of 64204 LinkedIn

Bezoek van een haatprediker

Helmond dreigde bezoek te krijgen van de vermeende haatprediker Sa’ad Ateeq al-Ateeq. De sjeik had in een preek opgeroepen joden, christenen, sjiieten en alawieten te vernietigen. Burgemeester Elly Blanksma (CDA) moest in de touwen.

Helmond dreigde bezoek te krijgen van de vermeende haatprediker Sa’ad Ateeq al-Ateeq. De sjeik had in een preek opgeroepen joden, christenen, sjiieten en alawieten te vernietigen. Burgemeester Elly Blanksma (CDA) moest in de touwen.

Netwerk van Elly Blanksma, burgemeester van Helmond

Blanksma werd op het naderende onheil geattendeerd door CDA-wethouder Margreet de Leeuw en door leden van het Platform Sociale Cohesie, waarvan zij voorzitter is. Na overleg met de directeur veiligheid riep ze onmiddellijk het platform bijeen, waarin 18 groeperingen uit de stad vertegenwoordigd zijn, variërend van schooldirecteuren tot jongerenorganisaties, van moskeebestuur tot pastoor. ‘Het moskeebestuur vond de prediker gematigd. Anderen vonden dat duidelijk niet. Als gemeente hebben wij daar geen oordeel over. We respecteren de scheiding tussen kerk en staat. Maar we hebben er wel een mening over of de komst van deze sjeik kan leiden tot sociale spanningen en verstoring van de openbare orde.’ Om daar een duidelijk beeld van te krijgen nam Blanksma contact op met haar Eindho­vense collega Rob van Gijzel. Die had net een soortgelijke situatie meegemaakt. En met de plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om een goede inschatting van de veiligheidsrisico’s te kunnen maken. Na alle ophef besloot het moskeebestuur de conferentie af te blazen. ‘Als we voldoende redenen hadden aan te nemen dat de openbare orde en veiligheid in het geding zou komen, hadden we de komst van de sjeik tegengehouden. Gelukkig kwam het zover niet.’


Richtlijnen
Elly Blanksma zegt geen behoefte te hebben aan richtlijnen in dergelijke situaties. ‘Je moet het per geval beoordelen, of het nu om een preek gaat of een andere situatie die de openbare orde en veiligheid bedreigt. Daar heb ik geen richtlijnen voor nodig.’


Sa’ad Ateeq al-Ateeq, sjeik en prediker: wilde in de Helmondse al Fadjr Moskee komen preken

Margreet de Leeuw, wethouder Helmond: attendeerde burgemeester Blanksma op de ophef over de komst van de vermeende haatprediker.

Wilma van Dijk, plaatsvervangend coördinator NCTV: werd door Blanksma geraadpleegd om een inschatting van het gevaar te maken.

Rob van Gijzel, burgemeester Eindhoven: hij kreeg te maken met de aangekondigde komst van de radicale preker Al-Qarni.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.