Advertentie
sociaal / Nieuws

Praktijkondersteuners GGZ-jeugd succesvol

Twee op de drie kinderen die in Súdwest-Fryslân bij een praktijkondersteuner GGZ-jeugd aanklopten, werden door deze praktijkondersteuner afdoende geholpen. Een derde werd alsnog doorverwezen. Dat blijkt uit de eindevaluatie van de pilot waarbij sinds oktober 2018 zes praktijkondersteuners bij vijftien huisartsenpraktijken aan de slag gingen.

22 januari 2020
sociaal---jeugdzorg.jpg

Twee op de drie kinderen die in Súdwest-Fryslân bij een praktijkondersteuner GGZ-jeugd aanklopten, werden door deze praktijkondersteuner afdoende geholpen. Een derde werd alsnog doorverwezen.

Pilot

Daarvan werd negentien procent uiteindelijk doorverwezen naar de tweedelijns ggz. Vijftien procent werd doorgeleid naar onder meer de ggd, het gebiedsteam of school. Dat blijkt uit de eindevaluatie van de pilot waarbij sinds oktober 2018 zes praktijkondersteuners bij vijftien huisartsenpraktijken aan de slag gingen. De daarin werkzame 28 huisartsen verwijzen de jongeren naar de praktijkondersteuner door.

Goedkoper

Jongeren konden in de proefperiode al binnen twee weken met hun probleem terecht bij een van de praktijkondersteuners (poh-jeugd). Na een aantal gesprekken konden de meeste jongeren het weer zelf redden. Verwijzingen door huisartsen met een poh-jeugd zijn gemiddeld goedkoper dan verwijzingen door huisartsen zonder praktijkondersteuner jeugd-ggz, zo blijkt verder uit de evaluatie.

Angst

De meeste klachten van de bijna 300 jongeren die in de proefperiode vanaf 1 oktober 2018 door een huisartsondersteuner werden geholpen, betreffen angst, dwang en/of stemming (18 procent). Daarna is het een hele waaier van problemen waarvoor bij de praktijkondersteuner wordt aangeklopt zoals onzekerheid, opvoedingsproblemen en concentratieproblemen. Meer meisjes (60 procent) dan jongens kloppen voor hulp aan. Meer dan de helft (57 procent) van de jongeren die aan de bel trekt, is tussen de dertien en achttien jaar.

Luisterend oor

Jongeren zijn heel tevreden over de ondersteuning van de poh-jeugd, zo blijkt verder uit de eindevaluatie, zo meldt de gemeente. Ze vinden fijn dat de praktijkondersteuner een luisterend oor biedt, echt oog voor hen heeft en samen met hen kijkt naar mogelijke oplossingen. ‘Door deze gezamenlijke aanpak worden de jongeren zo veel mogelijk vroegtijdig, in de eigen omgeving en zonder wachtlijsten geholpen. Zo voorkomen we dat ze onnodig worden doorverwezen naar de zwaardere, specialistische jeugdhulp’, aldus wethouder Mark de Man (jeugdzorg, VVD).

Besparing

Het is niet duidelijk hoeveel de gemeente tot nu toe op het jeugdbudget heeft kunnen besparen door de inzet van praktijkondersteuners, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten. Een grove schatting is dat er, als alle huisartsen een POH-jeugd in de praktijk hebben, jaarlijks zeker een half miljoen euro kan worden bespaard. Dit zou betekenen dat de gemeente weliswaar een tekort op de jeugdzorg houdt, maar dat die minder hoog uitvalt. Het tekort op de jeugdzorg over 2019 is becijferd op drie miljoen euro, op een totaalbegroting van 280 miljoen euro. De proef kostte 225.000 euro. De helft daarvan kwam voor rekening van de gemeente, de andere helft voor die van zorgverzekeraar De Friesland. Vanwege de succesvolle resultaten met de praktijkondersteuners wil Súdwest-Fryslân in alle huisartsenpraktijken een praktijkondersteuner ggz-jeugd gaan stationeren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie