of 58952 LinkedIn

Rot van binnen, weet de noorderling

In deze politieke autobiografie, zoals de auteur zijn boek benoemt, kijkt hij terug op zijn vijftigjarige carrière als partijman, dat wil zeggen lid van de PvdA. Van daaruit werd hij gemeenteraadslid, Statenlid, Tweede en Eerste Kamerlid, burgemeester en dijkgraaf.

Teloorgang van de ooit machtige PvdA

Daarbij komen de nodige afrekeningen aan bod met eerdere politieke tegenstanders, en wordt inside-informatie gegeven over hoe de schrijver lijsttrekker werd bij de Provinciale Statenverkiezingen in Drenthe, dat hij gevraagd werd te solliciteren als burgemeester van Drachten en hoe hij functioneerde in de Tweede en Eerste Kamer.

Bert Middel zelf is afkomstig uit de stad Groningen en de meeste van zijn functies waren in de noordelijke drie provincies. Dat alleen al maakt het boek anders dan andere politieke autobiografieën. Hij beschrijft hoe in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland – waar de PvdA eens hét machtsblok was – die partij langzaamaan al haar steun verloor. Het levert een boek op met veel herkenningspunten waarbij menig lezer weer herinnerd wordt aan de vraag waarom zij die partij zelf hebben verlaten. Bert Middel geeft de redenen aan door te wijzen op de arrogantie van een partij die in het noorden te lang een vrijwel automatische machtspositie had, de afschuwelijke omgangsvormen binnen de partij, niet alleen als bestuursfuncties te vergeven zijn, en het in toenemende mate vergeten dat die partij ooit ergens voor stond, namelijk het beschermen van de zwakkeren.

Politieke lafheid
Daaruit is ook de titel van het boek te begrijpen. Die verwijst naar een poster van Willem Drees, van wie de moeder van een nog zeer jonge Bert Middel ooit zei: ‘Die meneer is van ons’. Tegenwoordig zeggen kiezers dat niet meer van PvdA-leiders. De spagaat die partijleiders hebben ingenomen bij de aardbevingscrisis, wat Bert Middel politieke lafheid noemt, het alleen maar schuren aan de macht, en het niet of nauwelijks nog oog hebben voor sociaal- economische rechtvaardigheid heeft de mensen in het noorden in de richting van andere partijen geduwd.

Na het lezen van dit boek vraag je je af waarom de schrijver wel lid is gebleven. Hij zelf zegt er niet over te piekeren om de partij van Pieter Jelles Troelstra, Willem Drees en Joop den Uyl te verlaten, maar zegt daar ook bij dat uiteindelijk toch iemand het licht uit zal moeten doen en dat hij dat wellicht zal zijn.


Citaat uit het boek: ‘De rode traditie is mooi om te koesteren, niet meer dan dat’


Die meneer is van ons…. ; Bert Middel, Uitgeverij Passage, Groningen, 2019, 352 pagina’s, 24,50 euro

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.