of 59229 LinkedIn

Amsterdam stemt tegen TTIP

Marie Anne van Reijen
Marie Anne van Reijen

Amsterdam is de eerste grote Nederlandse gemeente die zich uitspreekt tegen het TTIP-verdrag, de nog te sluiten handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Europa. De motie werd ingediend door GroenLinks Amsterdam, op initiatief van duo-raadslid Marie-Anne van Reijen.

Netwerk van Marie Anne van Reijen, raadslid GroenLinks Amsterdam

GroenLinks hoopt dat andere grote steden het Amsterdamse voorbeeld volgen. De motie kan rekenen op veel enthousiasme, maar ook op vragen: wat haalt zo’n uitspraak tegen TTIP uit als gemeenten er zelf niet over mee mogen beslissen?

TTIP was tot enkele maanden geleden nog niet bepaald ‘hot’ onder raadsleden. Media-aandacht en lobbyisten brachten daar verandering in. Van Reijen kreeg haar informatie onder meer via lobbyiste Ella Weggen van de stichting Wemos, die streeft naar ‘een wereld waar het recht op gezondheid van ieder mens is gewaarborgd.’ Van Reijen belde met Geert Ritsema van Milieudefensie naar aanleiding van tweets over TTIP. Via Ritsema krijgt het onderwerp meer publiciteit en Milieudefensie hielp bij de informatievoorziening. Binnen de eigen partij legde Van Reijen contact met Vincent Hurkens, medewerker van het Europees Parlement voor GroenLinks. ‘Hij zorgt ervoor dat het landelijk wordt opgepakt binnen GroenLinks, waardoor het ook in andere gemeenten terechtkomt.’ Bij GroenLinks Den Bosch is Patrick Leenders nu bezig om de motie er ook in zijn gemeente door te krijgen.


Ella Weggen, lobbyiste Wemos
Het TTIP-verdrag ligt zwaar op de maag in Amsterdam.

Vincent Hurkens, medewerker Europees Parlement voor GroenLinks
De vraag is onder meer of gemeenten duurzame producten nog voorrang kunnen geven.

Geert Ritsema, Milieudefensie
Via Ritsema krijgt het onderwerp meer publiciteit. Ook hielp Milieudefensie bij de informatievoorziening.

Patrick Leenders, GroenLinks Den Bosch
Leenders is nu bezig om de motie er ook in de gemeente Den Bosch door te krijgen


Sociale media
Via sociale media verspreidde het onderwerp TTIP zich razendsnel bij gemeenteraads­leden. ‘Het leuke aan sociale media is dat je reacties kunt lezen: veel mensen spraken online hun vreugde uit toen de motie erdoor kwam en probeerden hun gemeente ook te overtuigen. Berichten via Facebook en Twitter worden heel snel en veel gedeeld, dat heeft een groot effect bij dit onderwerp.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan Steen op
Waarom staat er niet in het artikel welke partijen voor of tegen gestemd hebben? Totnutoe hebben (hadden?) alleen PvdD, GL en SP zich tegen TTIP uitgesproken. De andere partijen niet. Hebben die drie linkse partijen dan de meerderheid in Amsterdam?
Ik zie ook geen link naar meer informatie...