of 59250 LinkedIn

Tour in Utrecht enorme lobby-klus

Netwerk van projectdirecteur Martijn van Hulsteijn  Achter de schermen is Van Hulsteijn jaren bezig geweest om het evenement binnen te halen. Al in 2002 werd het idee om de Tour de France naar Utrecht te halen geopperd door wielerjournalist Jeroen Wielaert.   Wat volgde was een jarenlang traject waarbij volgens Van Hulsteijn een belangrijke rol was weggelegd voor oud-Tourwinnaar Jan Janssen. ‘Op lobbygebied was hij van grote waarde. Janssen speelde een belangrijke rol in het overtuigen van de gemeente.’  Aanvankelijk leek Utrecht een goede kans te maken op de start in 2010, maar het was Rotterdam die er met de eer vandoor ging.  En dat terwijl Christian Prudhomme, directeur van de Société du Tour de France, erg onder de indruk leek van Utrecht. In een later stadium kwam Utrecht, gesteund door toenmalig burgemeester Aleid Wolfsen, opnieuw in beeld. Van Hulsteijn zag 2015 daarbij als het ideale jaar, omdat er in die zomer geen voetbaltoernooi voor landen wordt gehouden en er ook geen Olympische Spelen zijn.   Om de Tour te financieren is Van Hulsteijn grotendeels afhankelijk van private partijen. De gemeente Utrecht draagt 6 miljoen euro bij. Daarnaast moest er nog zo’n 7 miljoen euro worden opgehaald. In ruil voor de financiering krijgen bedrijven tijdens de Tourstart exposure. Uiteindelijk moet de Tourstart Utrecht en de lokale bedrijvigheid miljoenen euro’s opleveren. Rotterdam kon in 2010 rekenen op zo’n 18 miljoen euro voor de horeca en 12 miljoen voor omliggende bedrijven.  Zoektocht Jarenlang lobbyen bij de gemeente, duizenden vrijwilligers overhalen en een uitputtende zoektocht naar sponsoren: wie de Tourstart naar zijn stad wil halen staat voor een enorme netwerk-klus. Martijn van Hulsteijn, projectdirecteur van de Tourstart in Utrecht, weet daar inmiddels alles van. Aleid Wolfsen , oud-burgemeester: Aleid Wolfsen zag het Tourcircus graag komen. Jan Janssen , oud-Tourwinnaar: Oud-Tourwinnaar Jan Janssen wist de gemeente Utrecht warm te maken voor de Tour. Jeroen Wielaert , wielerjournalist: In 2002 had journalist en Tourvolger Jeroen Wielaert een idee. 13 jaar later is de Tour in Utrecht. Christian Prudhomme , Tour de France directeur: Tourdirecteur Prudhomme was onder de indruk van Utrecht, toch ging het feest in 2010 niet door.

Netwerk van projectdirecteur Martijn van Hulsteijn

Achter de schermen is Van Hulsteijn jaren bezig geweest om het evenement binnen te halen. Al in 2002 werd het idee om de Tour de France naar Utrecht te halen geopperd door wielerjournalist Jeroen Wielaert.

Wat volgde was een jarenlang traject waarbij volgens Van Hulsteijn een belangrijke rol was weggelegd voor oud-Tourwinnaar Jan Janssen. ‘Op lobbygebied was hij van grote waarde. Janssen speelde een belangrijke rol in het overtuigen van de gemeente.’

Aanvankelijk leek Utrecht een goede kans te maken op de start in 2010, maar het was Rotterdam die er met de eer vandoor ging.  En dat terwijl Christian Prudhomme, directeur van de Société du Tour de France, erg onder de indruk leek van Utrecht. In een later stadium kwam Utrecht, gesteund door toenmalig burgemeester Aleid Wolfsen, opnieuw in beeld. Van Hulsteijn zag 2015 daarbij als het ideale jaar, omdat er in die zomer geen voetbaltoernooi voor landen wordt gehouden en er ook geen Olympische Spelen zijn.

Om de Tour te financieren is Van Hulsteijn grotendeels afhankelijk van private partijen. De gemeente Utrecht draagt 6 miljoen euro bij. Daarnaast moest er nog zo’n 7 miljoen euro worden opgehaald. In ruil voor de financiering krijgen bedrijven tijdens de Tourstart exposure. Uiteindelijk moet de Tourstart Utrecht en de lokale bedrijvigheid miljoenen euro’s opleveren. Rotterdam kon in 2010 rekenen op zo’n 18 miljoen euro voor de horeca en 12 miljoen voor omliggende bedrijven.

Zoektocht
Jarenlang lobbyen bij de gemeente, duizenden vrijwilligers overhalen en een uitputtende zoektocht naar sponsoren: wie de Tourstart naar zijn stad wil halen staat voor een enorme netwerk-klus. Martijn van Hulsteijn, projectdirecteur van de Tourstart in Utrecht, weet daar inmiddels alles van.

Aleid Wolfsen, oud-burgemeester: Aleid Wolfsen zag het Tourcircus graag komen.

Jan Janssen, oud-Tourwinnaar: Oud-Tourwinnaar Jan Janssen wist de gemeente Utrecht warm te maken voor de Tour.

Jeroen Wielaert, wielerjournalist: In 2002 had journalist en Tourvolger Jeroen Wielaert een idee. 13 jaar later is de Tour in Utrecht.

Christian Prudhomme, Tour de France directeur: Tourdirecteur Prudhomme was onder de indruk van Utrecht, toch ging het feest in 2010 niet door.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.