Advertentie

Meer macht provincie bij herindeling

Het kabinet geeft provincies een zwaardere rol bij gemeentelijke herindelingen. Dit om te voorkomen dat herindelingsdiscussies tussen gemeenten jarenlang voortduren ‘zonder reëel zicht op een bevredigende uitkomst.’ Dat is een van de belangrijkste wijzigingen van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in het Beleidskader gemeentelijke herindelingen.

30 mei 2013

Het kabinet geeft provincies een zwaardere rol bij gemeentelijke herindelingen. Dit om te voorkomen dat herindelingsdiscussies tussen gemeenten jarenlang voortduren ‘zonder reëel zicht op een bevredigende uitkomst.’

Nieuw kader gemeentelijke herindeling

Dat is een van de belangrijkste wijzigingen van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in het Beleidskader gemeentelijke herindelingen. Provincies kunnen wat de PvdA-bewindsman betreft in langslepende gevallen en in gevallen ‘waar naar het oordeel van de provincie urgente problemen spelen die alleen opgelost kunnen worden met een herindeling’, het initiatief tot herindeling nemen door zelf een wettelijke (arhi-)procedure te starten.

Versterking positie provinciebestuur

Dat betekent een verruiming van de provinciale rol ten opzichte van het Beleidskader gemeentelijke herindeling uit 2011. Die verruiming past volgens Plasterk bij de algemene verantwoordelijkheid die de provincies hebben voor de kwaliteit van het lokaal bestuur. Provincies hebben in zijn ogen een bovenlokale verantwoordelijkheid die uitgaat boven de belangen van afzonderlijke gemeenten. ‘De invulling van deze verantwoordelijkheid kan voor de provincie aanleiding zijn zelf het initiatief te nemen of een initiatief van gemeenten over te nemen als gemeenten na een lange discussie zelf niet tot een herindelingsvoorstel komen, terwijl versterking van de gemeentelijke bestuurskracht wel nodig is.’

Versnelling aantal herindelingen

Het kabinet kiest voor een nieuw Beleidskader om naar eigen zeggen ‘een versnelling te bereiken van het aantal herindelingen’ dat van onderop tot stand komt. Behalve een verandering in de positie van de provincie, komt er ook een andere invulling van het criterium draagvalk – met name de weging ervan. Lokaal draagvlak voor een herindeling is het belangrijkste, maar dit betekent niet dat unanimiteit bij direct betrokken gemeentebesturen (of inwoners) voor het kabinet vereist is om een herindelingsadvies over te nemen. Het draagvlak voor een herindeling wordt door het kabinet ook vanuit de regionale opgave en verhoudingen bekeken. Met andere woorden, wat andere provincie en buurgemeenten vinden, telt evenzeer. Het kabinet wil daarmee voorkomen dat bij herindelingen één gemeente feitelijk een veto kan uitspreken over een herindeling waar andere gemeenten groot belang bij hebben.

Vergoeding kosten

Nieuwgevormde gemeenten komen ook volgens het nieuwe beleidskader in aanmerking voor een uitkering op grond van de tijdelijke verdeelmaatstaf herindeling in het gemeentefonds. Dat is een vergoeding voor de zogeheten frictiekosten van de herindeling. Frictiekosten zijn lasten die zonder herindeling niet gemaakt zouden zijn en die per definitie extra en tijdelijk zijn. Het bedrag wordt in vier termijnen uitgekeerd. Het eerste jaar ontvangt de nieuwgevormde gemeente 40 procent van het toegekende bedrag. In de drie jaren daarna elk jaar 20 procent.

Fusiebonus

De minister broedt nog op een mogelijkheid herindelingen financieel aantrekkelijker te maken. Hij noemt dat een ‘verkenning van positieve financiële prikkels gericht op opschaling.’ De uitkomst daarvan - een eventuele fusiebonus - zou kunnen leiden tot een bijstelling van de verdeelmaatstaf.

Uitgangspunt van Plasterk is om voorstellen die gericht zijn op herindeling per 1 januari 2015 te behandelen op basis van het oude Beleidskader. Voorstellen gericht op herindeling per 1 januari 2016 of later, worden op basis van het voorliggende Beleidskader getoetst.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
En wie heeft er een zware rol bij het herindelen van de provincies, waterschappen en de 1e en 2e Kamer?
Kaas !
één uitvoeringsloket per 50.000 inwoners en verder afschaffen die gemeenten, voegen niks toe.
Henk kemps
Terecht om een zwaardere rol neer te leggen bij de provincie. Het verleden heeft bewezen dat vooral de lokale politiek "specialist" is in korte termijn denken en alleen zichzelf in stand willen houden. De belangen van de burger worden niet erkend en leiderschap is zeldzaam
Annelies Jonkers-Cornelisse / Actieve SP-er en inwoonster van Eemnes
Zucht, meer macht voor provincies bij herindelingen.... Ik heb zes jaar in de Provinciale Staten van Utrecht gezeten (2003-2009). In die tijd heb ik meerdere malen gedwongen herindelingen meegemaakt. Gedwongen ja, omdat vaak heel duidelijk was dat er minimaal 1 gemeente niet wilde herindelen. Het wordt tijd dat iedereen zich eens gaat realiseren dat de overheid er voor de mensen is. En niet andersom. Dus als inwoners zich duidelijk uitspreken voor herindeling, prima. Doen. Als inwoners niet zijn te overtuigen van de voordelen, welk recht van spreken hebben Statenleden dan?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Meneer of mevrouw Fox, als er slechts een technocratie overblijft, waar moeten we dan nog voor stemmen ? Zoudt u uit oogpunt van efficiency dan niet met één muisklik de hele democratie willen afschaffen ? Dat waren de loketten van Ceaucescu.
Luppo / inwoner provincie Groningen
Diverse gemeenten zijn druk in de weer om de mening van de inwoners te peilen. Wat blijkt: de mensen zijn totaal niet geïnteresseerd. De opkomst is bijna nihil. In Oldambt kwamen er maar 13 mensen opdraven. Dus provincie, neem het heft in de handen en forceer een herindeling per uiterlijk 1-1-2018. Als jullie het aan de zittende bestuurders ( raad en college) overlaten, gebeurt er namelijk niets. Dit is ook niet verwonderlijk, want na een herindeling is er voor de meeste zittende bestuurders geen plek meer.



En voor meneer of mevrouw FOX moet er blijkbaar een loket openblijven waar hij of zij, zijn of haar uitkering kan ophalen en waar zij of hij met klachten terecht kan.
Advertentie