Advertentie

CdK Jacques Tichelaar stapt op

Commissaris van de Koning van Drenthe Jacques Tichelaar (PvdA) houdt de eer aan zichzelf en is opgestapt. Hij heeft integriteitsregels overtreden door opnieuw te bemiddelen voor een familielid.

01 maart 2017

Commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar is woensdagavond afgetreden. Tichelaar meent dat hij niet voldoende vertrouwen meer heeft nadat er ophef was ontstaan over zijn dubieuze rol bij een klus die door de provincie werd gegund aan zijn schoonzus, zei hij. Eerder woensdag bood Tichelaar tijdens een spoeddebat in Provinciale Staten nog zijn excuses aan voor zijn rol rond de omstreden opdracht aan zijn schoonzus.

'Stom'
Hij hoopte aanvankelijk dat hij daardoor zijn positie zou kunnen redden. ,,Ik had nooit de naam van het bedrijf van mijn schoonzus moeten noemen, ook al was het bedoeld als voorbeeld en suggestie. Het was onhandig en stom'', aldus Tichelaar.


Motie van wantrouwen

Tijdens een lange schorsing van het debat werkte nagenoeg de volledige oppositie aan een motie van wantrouwen maar ook binnen de coalitie was het vertrouwen al weg. De grootste coalitiepartij VVD liet Tichelaar in de pauze weten dat er geen vertrouwen meer was omdat de integriteitscode was geschonden, zei fractievoorzitter Willemien Meeuwissen. Bij coalitiefractie CDA was het vertrouwen eveneens weg, reageerde Riëtte Wollerich na afloop. En zelfs binnen de PvdA was de hoop op verbetering zoek, zei fractievoorzitter Roellie Goettsch. Voor zover zij weet heeft de PvdA-partijtop geen druk uitgoefend op Tichelaar.


Geen stemming

Tichelaar liet het vanwege alle signalen niet tot een stemming komen. De commissaris sprak na de eerste berichten in de media afgelopen zaterdag nog tegen dat hij iets had misdaan, maar later gaf hij in een brief aan Provinciale Staten toe dat hij het bedrijf van zijn schoonzus Karin Klinkenberg had aangedragen.

Reactie Asscher
PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher vindt het besluit van Tichelaar om af te treden ,,verstandig''. Premier Mark Rutte liet weten dat hij de beslissing van Tichelaar respecteert. PvdA-gedeputeerde Cees Bijl zei dat binnen het college ,,verslagenheid" heerst. ,,Tichelaar heeft veel betekend voor de provincie Drenthe."

Tweede familiekwestie
De PvdA'er was sinds 2009 commissaris in Drenthe. Hij werd in 2013 al op de vingers getikt voor een andere zaak. Tichelaar had toen bemiddeld in een conflict tussen de gemeente Coevorden en een horecaondernemer, die zijn zwager was.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Ach, dit gebeurt op gemeentelijk niveau zo vaak. Maar daar kraait geen haan naar.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Jacques is dus mooi de Sjaak... Kennelijk was hij in Drenthe niet zo geliefd, want ze hebben hem hard laten vallen. Bij een benoeming van iemand die eerst vakbondsfunctionaris was, kun je veel vraagtekens zetten.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Ben benieuwd waar hij nu opduikt, b.v. als burgemeester of als directeur/voorzitter van een linkse organisatie. Met een salaris van € 200.000,-- of meer (uiteraard excl. onkostenvergoeding en premievrij pensioen)
Cor, Assen
Eerst blijven ontkennen totdat het niet meer te ontkennen valt, dan er van uitgaan dat je er in een debat met een paar uitgesproken, bijna rituele excuses mee weg kunt komen en vervolgens boos worden als die niet onmiddellijk en ter plekke liefdevol worden omarmd..... Hoezo nederig? Gewoon slachtoffergedrag!
Hans / afdelingsmanager
Terecht! En dapper van Jacques Tichelaar! Win Win!
Heuvelman
Dapper ? Lijkt mij niet. Tichelaar was al lame duck.

Het zou pas echt dapper zijn als hij afziet van wachtgeld.

Maar PvdAer he.
cor rondhout / opbouwwerker
Een terecht aftreden
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Ik lees dat het terugtreden als dapper wordt omschreven. Ik verbaas mij daarover. Daar is niets dappers aan. Dat is een vlucht naar voren omdat anders een motie zou zijn ingediend die zeker aanvaardt zou zijn. Om nog enigszins onbeschadigd uit dit debat te komen heeft hij de conclusie getrokken dat de situatie voor hem onhoudbaar was en het beter was zelf terug te treden. Dus dapper zoals Hans dat vindt, is het niet. Dapper zou zijn als hij inderdaad afziet van zijn wachtgeld omdat het aftreden een rechtstreeks gevolg is van eigen doen en laten, te weten niet integer handelen en daardoor handelen in strijd met de ambtseed.
H. Wiersma / gepens.
Politici die sjoemelen behoren géén of een forse korting te krijgen op hun wachtgeld. Waar blijft de wetgever?
René / bel.adv.
je bent integer of niet integer. Maar je kunt niet een beetje integer zijn. En daar had Ien Dales wel gelijk in.
een regioburger / consultant
Hoe dom kan men anno 2016-2017 nog zijn als CdK, als je zelf mee voorlichting geeft en voorbeeldgedrag moet vertonen op dit vlak met grote en kleine democratische valkuilen, waaronder echter geen blinde of verstopte: iedereen, voorop op dat niveau, wordt geacht ze te kennen en na te leven, zeker na eerdere uitglijder(s), anders moet je snel een baan buiten het bestuur zoeken, zo simpel is dat.



En goed van de VVD ook om hier het beoogde voorbeeldgedrag via de eigen partijcode ook consequent mee door te zetten in politieke samenwerking. Zeker gezien de machtspositie nu belangrijk winstpunt van de nuttige 'extra aandacht' van de laatste jaren. Al dat gedoe mag nu mooi verder vruchten afwerpen in actiever preventief integriteitsmanagement met bewustwording van de risico's zonder dat daar dure adviseurs voor nodig zijn.

Hopelijk zijn alle commerciële integriteitsbureaus die zich jarenlang slap hebben gelachen en gedeclareerd over die stroom stomme incidenten bij provincies en vooral ook gemeenten, en daarbij zelf ook nogal eens gerommeld hebben - ik noem beter geen namen - binnenkort definitief werkloos.
Advertentie