of 58952 LinkedIn

Deur open voor social cannabisclubs

Geen gemeentelijke wietteelt, maar teelt door clubs van kenners die het product controleren. Controle door de inspectie is daardoor niet mogelijk, maar kennis over het product is wel belangrijk voor de eindgebruiker. ‘Onze wens is dit mogelijk te maken in deze clubs,’ aldus Victor Everhardt.

Het is het volksgezondheidsaspect van het cannabisgebruik dat de Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66) aan het hart gaat.

Netwerk van Victor Everhardt, wethouder in Utrecht

Aan de hand daarvan wilde hij een experiment starten met social cannabisclubs. Geen gemeentelijke wietteelt, maar teelt door clubs van kenners die het product controleren. Controle door de inspectie is daardoor niet mogelijk, maar kennis over het product is wel belangrijk voor de eindgebruiker. ‘Onze wens is dit mogelijk te maken in deze clubs.’ Maar minister Opstelten bood totaal geen ruimte. Zijn opvolger Van der Steur leek er als Kamerlid open voor te staan, maar als minister heeft hij gezegd niet voor experimenten te zijn in deze kabinetsperiode. ‘Dus dat is al een nuancering’, zegt Everhardt.

Daarbij krijgt hij steun van 55 andere gemeenten voor het manifest joint regulation. Medeinitiatiefnemers zijn Paul Depla (burgemeester Breda) en Rob van Gijzel (burgemeester Eindhoven). Ook Rotterdam wil experimenteren met gereguleerde wietteelt. Tweede optie is de gedoogconstructie. Uit het rapport dat minister Opstelten door de Nijmeegse hoogleraar Piet Hein van Kempen liet maken bleek dat juridisch geen beletsels bestaan voor experimenten. In Spanje en België bestaan al clubs die cannabis telen. In Utrecht willen ze dat ook. ‘Alleen wil ik te allen tijde voorkomen dat zij te maken krijgen met een politie-inval.’ Daarom schrijft Everhardt nauwkeurig de voorwaarden op waaronder dit mogelijk is en stuurt deze naar het Openbaar Ministerie. in de hoop dat zij afzien van vervolging. ‘Van Kempen schreef dat zij strafrechtelijk niet hoeven te vervolgen als het bestuurlijk goed is geregeld. Het zou op de manier van de coffeeshops kunnen.’


Tabaré Vázques, president Uruguay
Uruguay neemt wietteelt op in haar wetgeving. Everhardt werd als adviseur gevraagd.

Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie
De minister van Justitie lijkt genuanceerder in de discussie dan zijn voorganger. Contact met Everhardt was er nog niet

Paul Depla, burgemeester Breda
Voorvechter van geregulierde wietteelt en een ven de initiatiefnemers van de joint regulation.

Jan van Piekeren, bestuurslid stichting social cannabisclubs Utrecht
Van Piekeren wil in navolging van zijn Spaanse vrienden maar al te graag aan de slag.


Verboden lijst
Een rechtszaak tegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg zette Everhardt eerder stop, omdat deze een te smalle benadering had van experimenten met cannabisteelt. ‘Er bestaat een Opiumwetverlof voor wettelijke experimenten. Maar volgens de inspectie kon dit alleen met cannabis als medicijn'.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.