of 59318 LinkedIn

Vrouwen aan de top

Mariette Pennarts
Mariette Pennarts

Meer vrouwen op hoge posities is het streven van onder andere minister Bussemaker. Bij het bedrijfsleven wil het niet echt vlotten, maar in de publieke sector evenmin. 

Netwerk van Mariette Pennarts, gedeputeerde van Utrecht

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in topposities, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Het streven is 30 procent, maar dat is ijdele hoop. 15 procent komt dichter in de buurt, zo merkt ook minister Jet Bussemaker (OCW, PvdA). Daarom zet ze haar omstreden database van topvrouwen door.

Bij de provincie staan er weliswaar meer vrouwen aan het roer (35 procent), maar na de verkiezingen nam het aantal vrouwelijke bestuurders toe met slechts 1 procent. Gedeputeerde Mariette Pennarts (GroenLinks) van Utrecht rekent zich daar ook toe en is blij dat die minieme toename zich naar haar college vertaalt: ‘Binnenkort voegt Jacqueline Verbeek (VVD) zich bij GS. ‘Ik verheug me er op,’ zegt Pennarts enthousiast. ‘Meer vrouwen in het provinciebestuur hebben echt een toegevoegde waarde, we zijn denk ik wat pragmatischer.’

En hoewel de vrouwelijke bestuurders dus veruit in de minderheid zijn, is het niet volledig lonely at the provincietop. Mariette Pennarts: Toen de plannen voor een superprovincie nog speelden, heb ik veel met mijn Noord-Hollandse collega-gedeputeerde Elvira Sweet (PvdA) samengewerkt. Dat was heel prettig, ook omdat we drie portefeuilles delen.’ Maar, er is nog hoop, de formaties zijn nog niet rond. Er zouden nog veel meer vrouwen in de GS kunnen komen. Bijvoorbeeld de fractievoorzitter van de grootste partij in de provincie Groningen; Sandra Beckerman (SP).


Elvira Sweet, gedeputeerde Noord-Holland
Pennarts werkte de afgelopen jaren nauw samen met haar collega-gedeputeerde in Noord-Holland Elvira Sweet.

Jacqueline Verkeek, kandidaat-gedeputeerde Utrecht
Jacqueline Verbeek is voor de VVD kandidaat-gedeputeerde voor Utrecht. Ze zit sinds 2010 als wethouder in de gemeente Zeist.

Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Jet Bussemaker heeft in een paar maanden tijd een databank met ruim 700 vrouwelijke kandidaten opgetuigd. Voor topfuncties in het bedrijfsleven wel te verstaan

Sandra Beckerman, fractieleider SP-Groningen
De kans is groot dat Groningen een vrouwelijke gedeputeerde van de SP krijgt.


Verboden lijst 
Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (PvdA) gaat door met haar database van vrouwen die geschikt zijn voor topfuncties in het bedrijfsleven. Daarmee gaat ze tegen de Tweede Kamer in, die eiste dat de lijst verdwijnt. Als er echter niet buiten de gebaande paden wordt gedacht, verandert er volgens haar nooit iets. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.