of 61869 LinkedIn

Soepel omgaan met windmolens

Bij het horen van het woord ‘windmolens’ hebben mensen hun mening vaak snel klaar. Remine Alberts (SP), Statenlid in Noord-Holland en raadslid in Amsterdam, heeft een ruim blikveld.

Bij het horen van het woord ‘windmolens’ hebben mensen hun mening vaak snel klaar. Remine Alberts (SP), Statenlid in Noord-Holland en raadslid in Amsterdam, heeft een ruim blikveld.

Netwerk van Remine Alberts, raads- en statenlid SP

In de provincie Noord-Holland ontstond de afgelopen jaren een wildgroei aan windmolens. Een doorn in het oog van plattelanders die hun uitzicht verpest zagen. De provincie Noord-Holland besloot daarom naast de regelgeving van het rijk eigen regels in te stellen voor de plaatsing van windmolens, zoals verplichte rijen van zes stuks in kaarsrechte lijn op gelijke afstand van elkaar. Ook moeten voor iedere nieuwe wind­molen twee oude verdwijnen.

Dit was tegen de zin van raadsleden van Amsterdamse coalitiepartijen die graag windmolens willen in het Westelijk Havengebied, waar de overlast miniem is. Daar willen enthousiaste ondernemers graag windmolens, maar aan de strikte provinciale regelgeving kunnen ze niet voldoen. ‘De generieke regelgeving werkt niet in het Westelijk Havengebied’, stekt Alberts. 

Met collega-raadsleden Marijn Bosman (D66) en Cees Eenhoorn (VVD) helpt ze D66-gedeputeerden Ralph de Vries en Joke Geldhof een handje in hun duurzame ambities. Met een opiniestuk in Het Parool roepen zij de provincie op regels te versoepelen voor gemeenten. Het stuk was tegen het zere been van VVD-fractievoorzitter in de Provinciale Staten Paul Slettenhaar die juist wil vasthouden aan de afspraken. Alberts: ‘De VVD voelt de hete adem van de PVV in de nek bij dit onderwerp. En soms moet je ze even de tijd gunnen ontwikkelingen te begrijpen.’


Marijn Bosman, raadslid D66 Amsterdam: Droeg bij aan een opiniestuk in Het Parool

Keijen van Eijk, Manager Project­bureau NDSM Energie : Wip op coöperatieve basis windturbines aan het IJ exploiteren.

Cees Eenhoorn, raadslid VVD Amsterdam: Kan VVD in Provinciale Staten proberen te overtuigen.

Paul Slettenhaar, VVD-fractievoorzitter Provinciale Staten: moet de PVV vrezen als hij windmolens te snel omarmt.


Energiedoel
De energiedoelstelling van het rijk is om 685 megawatt via wind­energie op te wekken. Aan Ed Nijpels, voorzitter van de commissie Bor­ging Energie­akkoord, de taak provinciebestuurders zover te krijgen die doelstelling te halen. Alberts: ‘Hij moet balans brengen tussen economische belangen en duurzame ambities.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.