of 62236 LinkedIn

'De vijand zit in Nederland'

Speciale wetgeving moet intimidatie door Marokkaanse jongeren stoppen, vindt burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel. Hij wordt zelf bedreigd. ‘De mensen zijn het zat. Maak je dáár als overheid eens druk over!’
Sjors van Beek 14 reacties
Speciale wetgeving moet intimidatie door Marokkaanse jongeren stoppen, vindt burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel. Hij wordt zelf bedreigd. ‘De mensen zijn het zat. Maak je dáár als overheid eens druk over!’

Marokkaanse jongeren
‘We hebben een veiligheidscrisis in dit land’, zegt de Zaltbommelse burgemeester Albert van den Bosch (VVD). ‘Er is sprake van een leefbaarheidscrisis, al jarenlang.’ Onderwerp van gesprek: de Marokkaanse jongeren die her en der in Nederland voor ernstige overlast zorgen.

Relletjes
Van den Bosch heeft recht van spreken. Ook Zaltbommel werd onlangs opgeschrikt door ernstige problemen met Marokkaanse jongens. Die pikten het niet dat twee van hen door de politie in het buurthuis werden gezocht wegens winkeldiefstal. Er ontstonden relletjes. Van den Bosch ontruimde daarop het buurthuis, waarna hij werd bedreigd. Sindsdien wordt hij bewaakt.

Vertrouwen kwijt
‘Ik verwijt het kabinet en de landelijke politiek in het algemeen dat ze niets doen aan deze interne veiligheidscrisis. Ik erger me rot hoe er nu al maanden wordt gepraat over Irak en Afghanistan, terwijl er aan een veel groter probleem niets wordt gedaan. De mensen in mijn kleine gemeente zijn het vertrouwen in de overheid kwijt, ze voelen zich in de steek gelaten. Ik vind het heel belangrijk dat mensen stemmen, maar ik begrijp het als ze het niet meer doen. De mensen zijn de intimidatie van die Marokkaanse jongens zat.

 

Pak tuig aan
Dan zeg ik dus: ga je dáár als overheid nu eens druk over maken!’ Van den Bosch kan er met zijn hoofd niet bij. ‘Ik snap niet dat er zoveel miljard in de aanschaf van JSF straaljagers wordt gestoken als je voor dat geld ook heel veel extra politieagenten kan aanstellen. Wie is onze vijand? Hebben wij een dure luchtmacht nodig voor vage oorlogen in verre landen, of bevindt de vijand zich intern, in Nederland?’, vraagt Van den Bosch zich retorisch af. ‘Laten we de straat in Nederland terug veroveren! Pak het tuig keihard aan! De grote massa van de mensen is het echt zat, zowel PvdA’ers als VVD’ers, het heeft niets met links of rechts te maken.’

Loverboys
Van den Bosch schetst de problematiek in het 26 duizend inwoners tellende Zaltbommel. ‘Ongeveer de helft van de inwoners woont in de stad zelf, de rest in de omliggende dorpen. In de stad is 10 procent van de inwoners van Marokkaanse afkomst en die wonen vrijwel allemaal in één wijk. We hebben zo’n vijftig vervelende Marokkaanse jongens, van wie twintig harde kern en dertig meelopers. Met de overige duizend Marokkanen zijn geen problemen. Maar die groep jongens loopt voortdurend te klooien en dat gaat héél ver. Intimidatie, geweld, ernstige overlast, er gebeurt veel meer dan alleen maar “hoer” roepen tegen vrouwen. We hebben ook enkele loverboys, bijna allemaal van Marokkaanse afkomst. Ik hoor geruchten dat die ook al opduiken bij de basisscholen. De impact van dit alles is in een plaats als Zaltbommel enorm.

 

Geen multiculti
We hebben hier vrijwel geen andere multiculti, je bent dus óf Nederlander óf Marokkaan. In een stad als Utrecht ligt dat heel anders. Daar lopen heel veel nationaliteiten rond en merk je in het centrum van Utrecht weinig van de problemen in Kanaleneiland’, aldus Van den Bosch die raadslid was in de Domstad.

Bedreigd

‘De mensen in mijn gemeente voelen zich écht bedreigd en geïntimideerd. Ze durven geen aangifte meer te doen. Ik krijg ze voortdurend op het spreekuur, en wat je dan hoort, daar schrik je van. Ik heb homo’s op mijn kamer gehad die me vertelden dat ze zijn verhuisd omdat ze zoveel last hadden van die jongens. Ook de Marokkaanse gemeenschap voelt zich trouwens geïntimideerd, zij zijn óók bang. Ook uit die hoek komen ze naar mijn spreekuur en dan hoor ik dat zij zich óók onveilig voelen.

Strijd
Waar ik het over heb is dan ook geen strijd tegen de islam, het is een strijd tegen de straatjeugd. De Marokkaanse straatjeugd. Er is een groep die gewoon keihard moet worden aangepakt. Marokkanen zelf zeggen ook tegen mij: zo’n loverboy moet je 10 jaar opsluiten, niet anderhalf.’

 

Capaciteit politie
Van den Bosch is oprecht bezorgd. ‘Allereerst over het gebrek aan politiecapaciteit. Mijn politieteam Bommelerwaard, voor Zaltbommel en wijde omgeving, is in 6 jaar teruggegaan van 42 fte naar 37 fte. Zeg dan dus niet dat er méér geld is voor de politie. De pakkans is in Nederland inmiddels zó klein. En juist in de Marokkaanse cultuur is het heel belangrijk dat je die jongens écht pakt, dat ze dan dus niet na een dag weer vrij zijn. Ik merk zelfs bij de politie dat er wat huiver ontstaat, dat ze bang zijn om die jongens op te pakken als ze niet 100 procent zeker weten dat er een bewijsbare zaak is.

Bang
Politiemensen zijn bang geworden dat Justitie zegt: dit is niet hard genoeg, hij mag weer naar huis. Op die manier help je de slachtoffers natuurlijk ook niet. Mensen zijn als de dood dat hun naam bekend wordt, dat ze ondanks garanties van de politie op straat belanden en bekend raken bij die jongens. Juist die Marokkaanse jongens gaan daar zeer slim, handig en geraffineerd mee om, hoor ik telkens van de politie.’

Langer voorarrest
En dus, denkt burgemeester Van den Bosch, wordt het tijd voor een andere aanpak. ‘Ik pleit voor speciale wetgeving voor deze groep, voor jongens die op deze manier de straat onveilig maken, en in Zaltbommel hebben we het dan over Marokkaanse jongens ja. Die zijn ook meer dan andere groepen ontvankelijk voor de straatcultuur. Dus moeten we maar eens over speciale wetgeving gaan nadenken. Bijvoorbeeld een langer voorarrest. Nu is het zo dat zo’n jongen 3 dagen in de cel zit, hij houdt zijn mond, de politie kan niks en hij gaat weer de straat op. Met alle gevolgen vandien voor de aangever.

Maffia
In ons strafrecht zijn we uit het oog verloren dat het slachtoffer óók geholpen moet worden. Misschien moeten we dus maar eens met speciale wetten gaan werken, bijvoorbeeld voor een periode van 5 jaar, zoals dat in Italië ook is gebeurd in de aanpak van de maffia. Daar was ook telkens sprake van intimidatie. En natuurlijk moeten we de rechtstaat overeind houden, ik heb de panklare oplossing ook niet. Maar we moeten het echt over een andere boeg gaan gooien want anders lossen we de problemen met die Marokkaanse jongeren niet op’.

Geen sherrif
Hij ziet de kritiek op zijn idee al losbarsten. ‘Dan zeggen ze: de burgemeester kán al zoveel, hij heeft al zoveel bevoegdheden! Waar het mij om gaat is het strafrecht. Daar wil ik als burgemeester juist buiten blijven. Ik wil geen sheriff worden.’ Het zit hem dwars, dat zijn invloed bij deze problemen zo beperkt is. ‘Ik ben hier nu 6 jaar burgemeester en ik kan in feite zo weinig doen. Ik kan geen blik agenten opentrekken. Dat is mijn frustratie.’ En zelfs met meer agenten op straat zijn de problemen niet voorbij, vreest Van den Bosch.

Op de plank
‘Je moet ook zorgen dat politie en Justitie in staat zijn om zaken te onderzoeken en om de diepte in te gaan. Als u eens wist wat er bij de politie Gelderland-Zuid allemaal op de plank blijft liggen… Ik kan daar niet over uitweiden, maar laat ik het zo zeggen: als dit in een ziekenhuis zou gebeuren zouden er mensen overlijden.’ Toch verandert er iets, beseft hij. ‘Toen ik hier aantrad, vroeg ik de toenmalige politiechef hier: hebben wij ook een Marokkanenprobleem? Nee hoor, zei hij, dat hebben we niet. Nu ligt het dan ineens op straat. Soms is dat nodig om de zaken open te breken.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (geen) op
Geweldig gedaan overheid! je eigen mensen in de kou laten staan! leven de nieuwkomers!
Dank je wel!
Ik ben gediscrimineerd (al vanaf de jaren 90 worden nieuwe nederlanders voorgetrokken (hou toch op! )
Door Hannes Haganum (kritisch lezer) op
Ik vind het moedig dat de burgemeester van Zaltbommel de ernstige overlast en onveiligheid door straatterreur op bestuurlijk niveau bespreekbaar maakt. Het is diep triest dat de gevestigde partijen ten aanzien van dit probleem meer dan tien jaar struisvogelpolitiek hebben bedreven. Ook politiechefs hebben ernstige steken laten vallen door de veiligheidsproblemen te bagatelliseren. Bestuurders en politici moeten dan ook niet verbaasd zijn dat burgers het geloof in de politiek volledig hebben verloren. Vergeet niet dat ook burgers met een allochtone achtergrond graag zien dat de overheid consequent optreedt en de veiligheid van alle burgers beschermt. De maatschappij zit niet te wachten op talmende en leuterende burgemeesters die bij een Marokkaanse familie op de thee komen. Als PvdA en CDA bestuurders hun verantwoordelijkheden serieus hadden genomen, dan zouden de kiezers niet massaal uitwijken naar Wilders. Dus bestuurders en politiechefs, laat de maatschappij niet naar rechts radicaliseren, maar neem jullie verantwoordelijkheid.
Door de wolluf (gepensioneerd) op
De VNG is de spreekbuis van de gemeenten en doet aanbevelingen en voorstellen etc aan de regering namens de gemeenten. Als ik alle reacties lees op de vele artikelen die in Binnenlands Bestuur staan over wel of geen PVV dan is het klip en klaar. Dan moet de VNG toch warempel vaststellen dat er in onze maatschappij al zeker 10 jaren lang aan de wortels van onze normen en waarden wordt geknaagd en dat de burger, de belastingbetaler er helemaal mee klaar is. Een dienovereenkomstig advies afgeven lijkt mij niet moeilijk. Pak je verantwoordelijkheid VNG, ben duidelijk, de argumenten liggen voor het oprapen!
Door J.v.Velzen (directeur BMI) op
Feit 1: De ene na de andere gemeente zit met een onoplosbaar probleem, namelijk agressieve jeugd en heel vaak zijn dat Marokkanen. Zutphen, Zaltbommel, Ede Gouda, Den Haag, Vlissingen..
Feit 2: Elke gemeente geeft aan dat het om een kleine groep gaat en dat ze gekend zijn, maar niet kunnen worden opgepakt.
Feit 3: Deze problematiek speelt al jaren en is voor het gezag blijkbaar onoplosbaar. De meest ingrijpende aanpak is een straatverbod, waardoor de problemen verschuiven naar andere stadsdelen.
Feit 4: De grote politieke partijen slagen erin om deze problematiek al jaren te bagatelliseren. Het gaat om een kleine groep, het is maar in een wijk, enzovoort. Mevrouw Jeltje van Nieuwenhoven wist afgelopen week bij Pauw en Witteman in haar reactie tegen de PVV gelukkig de oplossing: 'we moeten ze geen tuig meer noemen, laten we maar rotjochies zeggen...'
Feit 5: Elke boef op straat is er een teveel. ieder die ermee te maken krijgt raakt geïntimideerd.
Feit 6: Bestuurders zijn angstig en bang en grijpen niet in vanwege 'gebrek aan middelen en wetten'. Maar waarom kon een burgemeester als Leers dat dan wel? Omdat hij zich bij uitstek in kon leven in zijn burgers en gewoon deed waarvoor hij was aangesteld. Namelijk overlast wegnemen. En als je dat tien keer moet doen door tuig op te pakken en weer los te laten, dan moet je dat gewoon doen.
Aanpak : Laten we in Nederland nu eindelijk eens beseffen dat de politie al een jaar of acht geleden (sinds de Europese kampioenschappen voetbal 2002 of zo) zijn gezag nagenoeg heeft verloren. Tuig lacht erom en valt vanaf een jaar of twaalf gewoon aan. Zolang we biijven hameren op de wijkagent - die aardig gevonden moet worden - zal meer blauw niet werken. Zolang we voor tuig reisjes naar het buitenland betalen om ze iets bij te leren wat ze hier niet kunnen zal dat niet gaan werken. Zolang we niet gewoon durven ingrijpen waar dat moet en loslaten waar dat kan zal er niets veranderen. Tuig kan gewoon naar een andere stad reizen. Zolang we blijven overleggen en polderen met onhandelbare figuren zonder direct in te grijpen zal het nooit wat worden. En toch slagen we erin om hele buurten door tuig de vernieling in te laten helpen en als politiek te blijven roepen: Kijk naar de kansen en niet alleen naar de problemen...of zou er toch nog wat gaan veranderen in Nederland?
Door J.S. (huisvrouw) op
Boos en verongelijkt doen, helpt niet !
Deze burgemeester is kennelijk niet erg bedreven in het besturen van zijn stad(je) ?!
Hij heeft zelf een taak erin, om de groep van 50 (of tenminste die 20 daarvan) van straat te laten halen voor een onderzoek: waarom niet op school? Waarom geen werk? waarom geen beroepsopleiding of stage? .Hun ouders moeten vervolgens
deze jongens komen ophalen, maar niet voordat hen is uitgelegd wat van hen verwacht wordt als ouders/opvoeders. En welke sancties er op staan , die deze jongens treffen en hun "straatreputatie" adequaat oplossen (tijdelijke opname in een tehuis via jeugdzorg tot en met werkstraffen bij niet opvolgen van strikte afspraken over positief gedrag).
Niet moeilijk, toch?
Door Edward (multicultureel adviseur / coach) op
Deze burgemeester krijgt de twijfelachtige eer van eerste burgervader die het ook niet meer weet...

en vervolgens gaat hij/het schuil achter wetgeving, politiek en andersoortige factoren...

een (strakke) aanpak/oplossing is niet voorhanden, simpelweg omdat er geen kennis is om dit aan te pakken of waar te beginnen.

Gedreven door anderen, komt hij met strijdbare taal, niet anders dan reeds gebezigd is. (zie ook Culemborg)

Ontdoe de discussie van elk polariserend effect en kijk naar waar mensen behoeften delen : Veiligheid, leefbaarheid, harmonie
En met die waarden de dialoog/discussie aangaan met de gemeenschap (nederlands en marokkaans), straffen is niet de weg, omdat het resulteert in nog meer afstand tussen de ene groep en de ander.
Veel wijsheid gewenst hr van den Bosch!
Door GJK (ambtenaar) op
Die burgemeester heeft groot gelijk! Zeg maar eens waar het op staat!
Geen taakstraffen voor dat stelletje Marokkaanse criminelen, maar met straffen zoals die ook in Marokko aan criminelen worden opgelegd. Gevangenissen neerzetten met een Marokkaans regime (desnoods dat personeel uit Marokko charteren). Kleine cellen met velen in één cel, net zoals onze Nederlandse drugtoeristen in Marokkaanse cellen ook worden behandeld!
Door Jan (beleidsadviseur) op
Onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn, die vinden dat deze burgemeester zijn boekje te buiten gaat. Waarom mag je een probleem niet bij zijn naam noemen? Decennia lang wegpraten en toedekken hebben ons gebracht, waar we nu zijn. Goedwillende en actieve mensen in de samenleving zijn al lang niet meer in staat om het probleem alleen op te lossen. De "sterke arm" moet meer instrumenten krijgen om burgers te beschermen. Niet tegen de islam, zoals Vd Bosch terecht zegt, maar tegen raddraaiers en straatterreur.
Door jan (ambtenaar) op
@LN

De beste promotors van de PVV zijn de lui en de politici die de "cri de coeur" van deze burgemeester en van vele anderen de grond in boren, zonder dat zij in de gaten hebben dat ze zelf het onderwerp zijn van het gezegde waarin gesteld wordt dat "zachte heelmeesters" "stinkende wonden" maken!
Door B.Kramer op
Burgemeester van den Bosch heeft groot gelijk, aanpakken die probleemjongeren.
Tot voor kort was men nog te bang om te vermelden dat ze van Marokaanse en Antiliaanse afkomst waren.
Het is de hoogste tijd dat onze vrouwen en kinderen beschermd worden tegen bedreiging en intimidatie zodat ze zich weer veilig en zonder angst op straat kunnen vertonen.