Advertentie

LIVEBLOG CORONA 23 & 24 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

23 mei 2020
200320110446.Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.shrinkcentercrop.586x180.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.



Zo 21.57: Veiligheidsregio stelt slachterij Vion ultimatum

Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, stelt vleesverwerkingsbedrijf Vion in Groenlo een ultimatum. Hij geeft het bedrijf 48 uur om 25 medewerkers die niet op de testlocatie verschenen en dus nog niet zijn getest op het coronavirus alsnog te laten testen.

Heerts, tevens burgemeester van Apeldoorn, wil ook de ontbrekende gegevens van vijf medewerkers snel hebben, meldt hij. Doordat contactgegevens ontbreken of niet kloppen, kan de GGD niet goed een bron - en contactonderzoek doen bij de besmette personen. Verder moet Vion laten zien welke medewerkers op andere locaties werken in de regio. Heerts vraagt Vion en de uitzendbureaus verder ‘dringend’ om huisvesting van de medewerkers ‘op humane wijze’ te regelen, zodat die op een veilige manier in quarantaine kunnen.


Zondag werd bekend dat 147 van de 657 medewerkers in het bedrijf in Groenlo zijn besmet met het coronavirus. De meeste besmettingen (79) zijn vastgesteld bij medewerkers die in Duitsland wonen, de overige 68 besmette personeelsleden wonen in Nederland.

Heerts noemt het aantal besmettingen ‘zeer zorgelijk’. Hij kondigt steekproeven aan. ‘Andere grote slachterijen in onze veiligheidsregio vraag ik alvast om zich ook voor te bereiden op preventieve steekproefsgewijze testen van de GGD. Zij moeten hiervoor hun administratie op orde hebben.’ (ANP)



Zo 21.00: Haagse wethouder verwacht verdubbeling bijstandsaanvragen 

Het schrappen van de ontslagboete bij de NOW-regeling leidt in Den Haag tot dubbel zoveel werklozen. Die voorspelling deed wethouder Bert van Alphen (sociale zaken, GroenLinks) in radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM.

Het kabinet maakte woensdag bekend dat ondernemers vanaf juni geen boete meer krijgen als zij personeel ontslaan terwijl zij loonkostensubsidie ontvangen via de NOW-regeling. Wethouder Van Alphen verwacht dat hierdoor veel mensen ontslagen zullen worden die anders op de loonlijst waren blijven staan. Daardoor krijgt de gemeente het een stuk drukker met bijstandsaanvragen. De gemeente krijgt er ‘flink wat last’ van, zei de wethouder.

‘Ik verwacht dat er een verdubbeling zal ontstaan van het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. Dus dit wordt een heftig probleem voor ons’, aldus Van Alphen.

Onlangs bleek dat de aanvragen voor de bijstand op landelijk niveau in maart al ruim 50 procent boven het aantal van de maand ervoor lag.



Zo 17.15 Minidocumentaire over samenwerking tussen twee veiligheidsregio’s
De Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek hebben de afgelopen weken een minidocumentaire gemaakt over de aanpak van de coronacrisis. De documentaire laat zien hoe hulpdiensten optrekken in een crisis die in niets is te vergelijken met voorgaande incidenten en crises.

De documentaire heet ‘De lakmoesproef - hoe het coronavirus twee veiligheidsregio’s samensmeedt’. Het beeldverslag schetst in ruim twintig minuten hoe de samenwerking vorm kreeg tijdens de plotselinge opkomst van het coronavirus.

De minidocumentaire biedt een kijkje in de keuken van de crisisorganisatie tijdens een ‘warme fase’. Zo komt de inzet van het leger bij een zorginstelling in Dronten ter sprake, net als de enorme druk op de intensivecareafdeling van ziekenhuis Tergooi in Hilversum en op de regionale cambulancevoorziening.

Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek hebben in december 2019 hun reeds lopende samenwerking geformaliseerd. Nauwelijks drie maanden later werd deze samenwerking tijdens de coronacrisis meteen op de proef gesteld.

De documentaire is hier te zien.



Zo 16.00: 'Coronacrisis is een generale repetitie voor de klimaatcrisis'
Belgisch cultuurhistoricus David van Reybrouck betoogde vandaag in tv-programma Buitenhof dat er uit de coronacrisis lessen te trekken zijn voor de klimaatcrisis: ‘Je zou kunnen zeggen dat het een soort generale repetitie is van wat ons met de klimaatcrisis staat te wachten.’ Van Reybrouck pleit voor een burgerberaad dat zich bezig houdt met de uitdagingen van klimaatverandering.

Volgens Van Reybrouck is het argument van overheden tegen de maatregelen die klimaatwetenschappers aandragen vaak dat ‘de burger’ er niet klaar voor is. Dat argument is, wat Van Reybrouck betreft, door de coronacrisis ontkracht.

‘Wat we de afgelopen weken gezien hebben, is dat – anders dan men dacht – burgers wel degelijk in staat zijn naar beleid te luisteren en zelfs verregaande maatregelen op te volgen. En dat beleidsmakers wel degelijk in staat zijn naar wetenschappers te luisteren. Ik denk dat klimaatwetenschappers soms jaloers zijn op virologen nu, want die krijgen nu wél gehoor. Terwijl die virologen veel minder van het virus afweten dan de klimaatwetenschappers van het klimaat.’

‘De reden is dat van dat coronavirus mensen binnen de twee weken dood gaan, en van die klimaatcrisis duurt het misschien nog twintig jaar’, gaat Van Reybrouck verder. Politici zijn niet gewend om in die lange termijn te denken omdat verkiezingen om de vier of vijf jaar plaatsvinden. Een burgerberaad, niet door verkiezingen maar door loting samengesteld, zou dat probleem op kunnen lossen, betoogt Van Reybrouck.

Verschillende landen experimenteren met een nationaal burgerberaad. In Nederland vinden de experimenten vooral op lokale schaal plaats. Van Reybrouck ontwikkelde zijn ideeën over gelote burgerpanels al in zijn boek Tegen Verkiezingen (2016).



Zo 10.00: Door corona getroffen burgemeester binnenkort weer aan het werk
Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, die begin april in het ziekenhuis werd opgenomen met corona, wil op 2 juni weer aan het werk. Dat zegt hij in een interview met het AD.

Burgemeester Naafs heeft niet op de intensive care gelegen, maar heeft wel vijf dagen aan een zuurstofapparaat gelegen. Daarom moest hij een aantal weken thuis herstellen. Naafs vertelt dat hij twaalf kilo is afgevallen: ‘Corona doet wel wat met je.’

Naafs heeft zijn werk sinds zijn ziekte zoveel mogelijk in handen van locoburgemeester Gerrit Boonzaaijer gelegd. ‘Vanwege mijn herstel en uit zelfbescherming, heb ik weinig contact met het werk gehad. Ik wilde het ook niet. Ik heb het los kunnen laten en dat was voor mij en mijn omgeving verbazingwekkend. Als burgemeester sta je altijd aan. Rust was het advies toen ik uit het ziekenhuis kwam.’ Voor twee zaken maakte hij een uitzondering: ‘Ik heb iedereen gebeld die een lintje kreeg en een videoboodschap gemaakt voor de dodenherdenking.’



Za 17.30: Veel kleine betogingen in Duitsland tegen coronamaatregelen

In heel Duitsland hebben zaterdag betogingen plaatsgevonden tegen de coronamaatregelen. Het ging volgens Duitse media veelal om kleine bijeenkomsten die zonder noemenswaardige incidenten verliepen. In Berlijn waren enkele tientallen demonstraties aangemeld en waren 1100 agenten opgetrommeld om alles in goede banen te leiden.

Slechts een bijeenkomst in de hoofdstad moest vroegtijdig worden beëindigd omdat er te veel mensen op af waren gekomen. In Berlijn mogen volgens de geldende coronamaatregelen niet meer dan vijftig mensen bijeenkomen. Agenten deelden op het plein Am Grossen Stern enkele boetes uit aan mensen die hun aanwijzingen niet wilden opvolgen.

In Berlijn protesteren al twee maanden groepjes mensen tegen inperking van de grondrechten vanwege de coronamaatregelen. Onder de tegenstanders bevinden zich veel complotdenkers en rechts-populistische betogers. (ANP)



Za 14.23: Aanhouding voorafgaand aan demonstratie tegen lockdown
Voorafgaand aan een demonstratie tegen de lockdown en de geldende coronaregels zaterdagmiddag in Eindhoven heeft de politie een demonstrant opgepakt. Dat gebeurde zaterdagochtend in Limburg op last van het Openbaar Ministerie. De 43-jarige man uit Schinveld is aangehouden voor opruiing en het maken van beledigende uitlatingen in het openbaar.

Op het 18 septemberplein in Eindhoven demonstreren zaterdagmiddag zo’n zestig mensen tegen de coronaregels. Ze hebben vergunning voor een demonstratie van maximaal dertig mensen, maar dat aantal was niet lang na 12.00 uur al overschreden. De actievoerders van de groep ‘Demonstratie van het Volk’ eisen behoud van grondrechten en vrijheid, die volgens hen systematisch worden afgenomen.

De demonstratie verloopt rustig. De actievoerders zijn het niet eens met de coronaregels en willen onder meer opheffing van de 1,5 meterregel. De deelnemers komen vooral uit Brabant en Limburg. Enkele van hen omhelsden elkaar en maakten een dansje met elkaar. Ook gaven sommigen elkaar een hand als begroeting.

De politie is aanwezig, maar heeft nog niet ingegrepen. Het plein maakt deel uit van het winkelcentrum van Eindhoven, waar het zaterdagmiddag erg druk is.

De demonstratie is een opmaat naar een grotere manifestatie tegen de lockdown op 30 mei in Den Haag. (ANP)


Za 10.47: Nieuwe boa-actie voor middelen tegen geweld
De actie die de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op touw zetten voor komende dinsdag is bedoeld om afschuw uit te spreken over geweld tegen boa's, naar aanleiding van de mishandeling van collega's in IJmuiden. De boa's doen dat samen met de werkgevers, dat zijn de gemeenten. Er wordt over deelname gepraat met onder meer Amsterdam, Den Haag en Velsen, waar IJmuiden onder valt, zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.

‘IJmuiden is een voorbeeld van geweld tegen boa's. We willen dat minister Grapperhaus ophoudt met dralen’, aldus Kuin. De handhavers willen middelen krijgen om zich tegen geweld te verdedigen, zoals wapenstok en pepperspray. Hoe de actie van dinsdag er precies uitziet, kan hij nog niet zeggen.

De driedaagse actie die boa's in Rotterdam afgelopen donderdag begonnen, waarbij ze geen bonnen uitschrijven, eindigt deze zaterdag, aldus Kuin. Wel krijgt de actie een landelijk vervolg op 1 juni, maar daarover moet nog worden overlegd met de achterban. Ook is nog niet duidelijk in welke gemeenten deze actie zal plaatshebben.


Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, zei vrijdag in radioprogramma Dit is de Dag dat boa’s op den duur een volledige uitrusting moeten krijgen met de bevoegdheid om wapens te dragen. (ANP)



Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie