Advertentie

Vertrouwen in ‘Europa’ daalt met de leeftijd

Nog geen derde van de 65- tot 75-jarige Nederlanders heeft vertrouwen in het Europees Parlement. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

17 mei 2019
vlag-europa-en-nederland.jpg

Minder dan een derde van de 65- tot 75-jarige Nederlanders heeft vertrouwen in het Europees Parlement. Dit vormt wel de groep met het meest aantal kiesgerechtigden; van de 65-plussers mag 99,3 procent zijn of haar stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen van donderdag.

Gemiddeld ligt het vertrouwen van de Nederlandse bevolking op 45 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het vertrouwen daalt met de jaren, 75-plussers uitgezonderd. Ruim zeven op de tien Nederlanders tussen de 15 en 25 jaar heeft vertrouwen in het Europees Parlement (EP), dat daarna geleidelijk aan daalt tot aan het minste vertrouwen van Nederlanders tussen de 65-75 jaar (31,8 procent). Bijna vier op de tien 75-plussers heeft echter wel weer vertrouwen in het EP. Onder de bevolking van Litouwen is het vertrouwen met 52,4 procent het grootst, in Frankrijk met 22,1 procent het laagst.

13,5 miljoen

Het is voor de negende keer dat er verkiezingen voor ‘Europa’ worden gehouden. Zo’n 13,5 miljoen inwoners van Nederland mogen donderdag stemmen. Van hen heeft 3,6 procent (ruim 491.000 mensen) geen Nederlandse nationaliteit, maar is wel EU-burger. Bijna een kwart daarvan heeft de Poolse nationaliteit, gevolgd door Duitsland (14 procent) en het Verenigd Koninkrijk (9 procent). Iets meer dan de helft van alle kiesgerechtigden is 50 jaar of ouder. Bijna een op de vier van de potentiële kiezers is 65-plusser. Iets minder dan 8 procent van de kiesgerechtigden mag voor het eerst stemmen.

Opkomst

De opkomst in Nederland ligt altijd ver onder het Europese gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van het Europees Parlement en het CBS. Vijf jaar geleden bracht 37,3 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit. Het gemiddelde van alle EU-staten lag in 2014 op 42,6 procent. De opkomst in Nederland lag de vorige keer wel iets hoger dan in 2009 toen de opkomst op 36,8 procent lag (Europees gemiddelde: 43 procent). Bij de laatste Kamerverkiezingen lag de opkomst op 81,6 procent, bij die voor de gemeenteraad op 55 procent en bij die voor Provinciale Staten op 56,2 procent, zo blijkt uit gegevens van de Kiesraad.

Afbeelding

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer
Het lijkt logisch dat mensen die zelf de oorlog hebben meegemaakt beducht zijn voor herhaling. Wie net nog in de oorlog geboren is of pal erna, heeft natuurlijk de gevolgen daarvan ook meegekregen.



De maatschappelijke revolutie in de jaren 60 is door marxistische studenten aangejaagd. Via het nieuw links en wat nu neo marxisme is, zie je steeds sterker het cultuurrelativisme opkomen en het bijbehorende grens-relativisme!



De niet-linkse babyboomers zijn daar denk ik grotendeels tegen (terug te zien in cijfers) en hebben tevens de afgrijselijke gevolgen van het communisme ook gezien en zien echo's daarvan ter linkerzijde sterker worden. In de ene partij evident, in de ander wat minder, maar het zit over de hele linie op links en instituten zijn doorweekt inmiddels daarvan. Disproportioneel en ondemocratisch en krijgt nu grote weerstand! Niet alleen vanuit rechterzijde, maar ook linkerzijde via gele hesjes betogingen. Dat is nu een opmerkelijk informeel verbond richting een doel.



De politieke correctheid van een halve eeuw heeft een reactie op rechts gebaard en alles nieuw aan die kant wordt vooral vanuit links, over een negatieve kam gescheerd, met alle bekende labels van dien. Fortuyn openbaarde de toen al bestaande gegroeide weerstand. Hij brak door de politiek correcte deken over het land heen. Het kostte hem zijn leven! Baudet slaat aan bij Fortuyn aanhangers. Deze heren vallen niet onder noemer populist, maar links interpreteert dat natuurlijk graag zo in hun fanatisme en doorkruiste eigen doelen.



De afgelopen halve eeuw (sinds jaren 60 revolutie) is grenzeloosheid in meer dan een opzicht een van de heilloze rode draden. Het gevolg is dat voorheen collectief geaccepteerde gezagdragers, dat gezag niet meer hebben en vertrouwen dan vanzelfsprekend naar dieptepunt daalt in de overheid. Mede doordat die top-down mega projecten als EU en Euro, bevorderd vanuit het invloedrijke neo marxisme en neo liberalisme, buitengewoon slecht op poten zijn gezet en men daarbij wil volhouden, dat de hele wereld een principieel recht heeft hier te komen en opgenomen te worden, op grond van volkomen gedateerde verdragen in een totaal andere tijd. Nu extra nog Marrakesh. Zie nieuw boek Scheffer hierover met kritische kanttekeningen. Krijgt de volle laag wederom vanuit politiek correct NL.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dat kan ik me wel voorstellen bij ouderen. Hoe meer levenservaring, hoe minder snel je jezelf laat foppen door allerlei praatjesmakers.
doeterniettoe / -
Leuk, deze mededeling, maar de vraag is natuurlijk waarom dat vertrouwen bij oudere mensen afneemt.



@Wim Vreeswijk: maar heb je nog meer levenservaring, dan neemt het ervaren weer toe...

Of wellicht begrijpen die mensen van boven de 75 waarom samenwerking en Europa zo belangrijk is, omdat ze ervaren hebben wat de gevolgen zijn van populisten en ander gespuis.
Advertentie