Advertentie

LIVEBLOG CORONA 29 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

29 mei 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.


15:23: Deutsche, bleibt bitte zu hause

Namens alle vijftien burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg heeft voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord vrijdag een brief geschreven waarin Duitsers wordt gevraagd om met Pinksteren niet naar Limburg te komen. De open brief is gestuurd naar Duitse regionale media.

Scholten, tevens burgemeester van Venlo, dankt de Duitsers dat ze gehoor hebben gegeven aan een eerdere oproep om met Hemelvaart niet in Limburg te komen winkelen. 'We hopen dat u dit nog even kunt volhouden', schrijft hij. 'Want ook het komende pinksterweekend zal de verleiding groot zijn Noord- en Midden-Limburg te bezoeken - iets waarover we ons onder normale omstandigheden zouden verheugen. We vragen u echter als buur naar buur, om niet te komen als het niet echt nodig is.'

 Met Hemelvaart ontstonden er met name bij de Designer Outlet in Roermond rijen wachtende Duitse koopjesjagers, zowel voor de ingang van het merkendorp als voor de winkels zelf.



14.00: Heerlen zet camera's in tegen (toegenomen) dumpingen

Heerlen gaat vanaf dinsdag mobiele camera's inzetten in de strijd tegen illegale afvaldumpingen. Op die manier probeert de gemeente te achterhalen wie buiten illegaal spullen dumpt. De boete kan oplopen tot 380 euro, waarschuwt de gemeente vrijdag. 'Sinds de coronacrisis is het illegaal afval dumpen enorm toegenomen', aldus Heerlen in een verklaring. 'Dat komt onder meer omdat mensen meer tijd thuis zijn en aan de slag gaan met het opruimen van schuren, kelders en zolders.' Deze mensen proberen nogal eens illegaal hun afval kwijt te raken bij de bestaande ondergrondse afvalcontainers, aldus de gemeente. Bijvoorbeeld afval dat daar niet in thuishoort, of afval dat er niet in past. Maar ook omdat de container vol is en mensen niet bereid zijn dan een andere keer terug te komen. De camera's worden op onverwachte momenten bij die afvalcontainers ingezet. De gemeente gaat vervolgens actief op zoek naar mensen die met illegaal afval in beeld komen. Hoe die opsporing in zijn werk gaat, kon de woordvoerster van de gemeente niet zeggen. (ANP)




10.00 Gemeenten: Geen grootschalige surveillances langs terrassen

Agenten en boa's zullen vanaf maandag niet op grote schaal gaan surveilleren langs terrassen. Ook gaan ze niet structureel in cafés of restaurants controleren of er meer dan dertig mensen binnen zijn. Dat schrijft het AD op basis van een rondgang langs tien van de grootste gemeenten van Nederland. Wel volgen er later misschien nog steekproeven. Maandagmiddag vanaf 12.00 uur worden de coronaregels voor de horeca versoepeld. Vanaf dat moment mogen cafés en restaurants de deuren weer openen, maar er mogen niet meer dan dertig klanten tegelijk binnen zijn. Ook de terrassen mogen weer open, daar geldt geen maximumcapaciteit. Wel moet iedereen, zowel binnen als buiten, aan een tafeltje zitten. Alle tien gemeenten stellen dat de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de klant en de eigenaar van café of restaurant ligt. 'Agenten en boa's gaan echt niet rond de terrassen lopen met een bonnenboekje', liet de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls al weten. 'De horeca-ondernemers weten wat ze moeten doen', stelt burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch. 'Als ze dat niet doen en er zijn excessen, staan onze politie en boa's klaar om mensen eventueel te corrigeren.'




08.15: Kabinet verdubbelt geld voor stages kwetsbare jongeren
Er komt meer geld om kwetsbare jongeren te begeleiden naar een baan. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) trekt hier 8,5 miljoen euro extra voor uit. Daarmee verdubbelt ze het bedrag dat er eerder al beschikbaar voor kwam.
Het geld wordt gebruikt om leerlingen met leerproblemen in het schooljaar 2020-2021 te helpen. Via praktijkonderwijs maken zij een grotere kans op een mooie baan. Het gaat om ongeveer 67.000 jongeren die baat hebben bij het extra geld, dat komt uit een Europees fonds om lidstaten te helpen bij sociale kwesties. De ChristenUnie had gevraagd dit geld in te zetten voor deze groep jongeren.
Volgens Van Ark is het juist tijdens de coronacrisis erg belangrijk om te investeren in jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze roept gemeentes op om in samenwerking met scholen en werkgevers het geld te gebruiken voor stages. "Juist in deze tijd kunnen deze middelen uitkomst bieden voor kwetsbare jongeren die net van school komen", aldus de staatssecretaris. (ANP) 



Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie