Advertentie

Asielzoekers op last van gemeente uit school

Al 2 jaar zwerft een groep asielzoekers door Amsterdam. Even woonden ze in een school, maar daar zijn ze nu ook weer op last van de gemeente vertrokken.

23 augustus 2014

De uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds vorige week de zogenoemde vluchtschool hun huis noemden, zijn op last van de gemeente zaterdagochtend weer vertrokken. Ze moesten weg uit de leegstaande school in Amsterdam.

Rustig

Zaterdagochtend gaf een woordvoerder van de ongeveer 120 asielzoekers aan dat ze zouden wachten tot de politie hen uit het gebouw zou zetten. Volgens een woordvoerster van de gemeente waren die rond half 9 bij het gebouw en verliep de ontruiming rustig. Niemand werd aangehouden.

Speciaal onderwijs
Het schoolgebouw wordt, volgens een brief die burgemeester Eberhard van der Laan eerder deze week aan de gemeente stuurde, verbouwd. De bedoeling is dat er halverwege september een school voor speciaal onderwijs komt. Stichting Kolom, die het gebouw in beheer heeft, deed dan ook aangifte van een kraak. Vervolgens besloot het Openbaar Ministerie dat het gebouw snel ontruimd kon worden. Nu het pand is ontruimd, wordt het weer overgedragen aan de eigenaar.

2 jaar

Waar de groep nu heen moet, weet ze volgens de woordvoerder niet. De asielzoekers zwerven al bijna 2 jaar door de hoofdstad. Ze verbleven eerder in een gekraakte kerk (de Vluchtkerk), een kantorencomplex (de Vluchtflat) en een gekraakt pand aan het Linnaeushof (de Vluchtopvang).

UPDATE:

Sinds zaterdag namiddag is er een nieuw onderkomen gevonden. Een van de asielzoekers zegt dat ze nu in een leegstaand bedrijfspand aan de Jan Tooropstraat zitten. De gemeente Amsterdam zegt dat nog niet bekend is wie de eigenaar van het gebouw is.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie