Advertentie

Belangenverstrengeling aan de orde van de dag

Veel ambtenaren, politici en bestuurders signaleren belangenverstrengeling in hun directe omgeving. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met Binnenlands Bestuur blijkt dat bestuurders en politici vaker verstrikt raken in door hen te behartigen belangen, dan ambtenaren. Bestuurders en ­politici onderschrijven dit.

24 december 2008

'Politici minder integer'
Voor het onderzoek werd een enquête gehouden onder 671 personen. Ruim 37 procent van de respondenten gaf aan belangenverstrengeling te signaleren bij politici en bestuurders. Ruim 43 procent van de geënquteerde ambtenaren vindt politici minder integer dan de eigen beroepsgroep.

Naïviteit
Volgens een van de onderzoekers wordt belangenverstrengeling vaak veroorzaakt door gebrek aan professionaliteit en soms ‘naïviteit’ bij bijvoorbeeld gemeenteraadsleden. ­Betrokkenen hebben het zelf meestal niet in de gaten als belangen door elkaar heen lopen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat ambtenaren lang niet altijd op de hoogte zijn welke integriteitsregels binnen hun or­ganisatie precies van kracht zijn. Ruim een op de drie respondenten weet niet hoe klokkenluidersregelingen werken.

Lees hier het hele artikel uit Binnenlands Bestuur nummer 52, 24 december 2008.

Lees meer over dit onderwerp in het Dossier Integriteit 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie