partij is de laatste weken zwaar geschoffeerd door de partij van Ollongren (D66).
Advertentie