Advertentie

Oppositie dreigt met motie van wantrouwen

Zo'n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hadden zich maandag rond 17.00 uur op en rond de Dam verzameld om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. De politie was aanwezig en sprak mensen aan op de coronaregels. Halsema besloot om niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden.

02 juni 2020
demonstratie---pixabay.jpg
Pixabay

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam krijgt van een aantal partijen in de gemeenteraad veel kritiek te verduren vanwege de grote anti-racismedemonstratie op de Dam van maandag. De VVD in de hoofdstad heeft een spoeddebat aangevraagd waarin de burgemeester zich moet verantwoorden over haar handelen. ‘Een motie van wantrouwen is onontkoombaar’, zegt fractievoorzitter van de VVD, Marianne Poot.

Vertrouwen geschaad
‘Het is verbijsterend en totaal onacceptabel dat de actie op deze manier verlopen is’, zegt Poot. ‘Ze had zich beter moeten voorbereiden. Dan had ze kunnen weten hoeveel mensen er op af kwamen. Dat ze niet heeft ingegrepen, dat heeft het vertrouwen in de burgemeester geschaad. Het is een grote klap in het gezicht van de horeca-ondernemers, mensen die hun ouders niet konden bezoeken of niet bij uitvaarten konden zijn.’

Spoeddebat
CDA, Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen steunen het spoeddebat. Annabel Nanninga, fractievoorzitter van FVD in Amsterdam, zei maandagavond op Twitter al dat Halsema moet aftreden: ‘De acties van Halsema zijn niet uit te leggen aan al die Nederlanders die zich wel aan de regels houden. Amsterdam verdient beter leiderschap. Daarom zal FVD een motie van wantrouwen indienen. Halsema moet aftreden!’

Protest tegen racisme
Zo'n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hadden zich maandag rond 17.00 uur op en rond de Dam verzameld om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. De politie was aanwezig en sprak mensen aan op de coronaregels. Halsema besloot om niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden.

Maximaal 80 demonstranten in Rotterdam
Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil woensdag maximaal 80 demonstranten toestaan bij een manifestatie tegen racisme en politiegeweld in de VS op het Schouwburgplein in Rotterdam. Komen er meer mensen, dan gaat de demonstratie niet door, waarschuwde Aboutaleb dinsdag in een uitzending van Radio Rijnmond.

‘Daar is het plein niet geschikt voor, want dan is anderhalve meter afstand houden niet mogelijk’, aldus Aboutaleb, mede reagerend op de demonstratie in Amsterdam waar maandag duizenden mensen op afkwamen. Volgens hem worden in Rotterdam 150 demonstranten verwacht. ‘En dat zijn er al teveel. Meer dan tachtig is dus gewoon niet mogelijk. Dat ga ik de organisatie vooraf ook al laten weten.’

Horeca
Volgens Aboutaleb wordt een deel van het plein gebruikt door de horeca en zijn er meer obstakels op het plein. Hij gaat met de organisatoren in gesprek en pleit voor alternatieve demonstratievormen, zoals het vormen van een lint langs de waterkant. ‘Langs de Boompjes bijvoorbeeld. Zo kan je ook een statement maken en tóch anderhalf meter afstand houden’, aldus Aboutaleb tegen Rijnmond.

Vrijwillige quarantaine demonstranten
Demonstranten die maandag op de Dam aanwezig waren bij de drukbezochte manifestatie tegen politiegeweld in de VS, zouden vrijwillig twee weken in quarantaine moeten gaan. Die oproep doet de burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, op Twitter.

‘Ik maak me ongerust over het grote aantal mensen maandagmiddag op de Dam tijdens de demonstratie’, twittert Schuurmans. ‘Wanneer u daarbij aanwezig was, blijf 2 weken thuis!’ Zij sluit haar bericht af met de boodschap: ‘Neem uw verantwoordelijkheid’. (ANP)

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Jammer dat dit in de partijpolitieke sfeer wordt getrokken. Zij heeft enorme fouten gemaakt. Ze had kunnen weten dat het zo druk zou worden want op facebook stonden al duizenden aanmeldingen. Dit kan tot enorme schade en dito claims leiden. Aftreden of wegsturen.
Hans / afdelingsmanager
Het valt mij opnieuw op dat het optreden van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zeer aanzienlijk veel kordater en op preventie gericht dan dat van burgemeester Halsema van Amsterdam.
J.de Jong / adviseur ruimte
Iedereen die gister een rondje heeft gefietst of het journaal heeft bekeken of wel eens een supermarkt bezoekt, weet dat de anderhalve meter maatregel een wassen neus is. Deze regel wordt stelselmatig en soms ook doelbewust (b.v. in de horeca door statafels op het terras te plaatsen) overtreden. Zo ook demonstranten die hun puntje willen drukken op de Dam. Had je er de politie op moeten afsturen met volle ziekenhuizen als gevolg? Nee toch! het wordt tijd dat iedereen zijn gezonde verstand eens gaat gebruiken. Vermijd drukke plaatsen en neem het risico op verspreiding niet. Wel mag de politiek van mij de vraag stellen of degenen die wel dat risico nemen, geholpen moeten worden als ze zelf ziek worden, of hun opa's en oma's.
H. Wiersma / gepens.
Wat is er simpeler dan voorwaarden te stellen aan demonstraties (in dit geval afstand bewaren en afhankelijk van de locatie een maximaal aantal). Deze demonstratie is gewoon volledig onderschat.

Kennelijk had (bijna) de volledige politiemacht meer belang bij een vrije dag.
Janet / beleidsadviseur
Het recht op demonstratie is een belangrijk recht dat we hebben. Dat dat zo min mogelijk beknot moet worden vind ik een uitstekend streven. Jammer dat van die domme ego's denken beter te weten en met zijn allen naar de demonstratie zijn gegaan. Dat zijn de dommies niet de burgemeester. Je hebt toch een eigen verantwoordelijkheid hierbij. Niet alles afschuiven op een ander.
Monique
@Jantje

Femke kan er ook wat van hoor: de schuld op een ander afschuiven. Ze liep met een button op tussen de demonstranten en heeft niet eens geprobeerd om de demonstratie vredig te verspreiden of te beëindigen.
Rex Rotary / Coördinator
Ach, ach, gelukkig weet heel Nederland het achteraf weer beter. In het driehoeksoverleg is om veiligheidsredenen besloten niet in te grijpen. Dat ingrijpen had zeer waarschijnlijk tot fysiek geweld geleid. Ook dan was de politieke arena weer te klein geweest en had iedereen lopen blèren dat er niet ingegrepen had moeten worden. Je ziet ook dat de animo in andere grote Europese steden overweldigend is en daar moet men er ook maar mee dealen.
Jan H
Mevr. Poot moet nodig een training krijgen van de Haya van Somerenstichting waarin ze leert om de burgemeester eerst de kans te geven zijn/haar visie te geven in plaats van nu al een standpunt in te nemen. Zelf op de TV oordeelt ze al. En dat alles voordat mevr. Halsema haar brief aan de gemeenteraad had gestuurd. De VVD vraagt zelf om een spoeddebat. Dan moet de fractie dat eerst afwachten.

Maar ja, goed voorbeeld doet goed volgen: het supergemeenteraadslid (lees: lid Tweede Kamer) en fractievoorzitter Dijkhoff kent zijn plek ook niet.
Jacob / jurist en bestuurskundige
Burgemeester Femke Halsema heeft adequaat gehandeld door met de zorgvuldigheid waarover zij op het moment van besluiten kon beschikken het middel (optreden met 'de sterke arm") niet erger te maken dan de kwaal (mogelijke coronabesmettingen).

Opvallend is overigens dat de kritieken op haar besluit voor een aanzienlijk deel zijn ingegeven door bestaande politieke weerzin tegen haar persoon en haar wijze van invulling van haar brgermeesterschap.
P.Pluim
Halsema exit!!!!!!!!!
Bernard
Ik ben kritisch over de Corona maatregelen maar ik hou me er wel aan. Dit zijn ook landelijke regels waarvoor talloze mensen boetes hebben gekregen ook in situaties waarvan je je kunt afvragen of het verantwoord was een boete op te leggen. En dan heb je nog de strijdigheid met de Grondwet. MAAR: dan zie je 5000 mensen hudje mudje op de Dam staan met de burgemeester ertussen in als ware ze een participant. De keuze die zij noemde het zo laten gebeuren of met geweld uit elkaar jagen is een valse. De burgemeester had gezien de aanmeldingen op facebook kunnen weten dat er een grote toeloop zou zijn en had tal van maatregelen kunnen nemen zoals beperken aantallen deelnemers, andere locatie zoals het Museumplein, allerhande afzettingen en fuiken. En dan NOG niet je verantwoordelijkheid nemen en achteraf wat krom is recht praten. Ik kan me niet helemaal vinden in wat Remkes met de corona demonstratie deed (30 deelnemers is wel heel zuinig en enorme aantallen politie) maar hij en Aboutaleb doen het wel veel beter dan Halsema en snappen de rol en verantwoordelijkheid van een burgemeester veel beter. Natuurlijk ondergraaft Halsema het landelijke beleid op een welhaast achteloze wijze. Alsof ze president van de republiek Amsterdam is. En demonsteren is een recht ik weet het maar je brood verdienen is dat ook. En wat was er zo urgent aan die demonstratie? Demonsteren tegen racisme is gratuit. In de VS gaat er één persoon dood door het toedoen van één agent. Deze agent zal een rechtsgang ondergaan. En iedereen is het ermee eens dat het afschuwelijk is. En het staat nog nieteens vast wat het motief van deze agent was. Wat is dan de relevantie van deze demonstratie? Statistisch gezien hebben zwarte Amerikanen niet meer kans te overlijden bij poltiegeweld dan blanke Amerikanen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er in verhouding juist meer blanken door politiegeweld omkomen dan zwarten. Voor de organisatoren van die demonstratie is het gewoon een verdienmodel om in de picture te blijven en voor de demonstranten om weer te laten zien hoe goed en hip ze zijn het zogenaamde virtual signalling. Verbazingwekkend trouwens hoeveel van die demonstranten racistisch zijn door blanken 'geprivilegieerd 'te noemen. Plaatjes op een groep hangen en al die individuen zo testigmatiseren hoe heette dat ook alweer?
Bernard
En nog een toevoeging; zijn er mensen die vinden dat onze Grondwet en andere regelingen niet afdoende waarborgen bieden tegen racisme? Zijn er aanwijzingen dat grote groepen in de samenleving racistisch zijn? Het woord racisme wordt wel veel ijdel gebruikt tegenwoordig maar ik ben er van overtuigd dat het overgrote deel van de mensen niet racistisch zijn en dat de waarborgen voor gelijkheid in Nederland ruimschoots voorhanden zijn. Dus waarom in Nederland een uit de VS geleend begrip als Black lives matter lenen? Old people's life matter, Eskimo's lives matter, childeren's 'lives matter. ALL life mattersis een goede slogan. Doe dan wat aan de sterfte aan aids in landen waar mensen de medicijnen niet kunnen betalen. Dat is pas een schandaal en echt een probleem. Demonstreer bij de Chinese ambassade tegen de miljoen Oeigoeren die in concentratiekampen zitten. Dat is pas activisme wat nut heeft.
Advertentie