Advertentie

Projectontwikkelaar mag provincie niet meer beschuldigen

De Noord-Hollandse projectontwikkelaar Johan Wokke mag de provincie niet meer beschuldigen van corruptie. Dat heeft de rechter besloten.

29 december 2011

De Noord-Hollandse projectontwikkelaar Johan Wokke moet per direct stoppen met zijn niet onderbouwde beschuldigingen over corruptie aan het adres van de provincie Noord-Holland. Ook mag hij niet langer publiekelijk zeggen wie daar bij de provincie volgens hem bij waren betrokken.

Dwangsom

Gaat Wokke toch door met de beschuldigingen, dan moet hij een dwangsom van 1000 euro per overtreding betalen met een maximum van 25.000 euro. Hij moet bovendien een rectificatie plaatsen in twee regionale dagbladen en op een vastgoedwebsite. Dit heeft de kortgedingrechter in Alkmaar donderdag bepaald. Wokke heeft niet zomaar het recht instellingen en leden van het openbaar bestuur te beschuldigen zonder daarvoor bewijsmateriaal aan te voeren, aldus de rechter.

Gedaagd door provincie

Wokke was in twee aparte zaken voor het gerecht gedaagd door zowel de provincie als CDA-gedeputeerde Jaap Bond, voormalig CDA-gedeputeerde Hans Schipper en hun partijgenoot en oud-Statenlid Johan Bruins Slot.

Omkopen

Bond en Bruins Slot zouden zich in 2004 als Statenlid hebben laten omkopen door een vastgoedbedrijf. Dat zou daardoor invloed hebben gekregen op de aanwijzing van een stuk grond in West-Friesland tot bedrijventerrein. Toenmalig gedeputeerde Schipper zou van de omkoping op de hoogte geweest.

Wokke uitte de beschuldigingen dit voorjaar in een gesprek met commissaris van de Koningin Johan Remkes.

Hero Brinkman

Diens reactie zou voor de projectontwikkelaar aanleiding zijn geweest met het verhaal verder de boer op te gaan. Uiteindelijk meldde hij zich bij PVV-fractieleider Hero Brinkman. Die maakte de kwestie openbaar. Wokke bevestigde het verhaal daarna in de media.

Klokkenluider

Volgens de provincie heeft Wokke meerdere verzoeken om onderbouwing van zijn beschuldigingen afgewezen. Hij ziet zichzelf als klokkenluider en zegt alleen te willen praten met de Commissie Schoon Schip. Die doet onderzoek naar de bestuurscultuur bij de provincie Noord-Holland en komt in mei 2012 met bevindingen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Dit doet mij denken aan de Chipshol-affaire waar een zekere rechter, de integriteit zelve, genaamd Kalbfleisch de boel bedrog en de rechtszaak manipuleerde onder het mom wij rechters zij integer en onaantastbaar...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie