Advertentie

LIVEBLOG CORONA 14 APRIL 2020

in dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

14 april 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

in dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.



20.15: Eerste deel tijdelijke zorglocatie Ahoy vrijdag opgeleverd
Rotterdam Ahoy is bijna klaar voor de opvang van coronapatiënten uit de regio Rijnmond. Vrijdag wordt een eerste hal in het evenementencomplex opgeleverd. Daarin kunnen, mocht het nodig zijn, 82 mensen worden verzorgd. 

Of er ook daadwerkelijk coronapatiënten verzorgd gaan worden, is nog niet zeker. 'Mocht het aantal coronagevallen niet verder stijgen dan zijn de huidige voorzieningen en andere extra voorzieningen die al draaien wellicht al voldoende. We weten op dit moment nog niet zeker of deze faciliteit gebruikt zal worden, maar we zijn er wel klaar voor', vertelt Arjen Littooij, directeur van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De plaats waar eigenlijk komende maand het Eurovisiesongfestival zou worden gehouden, heeft vier hallen beschikbaar. Als het nodig is kan er worden opgeschaald naar bijna zevenhonderd bedden. (ANP)



17.02: Stijlvolle achtergronden

Een achtergrond die wat van de wereld laat zien helpt eraan herinneren dat er meer is dan alleen de thuiswerkplek. Dit is het volgende deel in de serie foto's die mensen meestuurden bij het invullen van onze thuiswerkenquête. Volg ons op Instagram voor meer beeld!

Afbeelding


Afbeelding




16.12: Burgemeesters: coronacrisis niet bestrijden door hard bezuinigen
Al te hard bezuinigen is niet de goede manier om uit de huidige coronacrisis te komen. Dat betogen de burgemeesters van Barcelona, Parijs, Milaan en Amsterdam in een ingezonden stuk in onder meer de Volkskrant.
Ada Colau (Barcelona), Anne Hidalgo (Parijs), Giuseppe Sala (Milaan) en Femke Halsema (Amsterdam) wijzen op de crisis van 2008 en de zware bezuinigingen die erop volgden. De maatregelen troffen volgens hen vooral de kwetsbaren in de samenleving. Ook blijkt dat de bezuinigingen van toen ertoe hebben geleid dat de publieke diensten die ‘een heldhaftige prestatie neerzetten bij het bestrijden van de pandemie’ nu niet genoeg middelen tot hun beschikking hebben. Daarom: ‘We moeten nu niet opnieuw deze gefaalde formule aanwenden.’
De stadsbestuurders willen ‘kredieten tegen lage kosten en financiering, zodat onze publieke diensten zich kunnen herstellen en versterken, onze bedrijven weer kunnen groeien en de werkgelegenheid snel weer aantrekt.’ Ze vragen ‘directe toegang tot een deel van de structurele fondsen die de Europese Commissie heeft vrijgegeven ter bestrijding van de pandemie en de gevolgen daarvan. Daarbij verzoeken wij om aan de toekenning van fondsen geen bezuinigingseisen te verbinden.’ De kosten moeten eerlijk worden gedeeld tussen het noorden en het zuiden van Europa, met ‘de principes van solidariteit en samenwerking’ in het achterhoofd.
‘Wij vertrouwen erop dat de Europese autoriteiten er ditmaal wel in zullen slagen om de situatie op de juiste manier het hoofd te bieden’, zeggen de burgemeesters. Ze bieden daarbij alle medewerking aan: ‘Wij zullen de beste bondgenoten zijn voor een sociaal antwoord op deze crisis, als wij ook op steun van Europese instellingen kunnen rekenen en als de maatregelen de economie ten dienste stellen van de burger’. (ANP) 



15.55: Ook flexwerkers moeten binnenkort bij de gemeenten kunnen aankloppen voor steun
Het kabinet gaat een apart vangnet optuigen voor flexwerkers die in de coronacrisis ontslagen zijn maar geen uitkering krijgen. De speciale regeling moet de komende dagen uit de grond worden gestampt en zal honderden miljoenen euro’s gaan kosten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Dit omdat een groot deel van de flexwerkers niet in aanmerking komt voor de noodsteunregeling voor zelfstandig ondernemers en ook niet is geholpen door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk hoopt dat ontslagen flexwerkers komende maandag al een aanvraag kunnen indienen bij de gemeente. ‘De bijstand is een bekende regeling. In principe hoeven alleen de drempels losgelaten te worden. Dat moet binnen een paar dagen kunnen’, zegt hij.



15.30 Cultuursector stuurt brandbrief aan minister
Het Nationale Theater schrijft met een groep van grote landelijke instellingen een brandbrief naar minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66). In de brief vragen ze aandacht voor de nood in de hele culturele sector, meldt het Algemeen Dagblad.

In de compensatieplannen van het kabinet heeft de culturele sector nog te weinig aandacht gekregen, stelt de groep. ‘De werktijdregeling gaat ook voor ons op, maar door de ingewikkelde mengeling van marktwerking en subsidiestelsel biedt dat onvoldoende compensatie’, zegt Cees Debets, directeur theater van Het Nationale Theater, tegen het AD.

De ‘taskforce culturele en creatieve sector’, die bestaat uit verschillende brancheorganisaties, stuurde eind vorige week ook een brief aan het kabinet waarin om hulp wordt gevraagd. De taskforce berekende dat het verlies van de gehele sector als gevolg van de coronacrisis neerkomt op bijna 1 miljard euro. ‘Het kabinet doet wat het kan momenteel. Heel veel podia vallen onder gemeentes, dus moet er worden samengewerkt met andere overheden’, zei Jan Zoet tegen NU.nl.

Minister Van Engelshoven zegt hard aan het werk te zijn aan een pakket maatregelen. Raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij liet in Binnenlands Bestuur al weten dat hij vreest dat dat pakket te laat komt, en vraagt daarom de gemeente Den Haag actie te ondernemen: 'Als er niet snel iets gebeurt, halen sommige culturele instellingen in Den Haag misschien het einde van de maand niet', aldus Bos.



14.34: Hoge stijging aantal ziekenhuisopnames in Amsterdam

Amsterdam telt, volgens de cijfers van het RIVM, vandaag 401 ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus. Dat zijn er 33 meer dan gisteren. De gemeente staat daarmee duidelijk bovenaan wat betreft de toename van het aantal ziekenhuisopnames.

Gemeente

Ziekenhuisopnames 14 april

13 april

Toename

Provincie

Amsterdam

401

368

+33

Noord-Holland

Rotterdam

298

282

+16

Zuid-Holland

Maastricht

135

128

+7

Limburg

Helmond

81

74

+7

Noord-Brabant

Landgraaf

41

36

+5

Limburg

Utrecht

163

158

+5

Utrecht

s-Gravenhage

212

207

+5

Zuid-Holland

Beekdaelen

40

36

+4

Limburg

Kampen

51

47

+4

Overijssel


Heel Nederland

 Aantal

Toename

Positief geteste personen

27.419

+868

Ziekenhuisopnames

8.939

+210

Overleden personen

2.945

+122

Bron: RIVM




11.50: Oude gevangenis Maastricht dinsdagavond open voor daklozen

Daklozen in Maastricht kunnen vanaf dinsdagavond terecht in de voormalige gevangenis Overmaze in Maastricht. Afgelopen weekend is daar volgens een woordvoerder van het Leger des Heils gepoetst en de opvang ingericht, zodat vanaf dinsdagavond zo’n 35 tot 40 daklozen onderdak kunnen vinden in Overmaze.
De daklozen kunnen vanwege de coronacrisis niet meer terecht in de bestaande opvang van het Leger des Heils in Maastricht. Ze zitten en liggen daar te dicht op elkaar. Om die reden wijken deze mensen uit naar de oude gevangenis.
Het Leger des Heils begeleidt de mensen naar de nieuwe opvang. De woordvoerder zei te verwachten dat veel van hen onrustig zijn, omdat ze immers moeten verhuizen naar een nieuwe plek. ‘We doen er alles aan om deze mensen zich op hun gemak te laten voelen’, zei hij. ‘Ook voor hen is het even wennen.’ (ANP)




09.30: Snelle subsidie voor digitale kunst in coronatijd
Kunstenaars in Amsterdam die een digitaal kunstwerk willen maken dat inhaakt op de actualiteit van de coronacrisis, kunnen vanaf dinsdagochtend terecht bij een zogeheten snelloket. Daar kunnen ze een aanvraag doen voor een subsidiebedrag tussen 1500 en 5000 euro. Ze horen binnen vijf werkdagen of dat wordt toegekend.
Het snelloket is een initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) samen met de gemeente Amsterdam. De snelle subsidie is bedoeld voor professionele en amateurkunstenaars die buiten de structurele subsidies van het gemeentelijke Kunstenplan vallen.
Al ligt het culturele leven in de hoofdstad stil, de behoefte aan kunst en cultuur blijft groot, zegt AFK. Door de inzet van digitale toepassingen kan een breed en nieuw publiek worden bereikt. ‘Veel kunstenaars zijn hun opdrachten kwijtgeraakt. Maar juist zij kunnen de behoefte aan verbinding, troost en verbeelding vormgeven. Met dit snelloket bieden we kunstenaars de mogelijkheid om op andere manieren mensen te bereiken, onder wie ook mensen die niet tot weinig in aanraking komen met kunst’, aldus wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur, Digitale Stad). (ANP)
 


Lees hier het korte corona nieuws van de voorgaande dagen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
De regering moet nu keihard ingrijpen bij de hemeltergend rijke pensioenfondsen, vooral ABP, om de lasten van mensen zonder werk of bedrijf te kunnen betalen. Want die zijn voor dit land nu echt belangrijk!
Advertentie