of 59561 LinkedIn

Dossier: Asbestcrisis

Gemeenten hebben er direct mee te maken wanneer asbest in woningen wordt gevonden.

Veel gemeenten hebben al te maken gehad met het gevaarlijke goedje. Bij sommige gemeenten duikt er ineens asbest op in een hele woonwijk of straat. De gevolgen zijn vaak ingrijpend, terwijl de asbest verwijderd wordt moeten bewoners hun huis uit. Ook speelt er bij burgers vaak angst voor gezondheidsrisico's.

  Nieuws  Nieuws

  • Volgens Asscher is asbest een speerpunt bij de inspectie en worden jaarlijks bijna 1100 inspecties op locatie uitgevoerd.

   Toezicht op asbest niet marginaal volgens Asscher

   4 reacties

   Het toezicht van de Inspectie SZW op de asbestsector is niet administratief of marginaal, vindt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. ,,Ik bestrijd dat beeld'', schrijft hij woensdag in een brief aan de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen.

  • Dat is een van de maatregelen die de gemeente Utrecht neemt om fouten en missers zoals tijdens de asbestaffaire vorige zomer een volgende keer te voorkomen.

   Utrechtse organisaties krijgen hulp van buddy

   Reageer

   Utrechtse organisaties die onverwacht geconfronteerd worden met een crisis krijgen in het vervolg vanuit de Veiligheidsregio Utrecht een buddy om hen te begeleiden. Deze buddy maakt hen onder meer wegwijs in het functioneren van crisisteams en de organisatie die daarachter zit.

  • Hoe geruststellend ook voor de bewoners, het gehavende vertrouwen dat zij hadden in de gemeente werd er niet door hersteld. Paradoxaal genoeg keerde de boodschap zich zelfs tegen de gemeente.

   Utrecht riep te snel 'crisis'

   Heeft een gemeente tijdens een lopende crisis eenmaal het vertrouwen van de bevolking verspeeld, dan kan zelfs goed nieuws zich tegen de boodschapper keren. De gemeente Utrecht weet er sinds de asbestzaak alles van. 

  • Utrecht gaat een asbest-informatiepakket samenstellen om in de toekomst gedupeerden en bewoners beter te kunnen informeren als er asbest wordt aangetroffen.

   Utrecht maakt infopakket asbest voor bewoners

   Reageer

   De gemeente Utrecht gaat een eigen informatiepakket samenstellen over het aantreffen van asbest en alle gevolgen daarvan. Als er ergens asbest wordt gevonden, zorgt de gemeente ervoor dat betrokkenen direct over dit informatiepakket kunnen beschikken.

  • Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat de overheid een verkeerd beeld heeft van de burger. Gemeenten denken ten onrechte dat burgers geen risico wil lopen en snel in paniek raakt.

   Overheid denkt dat burgers snel in paniek raken

   7 reacties

   De overheid slaat vaak de plank mis bij crisiscommunicatie. Volgens Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer denken veel overheden, zoals gemeenten, dat burgers geen enkel risico willen lopen en snel in paniek raken. Beide zijn niet waar, aldus de ombudsman, en hierdoor komt de overheid vaak met de verkeerde soort communicatie: er wordt te vaak óver burgers gesproken in plaats van mét burgers. Dat komt het vertrouwen in deze overheden niet ten goede.

  • Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft zijn excuses aangeboden aan de bewoners die geëvacueerd moesten worden uit hun woning wegens asbest.

   Burgemeester biedt excuses aan voor asbestflats

   Reageer

   Burgemeester Aleid Wolfsen heeft dinsdagmiddag namens de gemeente Utrecht zijn ,,welgemeende excuses'' aangeboden aan de bewoners van de wijk Kanaleneiland die in juli hun woningen moesten verlaten toen in hun flats asbest werd aangetroffen. Dat deed hij bij het in ontvangst nemen van het onafhankelijke onderzoeksrapport van oud-commissaris van de Koningin Geert Jansen naar de asbestaffaire.

  • De maatregelen uit het regeerakkoord die woningcorporaties financieel hard treffen kunnen er wel eens toe leiden dat asbest langzamer uit woningen verdwijnt.

   Crisis vertraagt verwijdering asbest

   De financiële klappen die woningcorporaties op dit moment incasseren, kunnen ertoe leiden dat asbest uit sociale woningen minder snel wordt verwijderd. Dat laat Aedes weten, de koepelorganisatie van Nederlandse wonincorporaties. Uit onderzoek van de NOS bleek dat in 60 procent van de sociale huurwoningen asbest te vinden was.

  • IPO en ministerie van Infrastructuur en Milieu sluiten convenant: 20 miljoen euro beschikbaar voor komende twee jaar

   20 miljoen voor zonnepanelen op asbestdaken

   Provincies gaan de komende twee jaar de agrarische sector stimuleren om daken met asbest te vervangen door daken met zonnepanelen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft daarvoor 20 miljoen euro vrijgemaakt.

  • Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht is er niet zeker van of hij een tweede termijn als burgemeester ambieert. Hij noemt het ambt extreem zwaar.

   Burgemeester Wolfsen twijfelt over tweede termijn

   4 reacties

   Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht twijfelt of hij zich beschikbaar zal stellen voor een tweede termijn als burgemeester. ,,Het is zwaarder dan de Tweede Kamer'', zei hij donderdagmiddag in het EO-radioprogramma Dit is de dag.

  • Brandbrief IPO naar parlement: Als het mis gaat met asbest of brand, kunnen provincies niet verantwoordelijk worden gehouden.

   Provincies: 'Bestuurlijk toezicht onuitvoerbaar'

   Provincies kunnen onmogelijk uitvoering geven aan de wet Revitalisering Generiek Toezicht, die gisteren in werking is getreden. Ze hebben voor hun nieuwe toezichtstaak onvoldoende geld gekregen. Als het toezicht faalt, kan niemand naar de provincies wijzen, melden de provincies aan de Eerste en Tweede Kamer.

  • Wethouder Ben Haarman (CDA) uit de gemeente Raalte is opgestapt nadat er een enorme asbest vondst op zijn voormalige grond is gevonden. Volgens de gemeente, die nu de eigenaar is, moet hij dit geweten hebben..

   Wethouder Raalte weg na vondst asbest

   2 reacties

   Wethouder Ben Haarman (CDA) uit de gemeente Raalte is maandagavond opgestapt na de vondst van asbest op een perceel van zijn voormalige bedrijf. De gemeente gaat de kosten van de sanering op hem verhalen. Dat meldde de gemeente Raalte maandagavond.

  • Nu al 5 miljoen, maar de kosten lopen nog steeds op, omdat de komende weken nog 48 woningen aan de Stanleylaan moeten worden schoongemaakt.

   Mitros al miljoen kwijt aan opruimen asbest

   1 reactie

   De asbestvervuiling en de gevolgen daarvan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland hebben woningcorporatie Mitros al zo'n 5 miljoen euro gekost. Dat bevestigde een woordvoerder van de corporatie.

  • Wethouders van Utrecht zijn het niet eens met woningcorporatiedirecteur van Mitros, dat de ontruiming op Kanaleneiland wegens asbest voorbarig zou zijn.

   Wethouder: asbestontruiming was wèl terecht

   Reageer

   Het Utrechtse gemeentebestuur is het niet eens met woningcorporatiedirecteur Rob Rötscheid, die vorige week betwijfelde of de ontruiming van een deel van de wijk Kanaleneiland wegens asbest wel terecht was. ,,Het besluit tot evacuatie is in juli samen met woningcorporatie Mitros genomen'', zei verantwoordelijk wethouder Gilbert Isabella donderdag.

  • Bewoners moeten betrokken worden bij het onderzoek van de commissie naar de asbestcrisis in Utrecht. Het rapport van de onderzoekscommissie moet uiterlijk op 3 december van dit jaar klaar zijn.

   Bewoners praten mee over onderzoek asbest

   Reageer

   De onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar de asbestaffaire in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, moet de bewoners van die wijk betrekken bij het onderzoek. Dat hebben B en W van Utrecht vastgelegd. 

  • Volgens advocaat Bob Ruers heeft woningcorporatie Mitros zonder vergunning gewerkt bij het saneren van asbest in een aantal woningen van de Utrechtse 'asbestwijk'.

   'Sanering asbestwijk zonder vergunning'

   Reageer

   Woningcorporatie Mitros heeft zonder vergunning gewerkt bij het saneren van asbest in een aantal woningen van de Utrechtse 'asbestwijk'. Daarbij ontstond er een besmetting, waarop vorige maand 184 huishoudens geëvacueerd moesten worden. Dat zei advocaat Bob Ruers die namens enkele bewoners optreedt, donderdagmorgen.

  • TNO en andere asbestspecialisten hebben geen logische verklaring kunnen vinden voor de aanwezigheid van amosiet, het soort asbest dat in Utrecht voor paniek zorgde.

   Asbestconstructie Utrecht uniek voor Nederland

   Reageer

   De dakrand van een flat aan de Stanleylaan in Utrecht was opgevuld met een bepaald soort asbest. Dat is nooit eerder in Nederland gezien en was ook op bouwtekeningen niet zichtbaar.

  • Geëvacueerde bewoners uit de asbeststraten in de wijk Kanaleneiland in Utrecht zouden bedreigingen hebben geuit tegenover de medewerkers van Utrecht en Mitros.

   Medewerkers gemeente en en Mitros bedreigd

   1 reactie

   Medewerkers van woningcorporatie Mitros en de gemeente Utrecht hebben de afgelopen dagen te maken gehad met agressie. Sommige geëvacueerde bewoners uit de asbeststraten in de wijk Kanaleneiland zouden bedreigingen hebben geuit tegenover de medewerkers.

  • Woningcorporatie de Huismeesters onderzoekt in 94 huizen in de wijk Selwerd of daar mogelijk leidingen van asbest zijn.

   Mogelijk asbest in 94 Groninger woningen

   1 reactie

   Woningcorporatie De Huismeesters in Groningen begint dinsdag met een onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van asbest in de kruipruimtes van 94 woningen in Groningen. Dat meldde de woningcorporatie dinsdag.

  • 'Het is voor later onerzoek van groot belang dat de omstandigeheden rond de asbestcrisis in Utrecht goed worden vastgelegd in een database. Ook de bewoners zouden daar volgens het Instituut Asbestslachtoffers in moeten worden opgenomen.

   'Utrecht moet bewoners asbestflats opnemen in database'

   De gemeente Utrecht en/of de woningbouwcorporatie Mitros zouden een database moeten aanleggen waarin de bewoners van de asbestflats zijn opgenomen. 'Leg de omstandigheden, de aantallen en de mensen zo goed mogelijk vast, dan kunnen we daar later bij nader onderzoek op terugvallen'.

    

  • De website met actuele informatie over de asbestcrisis ligt er sinds woensdagavond uit. De gemeente communiceert nu alleen via Twitter.

   Utrecht communiceert alleen via Twitter

   De pagina met asbestinformatie op de site van de gemeente Utrecht kan niet meer worden geactualiseerd. De gemeente verwijst mensen voor informatie naar haar Twitter-pagina.
   UPDATE: Sinds 15.30 uur is de pagina weer toegankelijk.

  • Adviseurs van onder andere de GG en GD hebben de afgelopen dagen steeds beklemtoond dat een gezondheidsonderzoek nutteloos is. Maar omdat de onrust groot is, wil Utrecht advies.

   Utrecht wil advies over asbest van RIVM

   1 reactie

   De gemeente Utrecht heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om advies gevraagd over een eventueel gezondheidsonderzoek voor de bewoners die hun huis moesten verlaten wegens mogelijke asbestbesmetting. 

  • Wolfsen keert terug naar Utrecht wegens de asbestcrisis op Kanaleneiland

   Wolfsen komt toch terug van vakantie

   7 reacties

   Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft toch besloten zijn vakantie af te breken in verband met de asbestvervuiling in de wijk Kanaleneiland. 

  • Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht blijft op zijn vakantieadres. Een beleidsteam, bestaande uit politie, brandweer, woningcorporatie Mitros en de gemeente overlegde eerder op de dag of Wolfsen vanwege de asbestcrisis teruggeroepen moest worden. Besloten werd dat dat niet nodig was. Wolfsen zou momenteel in Engeland zijn.

   Wolfsen keert niet terug voor asbestcrisis

   Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht blijft op zijn vakantieadres. Een beleidsteam, bestaande uit politie, brandweer, woningcorporatie Mitros en de gemeente overlegde eerder op de dag of Wolfsen vanwege de asbestcrisis teruggeroepen moest worden. Besloten werd dat dat niet nodig was. Wolfsen zou momenteel in Engeland zijn.

  • De meeste telefoontjes hadden betrekking op onduidelijke informatie over eventuele asbest in de omgeving van de Stanleylaan.

   Crisisnummer Utrecht ruim 600 keer gebeld

   Reageer

   Het speciaal ingestelde crisistelefoonnummer van de gemeente Utrecht is zondag en maandag ruim 600 keer gebeld. De meeste telefoontjes hadden betrekking op onduidelijke informatie over eventuele asbest in de omgeving van de Stanleylaan. 

  • D66 en de PvdA in Utrecht willen weten waarom de woningcorporatie Mitros niet wist van het gebruik van asbest in de flat op Kanaleneiland.

   Politiek Utrecht wil opheldering over asbestdebacle

   Reageer

   D66 in Utrecht is verbaasd over alle commotie die plotseling is ontstaan over de vondst van asbest bij een renovatieproject in Kanaleneiland in Utrecht. Volgens de fractie had woningcorporatie Mitros heel goed kunnen weten dat er gevaarlijk asbest in de flat zat verwerkt, want ,,in de tijd dat deze huizen gebouwd werden was toepassing van deze asbestsoort heel gewoon'', zei vicevoorzitter Arjan Kleuver maandag.

  • De GG en GD gaat de bewoners van Kanaleneiland in Utrecht voorlopig niet onderzoeken op besmetting van asbest. Het risico is te klein.

   Geen onderzoek gezondheid bewoners asbestbuurt

   Reageer

   Het is voorlopig niet nodig om een gezondheidsonderzoek te starten onder bewoners van Kanaleneiland in Utrecht, die mogelijk hebben blootgestaan aan een asbestbesmetting. Dat heeft een woordvoerster van de GG & GD maandag gezegd.

  • Locoburgemeester Gilbert Isabella van Utrecht zei voor de microfoon van RTV Utrecht dat er uit voorzorg een relatief groot gebied is afgezet: 'We willen geen enkel risico nemen.'

   Utrecht zet deel wijk af na vondst spuitasbest

   5 reacties

   Een deel van de Utrechtse wijk Kanaleneiland is zondagmiddag afgezet nadat asbest was ontdekt in twee appartementen van een flat aan de Stanleylaan. In het gebied is een noodverordening ingesteld en de mobiele eenheid (ME) houdt mensen op een afstand.

  • De provincie Zuid-Holland kreeg maandag te horen geen verdachte te zijn in het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) was gestart. Verder liet het OM weten dat zijn onderzoek niet wordt gehinderd door het feitenonderzoek van de provincie. Daarmee verviel de aanleiding voor het opschorten van het feitenonderzoek over de periode van 2003 tot en met 2010.

   Asbest-onderzoek Derde Merwedehaven hervat

   Reageer

   Het onderzoek naar het storten van asbesthoudend materiaal op de Derde Merwedehaven in Dordrecht, in de periode van 2003 tot en met 2010, is dinsdag hervat en uitgebreid. Dat maakte de provincie Zuid-Holland bekend.

  • Combineer subsidie voor asbestsanering met die voor zonnepanelen en redt een oude boerenschuur.

   Subsidies asbest en zonnepanelen redding boerenschuur

   Gemeenten in landbouwgebieden zouden minder snel een sloopvergunning voor karakteristieke gebouwen met asbestdaken moeten afgeven. Landschapsbepalende schuren kunnen gered worden door de subsidie voor asbestverwijdering te stapelen met die voor de aanleg van zonnepanelen.

  • Vorig jaar mei werd al aan alle scholen in een enquête gevraagd hun schoolgebouwen te inspecteren op asbest. De resultaten daarvan zijn vanaf donderdag op internet te raadplegen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en koepelorganisaties vroegen scholen informatie over 9168 gebouwen. Hoewel niet alle scholen reageerden, bleek dat bij 1296 van de geïnventariseerde scholen asbest is aangetroffen. Bij 483 gebouwen werd geadviseerd dat direct te verwijderen, in 440 gevallen gebeurde dat ook daadwerkelijk.

   Opsporen asbest verplicht voor scholen

   1 reactie

   Schoolbesturen moeten binnen een jaar onderzoeken of in oude schoolgebouwen (van voor 1994) asbest is verwerkt. Als zij dat niet doen, wil staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) hen daartoe verplichten. Dat schrijft Atsma donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Atsma moeten scholen hun verantwoordelijkheid nemen. ,,Ik wil dat ze allemaal een inventarisatie uitvoeren en dat we de samenleving ook kunnen laten zien dat dat gebeurt.''

  • Het landelijk dekkende systeem voor het administreren van asbestverwijderingen moet lasten verlagen en naleving verbeteren. LAVS zal niet te omzeilen zijn door beunhazen.

   Landelijk Asbestvolgsysteem impliciet verplicht

   Het Landelijk AsbestVolgSysteem (LAVS) komt definitief van de grond. Het landelijk dekkende systeem voor het administreren van asbestverwijderingen moet lasten verlagen en naleving verbeteren. De partijen in de asbestverwijderingsketen kunnen er volgend jaar niet omheen.

  • Gemeente-inspecteurs stuiten bij controles nog te vaak op asbest, omdat blijkt dat de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de verwijdering ervan, onzorgvuldig te werk gaan. Regelmatig blijkt dat zij na inspectie het asbest niet goed opgeruimd hebben.

   Gemeenteambtenaren staan bloot aan asbest

   1 reactie
   Gemeente-inspecteurs stuiten bij controles nog te vaak op asbest, omdat blijkt dat de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de verwijdering ervan, onzorgvuldig te werk gaan. Regelmatig blijkt dat zij na inspectie het asbest niet goed opgeruimd hebben.
  • De gemeente en hulpdiensten hebben steken laten vallen na de explosie in een flat in Amsterdam-Noord in juli. Zo constateerden zij te laat dat bij de ontploffing asbest was vrijgekomen en handelden zij daarna ook te langzaam. Dat staat in een rapport over het incident van het bureau Twijnstra Gudde, dat woensdag is verschenen. Burgemeester Eberhard van der Laan had opdracht gegeven tot het onderzoek.

   Amsterdam reageerde niet goed op asbestgevaar

   Reageer
   De gemeente en hulpdiensten hebben steken laten vallen na de explosie in een flat in Amsterdam-Noord in juli. Zo constateerden zij te laat dat bij de ontploffing asbest was vrijgekomen en handelden zij daarna ook te langzaam. Dat staat in een rapport over het incident van het bureau Twijnstra Gudde, dat woensdag is verschenen. Burgemeester Eberhard van der Laan had opdracht gegeven tot het onderzoek.

  Achtergrond  Achtergrond

  • Elke ­gemeente staat voor de ­opgave om mensen weer aan de slag te ­krijgen. In een serie houdt Binnenlands Bestuur het uiteenlopende re-integratiebeleid ­tegen het licht.

   In de asbest telt een krasje niet

   Bijna tachtig Haagse werklozen zijn in 2012 opgeleid tot  astbestsaneerder. Meer dan vijftig daarvan hebben nu betaald werk. Geen dwang, maar het aantrekkelijke aanbod trok hen over de streep. ‘Bij het binnenkomen schat ik vaak al in: dit wordt er een.’

  Opinie  Opinie

  • Asbesthysterie (2)

   Fascinerend om te zien hoe in Utrecht de gevestigde orde wederom de regie kwijt is bij een incident. Woningbouwcorporatie Mitros en de gemeente Utrecht zijn een actie gestart zonder de gevolgen goed te kunnen overzien. Men heeft zichzelf steeds meer het moeras in gemanoeuvreerd.

  • Asbesthysterie (1)

   Als in Nederland het woord asbest valt gaan alle remmen los. De afgelopen week konden we in Utrecht zien waar deze hysterie toe kan leiden. Chaotische toestanden in de wijk Kanaleneiland. Mensen die halsoverkop hun huizen moesten verlaten of juist hun huizen niet meer in mochten.