Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Van 100 naar 80 op provinciale wegen

Begin deze week nam Provinciale Staten van Noord-Holland een motie van D66, GroenLinks en de PvdA aan waarin wordt opgeroepen de maximum snelheid op de provinciale wegen terug te brengen van 100 naar 80 km/u.

13 november 2019
80-kmu.jpg

Noord-Holland gaat onderzoeken of een verlaging van de maximum snelheid op provinciale wegen effect heeft op de omgevingskwaliteit. Het zou een van de oplossingen kunnen zijn om het stikstofprobleem te reduceren en daarmee het bouwen van woningen weer te kunnen laten doorgaan.

Begin deze week nam Provinciale Staten van Noord-Holland een motie van D66, GroenLinks en de PvdA aan waarin wordt opgeroepen de maximum snelheid op de provinciale wegen terug te brengen van 100 naar 80 km/u.

Luchtkwaliteit
Uit berekeningen blijkt dat een lagere snelheid beter is voor de doorstroming. Bovendien zou een lagere snelheid een gunstig effect hebben op onder meer de luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en het klimaat.

De motie roept het dagelijks bestuur van de provincie op een onderzoek te starten naar de effecten van de verlaging en in hoeverre die een bijdrage zouden kunnen leveren aan de oplossing van het stikstofprobleem.

De motie roept Gedeputeerde Staten bovendien op in beeld te brengen wat de effecten zijn van een verdere verlaging naar 70 en mogelijk zelfs 60km/u op de wegen die in de omgeving van Natura 2000-gebieden liggen.

Overijssel
Ook in Provinciale Staten Overijssel ligt er een motie de snelheid op provinciale wegen naar beneden te brengen, en dan met name die in de buurt van Nature 2000-gebieden. Waar nu nog 100 km/u mag worden gereden, kan de snelheid bijvoorbeeld omlaag naar 80 km/u. Het D66-voorstel wordt gesteund door GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Ook in Brabant, zo zegt VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat (mobiliteit en financiën), laat de provincie kijken wat er ‘per gebied nodig is en wat zin heeft.’ 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waarom moet links Nederland toch altijd roomser zijn dan de paus?
joost / beleidsmedewerker
De norm voor de stikstof komt niet van links maar is in 2008 door Henk Bleker (CDA) ingevoerd.. Waarschijnlijk vond de regering het niet nodig om aan hun eigen wetten te voldoen...de maatregel is trouwens voor de volksgezondheid.
alexander / ambtenaar
De Paus gelooft nog in de rol van de mensen in het rentmeesterschap van deze aarde, hoeveel christenen nog ?
Advertentie