Advertentie

Demonstratie Amsterdam geschrapt, Breda gaat door

De demonstratie United We Stand, die zaterdagmiddag in Amsterdam zou plaatsvinden, is geannuleerd. De organisatie heeft daartoe besloten na de rellen van vrijdagavond in Rotterdam, zo meldt ze op haar Facebookpagina. De gemeente Amsterdam bevestigt dat de demonstratie niet doorgaat.

20 november 2021
politie-amsterdam-.jpg

De demonstratie United We Stand, die zaterdagmiddag in Amsterdam zou plaatsvinden, is geannuleerd. De organisatie heeft daartoe besloten na de rellen van vrijdagavond in Rotterdam, zo meldt ze op haar Facebookpagina. De gemeente Amsterdam bevestigt dat de demonstratie niet doorgaat.

Respect

De organisatie heeft mensen die van plan waren mee te lopen in de mars van de Dam naar het Westerpark opgeroepen om niet naar Amsterdam te komen. ‘Dit door laten gaan voelt voor ons niet goed’, schrijft United We Stand Europe op Facebook. De organisatie verwijst naar onbevestigde berichten over een van de Rotterdamse demonstranten die zou zijn overleden. ‘Uit respect voor de overledene en de mensen die op dit moment vechten voor hun leven, maar ook om de veiligheid van onze demonstranten te kunnen waarborgen, kunnen wij niet anders dan besluiten dat deze editie van de WWD Netherlands niet door kan gaan.’

 

Honderden mensen

De zogenoemde World Wide Demonstration zou voor de vijfde keer worden gehouden. Er werden duizenden mensen verwacht, net als bij de eerdere edities. Een woordvoerster van de organisatie zegt dat zij met anderen op de Dam aanwezig is om mensen die de afgelasting niet hebben meegekregen, terug te sturen. Of de demonstratie op een ander moment wel kan doorgaan, kon ze nog niet zeggen.

Ondanks het afgelasten hebben zich zaterdagmiddag toch enkele honderden mensen op en rond de Dam verzameld. Even na 14.30 uur begon de groep aan een protestmars. De coronademonstranten liepen vanaf de Dam richting het Centraal Station. De politie reed achter de stoet aan met busjes. Het waren zowel gewone politiebusjes maar ook veel busjes van de mobiele eenheid.

 

Muziek

Ook in Breda was een protest tegen coronamaatregelen. Vanaf het Chasséveld zijn honderden demonstranten lopend en dansend achter een geluidswagen vertrokken voor een protesttocht tegen de coronamaatregelen. Ook tien bussen van de zogeheten party-express deden mee in deze muziekdemonstratie door de stad. Het kabinet maakte vorige week nieuwe maatregelen bekend tegen corona, waaronder het om 20.00 uur sluiten van kroegen en restaurants. Het protest met het motto 076AAN is georganiseerd door dj's die werken in de Bredase horeca.

 

Feestelijk

Na de rellen vrijdagavond in Rotterdam waarbij politieagenten schoten, zijn zaterdag veel media aanwezig in Breda. Behalve fotografen en camerateams is bijvoorbeeld ook het Franse persbureau AFP present. De organisatie van de demonstratie liet zaterdagochtend weten dat er contact was geweest met de politie die goed zichtbaar in de stad aanwezig is, maar niet direct bij het Chasséveld.

De sfeer in Breda is feestelijk. Deelnemers aan het protest hebben borden bij zich met teksten als 'Het begint hier wel op China te lijken. Geen test=Geen virus', '123G bom onder onze samenleving' en 'Een injectie is niet sexy'.

 

Niet welkom

‘We maken er een feestje van’, sprak organisator Joost Eras vooraf. Hij liet eerder weten dat hij is geschrokken van de gewelddadigheden in Rotterdam, maar hij zag geen reden om het protest af te blazen. ‘We gelasten niet af. We gaan in Breda laten zien dat het wel kan. We gaan alleen maar liefde bezorgen. Wie dat niet wil, zal snel genoeg door de mand vallen en is ook niet welkom.’ (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie