of 61441 LinkedIn

Altijd wat in Den Helder

Het gaat volgens Chris Aalberts al lange tijd niet goed in het bestuur van Den Helder. Al in 2004 riep onderzoeker professor Tops de politici op ‘normaal te doen’. Vorig jaar zei de boos vertrokken formateur dat Den Helder ‘ziek is’. De gemeenteraad zou er een afrekenagenda op na houden en er heerst negativisme. De laatste 25 jaar kende de stad zeven verschillende burgemeesters en ook wethouders houden het er niet lang uit. 

Bestuurscultuur onder de loep

Pijnlijk is bijvoorbeeld dat ambtenaren niet meer in het stadhuis kunnen werken en plannen voor een nieuw stadhuis of renovatie van het oude stadhuis niet doorgingen. Daarom zitten ambtenaren nu een tijdje, wie weet hoe lang, in een eerder leegstaand kantoor. Maar omdat dat weer niet groot genoeg is, moet een deel van hen toch in het oude stadhuis werken.

Politieke partijen in Den Helder en raadsfracties zijn onverbonden en instabiel. Raadsleden stappen vaak op en gaan dan verder bij een andere partij. Partijen ontberen visie leren de verkiezingsprogramma’s visie en men is collectief machteloos over hoe lastige zaken verder moeten. Dan vlucht men in details of maakt onderling ruzie. Er wordt veel geroddeld en er zingen veel verhalen rond over andere mensen.

Er zijn eigenlijk niet zoveel mensen meer die nog kandidaat willen zijn voor de gemeenteraad en anderen noemen de kandidaten die er wel zijn incompetent. Burgemeester en wethouders lijken Den Helder eerder te zien als een tijdelijke verblijfplaats of een opstapje en stappen dan ook vaak op. Er zijn niet veel media meer over om op te letten wat er allemaal gebeurt in de gemeenteraad, eigenlijk is er maar een, De Helderse Courant en iedereen heeft kritiek op de verslaggeving, wat op zich voor hen pleit omdat men het schip in het midden houdt. Sociale media en de lokale omroep spelen maar een kleine rol.

Onderzoeker en auteur Chris Aalberts noemt Den Helder ‘Palermo aan het Marsdiep’. Zijn goed gedocumenteerde en leesbare boek – waar vast veel Helderse kritiek op komt – vraagt reflectie ook op praktijken rond politieke partijen, gemeenteraden en media elders. En eigenlijk geeft de titel onbedoeld nog best hoop. Palermo is een Italiaanse stad aan zee die lang werd geteisterd door de maffia. Sinds 25 jaar wordt deze echter redelijk succesvol bestreden en het grootste probleem is volgens inwoners nu het verkeer. Het toerisme groeit er en dit jaar is Palermo de culturele hoofdstad van Italië, Palermocapitalecultura. it. Het museum van kunstenaar Rob Scholte, dat in Den Helder ook al niet doorging, had een klein stapje de goede kant op kunnen zijn.


Citaat uit het boek: ‘Standpunten in de gemeente lijken vooral goed te moeten klinken, ongeacht de vraag of ze ook realistisch zijn’


‘Palermo aan het Marsdiep; analyses van falend lokaal bestuur’ door Chris Aalberts; Van Praag Amsterdam, november 2018; 186 pagina’s; 17,50 euro 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.