Advertentie

Bedreigers Dijksma en Halsema aangehouden

Zowel online bedreigers van burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht als van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zijn aangehouden.

ANP
17 juni 2022
shutterstock-cybercrime.jpg

Een 29-jarige Amsterdammer en een 21-jarige Utrechter zijn donderdag aangehouden voor het online bedreigen met de dood van burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. De politie spreekt van een heftige doodsbedreiging van dusdanig ernstige aard, dat de recherche direct een onderzoek startte. Eerder werden al drie mensen aangehouden voor het online bedreigen van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam.

Aangifte

Dijksma heeft aangifte gedaan. Volgens de politie konden kort na de start van het onderzoek de twee mannen in hun woonplaats worden aangehouden. Wie van de twee verdachten de doodsbedreiging verstuurde, is nog onduidelijk. Ook is nog onbekend wat de motieven zijn van de twee mannen. Burgemeester Dijksma laat weten dat zij ‘gewoon haar werk blijft doen’. ‘Dit soort bedreigingen zijn ver over de grens en hebben een grote impact. Om die reden heb ik gelijk aangifte gedaan. Ik ben dankbaar voor het snelle en adequate handelen van politie en justitie.’

Pop

De burgemeester van de Domstad heeft al vaker aangifte moeten doen wegens ernstige bedreigingen. Zo werd er vorig jaar oktober in een tunnel een afbeelding gevonden van een getekende 'pop' aan een galg met haar naam erbij. De politie heeft de verdachte nog niet kunnen aanhouden. Ook rond het sluiten van veganistisch restaurant Waku Waku ontving zij diverse bedreigingen. Het restaurant moest dicht, omdat de eigenaren weigerden de gasten te controleren op hun coronatoegangsbewijs. Zij doet altijd aangifte, laat Dijksma telkens weten.

Halsema

Eerder werd bekend dat de politie de afgelopen tijd drie mensen heeft aangehouden voor het online bedreigen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. De bedreigingen hadden betrekking op het besluit om de kampioenshuldiging van Ajax vorige maand niet op het Museumplein te laten plaatsvinden. Het gaat om drie verdachten van 18 tot 24 jaar oud. Ze plaatsten hun dreigementen op internet en komen uit Den Bosch, Dokkum en de gemeente Hollands Kroon (Noord-Holland). Een andere verdachte van 13 jaar oud uit Culemborg kreeg een reprimande van de politie en schreef een excuusbrief geschreven aan Halsema. Hij wordt niet meer vervolgd.

Huldiging

De gemeente Amsterdam maakte op 9 mei na overleg tussen de driehoek bekend dat een huldiging van Ajax in de openbare ruimte, zoals op het Museumplein, niet mogelijk was. Door een groot tekort aan beveiligers kon de veiligheid niet worden gegarandeerd. Daarom werd Ajax uiteindelijk na de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen op 11 mei gehuldigd in de Johan Cruijff ArenA. Halsema werd na de bekendmaking over de huldiging bedolven onder dreigementen en deed aangifte. Ze zou naar eigen zeggen met de dood zijn bedreigd en dreigementen van seksuele aard hebben ontvangen. Om hoeveel bedreigingen het gaat, is niet bekendgemaakt. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie