of 63946 LinkedIn

Asscher vindt plan Rotterdam en Den Haag niet goed

Rotterdam en Den Haag willen de instroom van Roemenen en Bulgaren inperken en willen aan deze migranten geen BSN geven. Asscher vindt dit niet de juiste manier.
Reageer

Een plan van Rotterdam en Den Haag om arbeidsmigranten uit Oost-Europa niet automatisch een burgerservicenummer (BSN) te geven, is in strijd met Europese regels. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat maandag gezegd in reactie op dat plan.

Nadelig voor migranten
Hij wees er ook op dat het weigeren van een BSN nadelig is voor de migranten. Zij worden dan getroffen, en niet de huisjesmelkers of de malafide werkgevers.

Uitbuiting en bestraffing
Asscher noemt het ,,goed dat steden maatregelen nemen om de komst van Bulgaren en Roemenen in goede banen te leiden''. Het weigeren van een BSN is echter niet de juiste manier. ,,Bulgaren en Roemenen moeten worden ondersteund als ze uitgebuit worden en bestraft als ze overlast veroorzaken.''

Huisjesmelkers
Asscher gaat wel met de steden in gesprek over hun plannen. Hij benadrukt dat hij hun bondgenoot is in de strijd tegen huisjesmelkers en malafide werkgevers.

Meer immigranten dan verwacht
Rotterdam en Den Haag komen met hun voorstel enkele weken voor de grenzen ook opengaan voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije. In een interview met NRC Handelsblad onderstreepte Asscher maandag dat hij arbeidsmigranten uit deze landen liever nog niet had toegelaten per 1 januari. De minister vreest dat er meer naar Nederland komen dan verwacht. Volgens EU-afspraken is het echter niet mogelijk Bulgaren en Roemenen nog langer tegen te houden.

Tewerkstellingsvergunning
Vorige week dienden PVV en SP in de Tweede Kamer nog een motie in om voor Roemeense en Bulgaarse werknemers vast te houden aan het systeem van tewerkstellingsvergunningen. Deze motie werd verworpen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.