Dossier: Asbestcrisis

Veel gemeenten hebben al te maken gehad met het gevaarlijke goedje. Bij sommige gemeenten duikt er ineens asbest op in een hele woonwijk of straat. De gevolgen zijn vaak ingrijpend, terwijl de asbest verwijderd wordt moeten bewoners hun huis uit. Ook speelt er bij burgers vaak angst voor gezondheidsrisico's.
-
Toezicht op asbest niet marginaal volgens Asscher
Het toezicht van de Inspectie SZW op de asbestsector is niet administratief of marginaal, vindt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. ,,Ik bestrijd dat beeld'', schrijft hij woensdag in een brief aan de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen.
-
Utrechtse organisaties krijgen hulp van buddy
Utrechtse organisaties die onverwacht geconfronteerd worden met een crisis krijgen in het vervolg vanuit de Veiligheidsregio Utrecht een buddy om hen te begeleiden. Deze buddy maakt hen onder meer wegwijs in het functioneren van crisisteams en de organisatie die daarachter zit.
-
Informatieuitwisseling kan asbesttoezicht verbeteren
Het asbesttoezicht kan wellicht nog iets gerichter en dus effectiever, met behulp van de Inspectie Alert Asbest. Door informatieuitwisseling krijgen inspecteurs tijdiger en gerichter informatie over risicovolle asbestverwijderingen.
-
Utrecht riep te snel 'crisis'
Heeft een gemeente tijdens een lopende crisis eenmaal het vertrouwen van de bevolking verspeeld, dan kan zelfs goed nieuws zich tegen de boodschapper keren. De gemeente Utrecht weet er sinds de asbestzaak alles van.
-
Per dag 66.000 euro boete voor provincie Utrecht
De Utrechtse gedeputeerde Bart Krol (CDA) kan aanstaande donderdag een zware kluif krijgen aan Provinciale Staten als een extra Statenvergadering over zijn aanpak van de asbestsanering van het oude provinciehuis plaatsvindt.
-
Utrecht maakt infopakket asbest voor bewoners
De gemeente Utrecht gaat een eigen informatiepakket samenstellen over het aantreffen van asbest en alle gevolgen daarvan. Als er ergens asbest wordt gevonden, zorgt de gemeente ervoor dat betrokkenen direct over dit informatiepakket kunnen beschikken.
-
Overheid denkt dat burgers snel in paniek raken
De overheid slaat vaak de plank mis bij crisiscommunicatie. Volgens Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer denken veel overheden, zoals gemeenten, dat burgers geen enkel risico willen lopen en snel in paniek raken. Beide zijn niet waar, aldus de ombudsman, en hierdoor komt de overheid vaak met de verkeerde soort communicatie: er wordt te vaak óver burgers gesproken in plaats van mét burgers. Dat komt het vertrouwen in deze overheden niet ten goede.
-
Burgemeester biedt excuses aan voor asbestflats
Burgemeester Aleid Wolfsen heeft dinsdagmiddag namens de gemeente Utrecht zijn ,,welgemeende excuses'' aangeboden aan de bewoners van de wijk Kanaleneiland die in juli hun woningen moesten verlaten toen in hun flats asbest werd aangetroffen. Dat deed hij bij het in ontvangst nemen van het onafhankelijke onderzoeksrapport van oud-commissaris van de Koningin Geert Jansen naar de asbestaffaire.
-
Crisis vertraagt verwijdering asbest
De financiële klappen die woningcorporaties op dit moment incasseren, kunnen ertoe leiden dat asbest uit sociale woningen minder snel wordt verwijderd. Dat laat Aedes weten, de koepelorganisatie van Nederlandse wonincorporaties. Uit onderzoek van de NOS bleek dat in 60 procent van de sociale huurwoningen asbest te vinden was.
-
20 miljoen voor zonnepanelen op asbestdaken
Provincies gaan de komende twee jaar de agrarische sector stimuleren om daken met asbest te vervangen door daken met zonnepanelen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft daarvoor 20 miljoen euro vrijgemaakt.
-
Burgemeester Wolfsen twijfelt over tweede termijn
Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht twijfelt of hij zich beschikbaar zal stellen voor een tweede termijn als burgemeester. ,,Het is zwaarder dan de Tweede Kamer'', zei hij donderdagmiddag in het EO-radioprogramma Dit is de dag.
-
Provincies: 'Bestuurlijk toezicht onuitvoerbaar'
Provincies kunnen onmogelijk uitvoering geven aan de wet Revitalisering Generiek Toezicht, die gisteren in werking is getreden. Ze hebben voor hun nieuwe toezichtstaak onvoldoende geld gekregen. Als het toezicht faalt, kan niemand naar de provincies wijzen, melden de provincies aan de Eerste en Tweede Kamer.
-
Gemeente Utrecht wil dat Mitros asbestkosten betaalt
Woningcorporatie Mitros moet de kosten van de asbestaffaire in Utrechtse wijk Kanaleneiland voor haar rekening nemen. De gemeente Utrecht is volgens burgemeester Aleid Wolfsen niet van plan mee te betalen aan de kosten van de evacuatie, de gevolgen daarvan en sanering van de verontreinigde woningen. Dat heeft zijn woordvoerder dinsdagmorgen gezegd.
-
Wethouder Raalte weg na vondst asbest
Wethouder Ben Haarman (CDA) uit de gemeente Raalte is maandagavond opgestapt na de vondst van asbest op een perceel van zijn voormalige bedrijf. De gemeente gaat de kosten van de sanering op hem verhalen. Dat meldde de gemeente Raalte maandagavond.
-
Mitros al miljoen kwijt aan opruimen asbest
De asbestvervuiling en de gevolgen daarvan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland hebben woningcorporatie Mitros al zo'n 5 miljoen euro gekost. Dat bevestigde een woordvoerder van de corporatie.
-
Wethouder: asbestontruiming was wèl terecht
Het Utrechtse gemeentebestuur is het niet eens met woningcorporatiedirecteur Rob Rötscheid, die vorige week betwijfelde of de ontruiming van een deel van de wijk Kanaleneiland wegens asbest wel terecht was. ,,Het besluit tot evacuatie is in juli samen met woningcorporatie Mitros genomen'', zei verantwoordelijk wethouder Gilbert Isabella donderdag.
-
Bewoners praten mee over onderzoek asbest
De onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar de asbestaffaire in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, moet de bewoners van die wijk betrekken bij het onderzoek. Dat hebben B en W van Utrecht vastgelegd.
-
Sociaal calamiteitenplan is nodig als vlam in de pan slaat
Iedere gemeente moet naast een rampenplan voor fysieke calamiteiten als branden of ontspoorde treinen, ook een sociaal calamiteitenplan hebben. Een goede voorbereiding op maatschappelijke onrust is beter dan genezen, vindt de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer.
-
'Sanering asbestwijk zonder vergunning'
Woningcorporatie Mitros heeft zonder vergunning gewerkt bij het saneren van asbest in een aantal woningen van de Utrechtse 'asbestwijk'. Daarbij ontstond er een besmetting, waarop vorige maand 184 huishoudens geëvacueerd moesten worden. Dat zei advocaat Bob Ruers die namens enkele bewoners optreedt, donderdagmorgen.
-
Asbestconstructie Utrecht uniek voor Nederland
De dakrand van een flat aan de Stanleylaan in Utrecht was opgevuld met een bepaald soort asbest. Dat is nooit eerder in Nederland gezien en was ook op bouwtekeningen niet zichtbaar.
-
Medewerkers gemeente en en Mitros bedreigd
Medewerkers van woningcorporatie Mitros en de gemeente Utrecht hebben de afgelopen dagen te maken gehad met agressie. Sommige geëvacueerde bewoners uit de asbeststraten in de wijk Kanaleneiland zouden bedreigingen hebben geuit tegenover de medewerkers.
-
‘Maak draaiboek voor communicatie asbest’
Woningcorporaties moeten de koppen bij elkaar steken en van elkaar leren over hoe te communiceren bij asbestproblemen, vindt projectleider vastgoedverbetering Evert Helweg van corporatie Stadgenoot.
-
Mogelijk asbest in 94 Groninger woningen
Woningcorporatie De Huismeesters in Groningen begint dinsdag met een onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van asbest in de kruipruimtes van 94 woningen in Groningen. Dat meldde de woningcorporatie dinsdag.
-
'Utrecht moet bewoners asbestflats opnemen in database'
De gemeente Utrecht en/of de woningbouwcorporatie Mitros zouden een database moeten aanleggen waarin de bewoners van de asbestflats zijn opgenomen. 'Leg de omstandigheden, de aantallen en de mensen zo goed mogelijk vast, dan kunnen we daar later bij nader onderzoek op terugvallen'.
-
Utrecht communiceert alleen via Twitter
De pagina met asbestinformatie op de site van de gemeente Utrecht kan niet meer worden geactualiseerd. De gemeente verwijst mensen voor informatie naar haar Twitter-pagina.
UPDATE: Sinds 15.30 uur is de pagina weer toegankelijk. -
Utrecht wil advies over asbest van RIVM
De gemeente Utrecht heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om advies gevraagd over een eventueel gezondheidsonderzoek voor de bewoners die hun huis moesten verlaten wegens mogelijke asbestbesmetting.
-
Wolfsen komt toch terug van vakantie
Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft toch besloten zijn vakantie af te breken in verband met de asbestvervuiling in de wijk Kanaleneiland.
-
Wolfsen keert niet terug voor asbestcrisis
Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht blijft op zijn vakantieadres. Een beleidsteam, bestaande uit politie, brandweer, woningcorporatie Mitros en de gemeente overlegde eerder op de dag of Wolfsen vanwege de asbestcrisis teruggeroepen moest worden. Besloten werd dat dat niet nodig was. Wolfsen zou momenteel in Engeland zijn.
-
Crisisnummer Utrecht ruim 600 keer gebeld
Het speciaal ingestelde crisistelefoonnummer van de gemeente Utrecht is zondag en maandag ruim 600 keer gebeld. De meeste telefoontjes hadden betrekking op onduidelijke informatie over eventuele asbest in de omgeving van de Stanleylaan.
-
Politiek Utrecht wil opheldering over asbestdebacle
D66 in Utrecht is verbaasd over alle commotie die plotseling is ontstaan over de vondst van asbest bij een renovatieproject in Kanaleneiland in Utrecht. Volgens de fractie had woningcorporatie Mitros heel goed kunnen weten dat er gevaarlijk asbest in de flat zat verwerkt, want ,,in de tijd dat deze huizen gebouwd werden was toepassing van deze asbestsoort heel gewoon'', zei vicevoorzitter Arjan Kleuver maandag.
-
Geen onderzoek gezondheid bewoners asbestbuurt
Het is voorlopig niet nodig om een gezondheidsonderzoek te starten onder bewoners van Kanaleneiland in Utrecht, die mogelijk hebben blootgestaan aan een asbestbesmetting. Dat heeft een woordvoerster van de GG & GD maandag gezegd.
-
Utrecht zet deel wijk af na vondst spuitasbest
Een deel van de Utrechtse wijk Kanaleneiland is zondagmiddag afgezet nadat asbest was ontdekt in twee appartementen van een flat aan de Stanleylaan. In het gebied is een noodverordening ingesteld en de mobiele eenheid (ME) houdt mensen op een afstand.
-
Asbest-onderzoek Derde Merwedehaven hervat
Het onderzoek naar het storten van asbesthoudend materiaal op de Derde Merwedehaven in Dordrecht, in de periode van 2003 tot en met 2010, is dinsdag hervat en uitgebreid. Dat maakte de provincie Zuid-Holland bekend.
-
Subsidies asbest en zonnepanelen redding boerenschuur
Gemeenten in landbouwgebieden zouden minder snel een sloopvergunning voor karakteristieke gebouwen met asbestdaken moeten afgeven. Landschapsbepalende schuren kunnen gered worden door de subsidie voor asbestverwijdering te stapelen met die voor de aanleg van zonnepanelen.
-
Opsporen asbest verplicht voor scholen
Schoolbesturen moeten binnen een jaar onderzoeken of in oude schoolgebouwen (van voor 1994) asbest is verwerkt. Als zij dat niet doen, wil staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) hen daartoe verplichten. Dat schrijft Atsma donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Atsma moeten scholen hun verantwoordelijkheid nemen. ,,Ik wil dat ze allemaal een inventarisatie uitvoeren en dat we de samenleving ook kunnen laten zien dat dat gebeurt.''
-
Landelijk Asbestvolgsysteem impliciet verplicht
Het Landelijk AsbestVolgSysteem (LAVS) komt definitief van de grond. Het landelijk dekkende systeem voor het administreren van asbestverwijderingen moet lasten verlagen en naleving verbeteren. De partijen in de asbestverwijderingsketen kunnen er volgend jaar niet omheen.
-
Gemeenteambtenaren staan bloot aan asbest
Gemeente-inspecteurs stuiten bij controles nog te vaak op asbest, omdat blijkt dat de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de verwijdering ervan, onzorgvuldig te werk gaan. Regelmatig blijkt dat zij na inspectie het asbest niet goed opgeruimd hebben. -
Amsterdam reageerde niet goed op asbestgevaar
De gemeente en hulpdiensten hebben steken laten vallen na de explosie in een flat in Amsterdam-Noord in juli. Zo constateerden zij te laat dat bij de ontploffing asbest was vrijgekomen en handelden zij daarna ook te langzaam. Dat staat in een rapport over het incident van het bureau Twijnstra Gudde, dat woensdag is verschenen. Burgemeester Eberhard van der Laan had opdracht gegeven tot het onderzoek. -
In de asbest telt een krasje niet
Bijna tachtig Haagse werklozen zijn in 2012 opgeleid tot astbestsaneerder. Meer dan vijftig daarvan hebben nu betaald werk. Geen dwang, maar het aantrekkelijke aanbod trok hen over de streep. ‘Bij het binnenkomen schat ik vaak al in: dit wordt er een.’
-
Asbesthysterie (2)
Fascinerend om te zien hoe in Utrecht de gevestigde orde wederom de regie kwijt is bij een incident. Woningbouwcorporatie Mitros en de gemeente Utrecht zijn een actie gestart zonder de gevolgen goed te kunnen overzien. Men heeft zichzelf steeds meer het moeras in gemanoeuvreerd.
-
Asbesthysterie (1)
Als in Nederland het woord asbest valt gaan alle remmen los. De afgelopen week konden we in Utrecht zien waar deze hysterie toe kan leiden. Chaotische toestanden in de wijk Kanaleneiland. Mensen die halsoverkop hun huizen moesten verlaten of juist hun huizen niet meer in mochten.