Advertentie

Burgemeester weg om foutieve declaraties

Burgemeester Harry de Vries van Lingewaard is opgestapt vanwege foutieve en onterechte declaraties.

25 oktober 2012

Burgemeester Harry de Vries legt zijn functie als burgemeester van Lingewaard met onmiddellijke ingang neer omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ,,foutieve declaraties en onzorgvuldig declareren van reiskosten, waarop ik geen recht bleek te hebben''.

Ziek gemeld
De Vries heeft zich ziek gemeld, zo staat in een verklaring die donderdag door de gemeente Lingewaard is verspreid. ,,Wat ik heb gedaan is fout en op geen enkele wijze goed te praten'', aldus De Vries in zijn verklaring. 
Reis ten onrechte gedeclareerd
Donderdag meldde De Gelderlander dat twee Lingewaardse partijen een spoeddebat hadden aangevraagd wegens ontdekte fouten in bonnetjes over 2011. Onder meer zou De Vries een reis naar een bijeenkomst in Rotterdam hebben gedeclareerd waar hij helemaal niet was geweest. Ook de wethouders Barth van Eeten en Kees Telder zouden kosten gedeclareerd hebben waaraan de onderbouwing ontbrak. Of de wethouders ook vertrekken, is nog niet duidelijk.
80 procent wel goed

,,Sinds enkele dagen was mij duidelijk dat ik deze strijd niet meer kon winnen. Op geen enkele manier'', zegt Harry de Vries. ,,Het is wel heel jammer dat mijn declaratiegedrag maar 20 procent van mijn burgemeester-zijn uitmaakt, en dat de 80 procent aan dingen die wel goed heb gedaan nu onderbelicht blijven'', aldus de opgestapte burgemeester in een interview op TV Gelderland. De Vries trad 1 maart 2007 aan als burgemeester. Daarvoor was hij 7 jaar fractievoorzitter van het CDA in Provinciale Staten. Dat combineerde hij met zijn functie als directeur van de Gelderse Sport Federatie.

Overzicht bestuurskosten
Het college van B en W van Lingewaard publiceerde begin dit jaar op de website van de gemeente een overzicht van de bestuurskosten die over 2011 waren gemaakt. Dat gebeurde nadat het college in 2010 al op de vingers was getikt over de onkosten. Het publiceren van die kosten luidde de uiteindelijke val van de burgemeester in, aldus wethouder financiën Louis Dolmans donderdagmiddag.

Bonnetjes zien 

Verschillende fracties in de gemeenteraad plozen de extreem hoge kosten uit en wilden bonnetjes zien. Medio september bleek volgens Dolmans dat er veel vragen waren. Er volgde een mondeling onderhoud met enkele raadsleden, waarbij ook kosten van 2012 aan de orde kwamen. ,,We dachten toen nog steeds dat het om slordigheden en onjuistheden ging, maar gaandeweg bleek er een echt probleem te zijn. Temeer daar de herbenoeming van de burgemeester volgend jaar aan de orde is'', aldus Dolmans.

Ook wethouders onder vuur
Ook de wethouders liggen onder vuur over hun declaratiegedrag, maar volgens Dolmans gaat het in die gevallen om zaken die meer te maken hebben met procedures en regels dan met ,,evidente fouten''.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Ziek ?? Als hij dapper was geweest had hij zich niet ziek gemeld en was hij gelijk opgestapt. En dan zijn verklaring: 'waarop ik geen recht bleek te hebben', maar toch maar ff geprobeerd. Had moeten zijn: 'waarvan ik wist dat ik er helemaal geen recht op had'.
Wim / Raadsman
Iedere ambtenaar tekent een integriteits verklaring, als dit een van zijn eigen ambtenaren was geweest, was die oneervol ontslagen geweest, dit is ook niet zo maar iemand, deze man is een voorbeeld voor de burger, en dit is diefstal van de belastingbetalende burger, dus wat mij betreft oneervol ontslag en een poosje opsluiten als voorbeeld voor de burgerij, gezondheid speelt hier geen rol, hij kan ook gewoon in de bak behandeld worden.
Arnold / gemeentemabtenaar
Bovendien is deze meneer hardleers. Reeds in 2010 is er ophef over geweest en hij heeft er niets van geleerd. Dat zie je vaker bij niet-integere mensen. Een Burgemeester heeft een voorbeeldfunctie, maar daar is hij zich kennelijk niet van bewust. Je zou er maar wonen, vorig jaar de ozb 40% omhoog, dit jaar 60% en een burgemeester die zichzelf op knullig wijze verrijkt.
jan
Nu zijn er krokodillentranen bij Harry de Vries, maar binnenkort wordt hij weer blij gemaakt met de wachtgeldpenningen, die weer door de gemeenschap moeten worden opgehoest!!
Jan
Als elke burgemeester (en wethouder) nu eens genoegen zou nemen met de ruime maandelijkse onkostenvergoeding die zo'n bestuurder krijgt naast zijn salaris, is er nooit een probleem. Niets apart nog eens declareren dus (maar ook niet de rekening naar de gemeente laten sturen; dat is de meest recente truc in bestuurlijk gemeenteland).
t. faber / gepensioneerd
Door te wijzen op het aandeel goede daden van 80% en daarmee zijn misstap te bagatelliseren geeft deze burgemeester aan het ethisch besef van een kleuter te hebben. Kortom, de zoveelste zielepoot op het pluche.
Dick / uitkeringsgerechtigde
Fraude is strafbaar, dus verwijtbaar werkloos en dus geen recht op een uitkering. Wel voor de gewone burgers, maar niet voor frauders met een voorbeeldfunctie.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
De mens is een bijzonder wezen, want waarom zou je een reis declareren voor een paar euro's die je niet gemaakt hebt? Waarom zou je de vragen van een vertrouwenscommissie doorspelen? Op zich echt geen wereldschokkende misstanden, maar wel met grote gevolgen voor de persoon in kwestie. Iets psychologisch zoals goed betaalde mensen die bij een conferentie de flessen wijn in de tas stoppen? Is het hoogmoed? Is er verband tussen lang of kort in functie zijn, blijkbaar niet. Belangrijkste vraag hoe bescherm je sommigen tegen zichzelf?
henk
Misschien zin in een ander baantje in Roermond?
Advertentie