Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Nederlandse natuur gijzelt economie'

Om tot een oplossing te komen voor de huidige stikstofproblematiek moet opnieuw gekeken worden naar de inrichting van het land.

25 augustus 2019

Om tot een oplossing te komen voor de huidige stikstofproblematiek moet opnieuw gekeken worden naar de inrichting van het land. Volgens LTO-voorzitter Marc Calon is de natuur te veel versnipperd en Nederland daarvoor te dichtbevolkt. "Nu blijkt dat we onszelf economisch hebben gegijzeld", zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Postzegeltjes
'We hebben ruim 160 natuurgebieden aangewezen, waarvan 120 als stikstofgevoelig, en die liggen als postzegeltjes over Nederland verspreid', zegt Calon. 'Moet die natuur dan alles bepalen wat wij nog mogen in Nederland?' Hij wijst op de recente stikstofuitspraak van de Raad van State. Daardoor liggen tal van projecten voor woning-, wegen- en dijkenbouw stil.

Lappendeken
De LTO-voorzitter vraagt zich hardop af of de natuurgebieden wel goed liggen. 'Onze totale uitstoot is te groot voor die lappendeken aan natuur. Als we alleen de Veluwe, het Lauwersmeer en de Oostvaardersplassen als Natura 2000-gebied hadden aangewezen, was dit nooit gebeurd.'

Minder en groter

Ook VNO-voorzitter Hans de Boer wil dat de natuur meer geconcentreerd wordt. 'Minder en groter. Zodat we elkaar niet in de weg zitten', zegt hij tegen de krant.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hoekstra / Ambtenaar
Ik stel idd voor dat we diverse natuurgebieden gebieden gaan verplaatsen. Ze liggen er tenslotte ook nog maar sinds een jaar of wat. Dan eordt de achterban van Calon er niet door gehinderd. Nee, Calon: Nederland wordt niet door de natuur gegijzeld maar door de boerenstand met zijn tentakels in de politiek. Nederland is het smerigste land vd EU en er moet notabene een bestuursrechter aan te 'pas' komen om dat aan de orde te stellen. Eerst Bleeker en nu Calon, twee Groninger gedeputeerden die de rest van Nederland naar de Filistijnen trachten te helpen.
Paul / projectleider
Ik zou de heer Calon nog ene andere keus willen voorleggen. Intensieve menshouderij of intensieve landbouw. In dit volle landje ook iets om over an te denken...
Mark
De regels worden gemaakt in Den Haag. En ook hier geldt weer de overijverige ambtenaar. Als je ambtenaren aanstelt om beleid te maken, dan gaan ze dat doen
Janet / beleidsadviseur
De economie wordt gegijzeld door de landbouw? Volgens mij is het net andersom! De landbouw wordt gegijzeld door de economie. Daarom is er intensieve landbouw gekomen met alle problemen vandien. Koester de natuur. Dat levert veel meer op, niet alleen aan milieuzaken maar ook economische doelen.
Manu / Beleidsadviseur
Als het aantal veehouderijen met flinke uitstoot wordt beperkt, ontstaat er in de landbouw nog heel veel ruimte voor de overige takken van sport.

Ik ben het er wel mee eens dat ook eens beoordeeld moet worden of al die versnipperde natuurgebieden nu wel zo toekomstbestendig zijn gelegen. Maar stikstofgevoelige gebieden zijn helaas doorgaans ook maar moeilijk te verplaatsen. Mogelijk is het eenvoudiger om de landbouwstructuur aan te passen aan de natuurgebieden.

We kunnen met z'n allen wel vanalles gaan kraaien en naar elkaar wijzen, maar feit is dat ook mensen gewoon fatsoenlijke lucht nodig hebben om te overleven. Ook wij zijn stikstofgevoelig en Nederland was met de PAS wel heel erg creatief bezig.

In mijn werk heb ik daar herhaaldelijk dankbaar gebruik van kunnen maken, maar privé werd ik kotsmisselijk van de ene megastal na de andere die uit de grond werd gestampt zonder dat daarvoor verouderde veehouderijen werden opgeheven. Die megastallen zijn beter voor het milieu en niet zelden ook voor de dieren, maar ruim dan in ruil daarvoor de oude troep ook op. Nu blijft de ene boer die geen opvolger vindt maar doorklooien en de andere komt er gewoon weer bij. Althans, dat zijn mijn waarnemingen in mijn eigen 'leef- en foerageergebied".
Gerard
Ik neem aan dat de reageerders hier allemaal gestopt zijn met vlees eten?

Of exporteren we de veehouderij naar Oost-Europa om vervolgens goedkoop vlees te importeren?



De oplossing is complexer dan hier wordt voorgesteld. Behalve dan dat we inderdaad hier een beetje veel "intensieve mensenhouderrij" hebben zoals @P aangaf. Als iedereen lekker vlees blijft eten en we jaarlijks tonnen kostbaar voedsel weggooien (ja; ook de vegetariërs onder ons), hebben we veel landbouwgrond nodig. En veel megastallen etc. De romantische boerderij met 6 schapen en 10 kippen op landbouwgrond zonder bemesting levert niet het eten op voor 17 miljoen Nederlanders.
Petra
Er zijn m.i. 2 olifanten in de kamer:



1. Het onbegrensde opnemen van asieleisers waardoor onze bevolking veel harder groeit dan gedacht.

2. Het grootste gedeelte van onze voedselproductie wordt geëxporteerd.



Daarom:

1. Stoppen met opvang of in ieder geval terugsturen van asieleisers, meebetalen aan opvang in de regio. Voor echte vluchtelingen blijft uiteraard altijd ruimte.

2. Stoppen met export van voedsel en gaan produceren voor eigen markt. Daar hebben we veel minder grond voor nodig, de rest kan weer worden teruggegeven aan de natuur.



Ik hoor de reacties al op mijn laatste punt: dat is niet goed voor onze handelsbalans. Dat zal, maar het verplaatsen van natuurgebieden is ook niet gratis (enorm zot idee overigens!).
Jasper
@Jantje Mee eens! Tendentieus artikel.
H. Wiersma / gepens.
Als je van Nederland één groot natuurgebied maakt in plaats van het benoemen van een beperkt aantal grotere natuurgebieden dan werk je jezelf in de nesten. Andere landen lossen dit veel slimmer op.

Inmiddels is bouwend Nederland door dom rijksbeleid nagenoeg tot stilstand gekomen.
Gerard
@Petra: Helaas zijn jouw olifanten van chinees porselein... Punt 1 laat ik maar even. Zoek zelf even de cijfers op zou ik zeggen.

Punt 2: klopt dat we veel voedsel exporteren. En ook heel veel importeren. Graan verbouwen in onze kassen waar nu tomaten voor de export staan, gaat toch vrij lastig. De rijst, sojabonen, sinaasappels, mango's en nog veel meer.... Komen toch echt uit het buitenland en kunnen we zelf moeilijk verbouwen.

En als jij nu bereid bent wat koopkracht in te leveren, kunnen we de export stoppen en is het probleem opgelost.... Of toch niet?...
Advertentie