of 59250 LinkedIn

Ramen en deuren dicht in Limburg!

Een brand bij Chemelot confronteerde burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren met een haperend netwerk.

Een brand bij Chemelot confronteerde burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren met een haperend netwerk.

Netwerk burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren

De gemeente Echt-Susteren ligt op de grens van de veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg. De sirenes in de dorpen in Zuid gingen af, maar in Noord (vlakbij de fabriek) niet. Hessels ontving zo’n honderd telefoontjes van bezorgde inwoners uit ‘zijn’ kernen in Noord.De Veiligheidsregio Limburg-Noord, waar de gemeente onder valt, bleek anderhalf uur na het uitbreken niet eens op de hoogte van de brand. Hessels: ‘Ik werd door de regionale omroep gealarmeerd.’ Intussen was het rampinschalingsniveau in Zuid al verhoogd van 3 naar 4. ‘Ik verwacht dan dat onze veiligheidsregio ook in het geweer komt. We hebben heel vaak gebeld met Noord en Sittard-Geleen.’ Toen Noord de gebeurtenis in beeld had, zeiden ze niks te kunnen doen. Daarop informeerde Hessels zelf bij de directeur van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Tijs Van Lieshout. ‘Het antwoord was verbijsterend: het was ook nieuws voor hem. Ik vond dat onvoorstelbaar en dat was hij met me eens.’ Toen was de maat voor Hessels vol. ‘Ik mijn wettelijke bevoegdheid gebruikt en de meetploegen eropuit gestuurd.Het Regionaal Operationeel Team in Venlo stond klaar en in ons eigen gemeentehuis leidde de gemeentesecretaris het team Bevolkingszorg. Toen kwamen we snel weer in de reguliere commandostructuur.’ De afstemming tussen de veiligheidsregio’s is volgens hem niet optimaal. ‘We moeten structurele afspraken maken hoe we dit gaan verbeteren. We moeten zaken van leven en dood niet laten afhangen van de strakke grenzen tussen veiligheidsregio’s.’


Ralf Krewinkel,  voorzitter Veiligheids-regio Zuid-Limburg. Had Noord-Limburg volgens Hessels eerder moeten informeren.

Geert Kastelijns, directeur Sitech Services, beheerder Chemelot-terrein: Heeft excuses aangeboden aan omwonenden. Zou burgemeester Hessels van Echt-Susteren standaard moeten informeren over incidenten.

Gemeentesecretaris Guus van Balkom van Echt-Susteren: had de regie over bevolkingszorg in Echt-Susteren.

Tijs van Lieshout, directeur Veiligheidsregio Limburg-Noord: wist lang van niets


Extra alert
Burgemeester Jos Hessels was extra op zijn qui-vive, omdat er een week eerder ook al brand was geweest bij Chemelot. Toen werd GRIP 2 afgekondigd. ‘Daar kwam ammoniak bij vrij en dat kwam rechtstreeks richting mijn gemeente. Van de Veiligheidsregio Limburg-Noord hoorden we niks’, aldus Hessels.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.