of 59082 LinkedIn

De opknap van de Haagse Markt

© Henriëtte Guest
© Henriëtte Guest

De renovatie de Haagse Markt, een van de grootste openluchtmarkten van Europa, is dé perfecte leerschool voor een bestuurder. Dat zegt de Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD).

Netwerk van wethouder Boudewijn Revis

Over het opknappen van de Haagse Markt werd al ruim 20 jaar gepraat toen Revis het dossier overnam. Opknappogingen smoorden eerder in weerstand van marktkooplieden en de gemeentelijke bureaucratie. Toen hij 4 jaar geleden begon, moest er nog enorm veel gebeuren en er was veel onzekerheid. ‘Ondernemers vroegen zich af: “Redt mijn zaak het en gaat de gemeente alles voor ons bepalen?” Als ik naar de markt ging, kreeg ik van alles naar mijn hoofd. Marktkooplieden hebben het hart op de tong, dat is wennen.’

Revis: ‘Al die ondernemers hebben hun eigen belangen en weten bovendien makkelijk hun weg te vinden naar politiek en media. Dat de markt tijdens de gefaseerde renovatie gewoon openbleef, maakte het project extra lastig.’Het is bij een dergelijk project belangrijk dat je als bestuurder richting aangeeft en daaraan vasthoudt, zegt Revis. ‘Dat betekent dat je soms streng moet zijn voor marktkooplieden, want er is altijd wat te mopperen.’ Zo zou de marktmeester te snel boetes uitdelen, zouden de units te duur zijn en de kramen niet eerlijk verdeeld worden. Ook woedt er een felle discussie over een eventuele zondagsopenstelling. Toch overheersen volgens de wethouder nu de positieve geluiden. ‘Ik merk veel waardering bij marktkooplieden, dat was 4 jaar geleden wel anders.’


Robbie van der Veen, marktkoopman: Heeft een coöperatie opgericht, waarvan inmiddels 80 procent van de ondernemers op de markt lid is. Dat maakte het overleg met de marktkooplieden een stuk eenvoudiger.

Rick Warnar, gemeentelijk projectleider: Kent iedereen op de markt en weet daarom precies wat er speelt. Zonder Rick was het niet gelukt’, zegt wethouder Revis.

Sander Dekker, staatssecretaris van onderwijs, voormalig wethouder Den Haag: Sloot na jaren van praten een convenant met marktkooplieden. Zonder die overeenkomst  had de Haagse Markt nu niet open kunnen gaan. Hij is in de buurt opgegroeid en kwam er als kleine jongen.

Mark Rutte, minister-president: Is erg geïnteresseerd in de markt. Kwam er als kind en nog steeds doet hij er weleens boodschappen. Er werken veel oud-leerlingen van hem – hij geeft wekelijks om de hoek les.


Overdekt
Het project heeft 33,6 miljoen euro gekost . Op een oppervlakte van drie voetbalvelden staan 530 kramen, die worden gerund door 335 vaste vergunninghouders. Ook zijn er 166 dagplaatshouders..  In plaats van de oude marktkramen zijn er nu vaste overdekte units. ‘Hij past met recht in het rijtje markten van Barcelona, Turijn en Londen’, zegt Revis.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.