Advertentie

LIVEBLOG CORONA 14 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

14 mei 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.




18.00: Vaarverbod centrum Amsterdam opgeheven

Sloepen kunnen vanaf komend weekend weer varen in de grachten van Amsterdam. Het vaarverbod wordt opgeheven in het kader van de langzame versoepeling van de coronamaatregelen, kondigt de gemeente aan. De grachten in het centrum van de hoofdstad waren sinds begin april in het weekend afgesloten voor de pleziervaart. Sloepjes die onder de brug door kunnen, mogen dit weekend weer de trossen losgooien. Boten waarvoor de brug open moet, dienen tot donderdag 21 mei te wachten. Dan wordt de reguliere bediening van sluizen en bruggen hervat. Er gelden nog wel coronaregels op het water. Er mogen maximaal twee personen aan boord, inclusief de schipper. Voor huishoudens die willen varen, maken de gemeente en politie een uitzondering. (ANP)




15.30: Mogelijk bedrijfssluiting bij overtreding coronamaatregelen in Twente
Twentse ondernemers die zich niet aan de coronamaatregelen houden kunnen te maken krijgen met bestuursrechtelijke handhaving, zoals het opleggen van dwangsommen of het sluiten van bedrijven. Dat meldt TC/Tubantia. De landelijke richtlijn schrijft boetes tot 4000 euro voor, maar Twentse gemeenten willen verdergaan om daarmee een tweede besmettingsgolf te voorkomen. ‘Het gaat goed in Twente als je het aantal besmettingen vergelijkt met het landelijke gemiddelde en dat willen we zo houden, aldus de Oldenzaalse burgemeester Patrick Welman namens Veiligheidsregio Twente. Er komen binnenkort steekproefsgewijze controles, waarbij bij overtredingen sneller boetes worden uitgedeeld. Vanaf half juni wordt iedereen met coronaklachten getest. Bij een positieve test zal de GGD bron- en contactonderzoek doen. ‘Als bijvoorbeeld blijkt dat een grotere groep mensen besmet is geraakt op een bepaalde locatie, bijvoorbeeld in de rij bij een winkelketen, dan handhaven we daar extra’, zegt Samantha Dinsbach, de directeur Publieke Gezondheid van de GGD Twente.



12.32: Wethouder: fietsen door Amsterdamse IJtunnel is geen goed idee
De kans is klein dat fietsers binnenkort door de IJtunnel in Amsterdam kunnen om te veel drukte op de pont te voorkomen. Wethouder Sharon Dijksma (verkeer en vervoer) vindt het plan van de Fietsersbond geen goed idee, bevestigt haar woordvoerder een bericht hierover in Het Parool. Een van de belangrijkste punten van zorg is de veiligheid, onder meer door de snelle afdaling in de tunnel.
De IJtunnel is vorig jaar ook al eens opengesteld voor fietsers, toen reizigers vanwege de ov-staking geen trams, bussen of veerponten konden gebruiken. Toen zijn er acht eenzijdige ongelukken gebeurd met fietsers, aldus de woordvoerder van de wethouder. Ook moeten de rijbanen toegankelijk blijven voor hulpdiensten en vrachtverkeer.
De Fietsersbond wil met een petitie twee rijbanen van de IJtunnel tijdens de coronacrisis openstellen. De bond is bang dat er op de pont tussen Amsterdam-Noord en het centrum onvoldoende afstand tussen reizigers zal zijn als het door versoepeling van de coronamaatregelen drukker wordt. (ANP)


11.30: De Nederlandse schuldenberg is onhoudbaar, waarschuwen economen
De private schulden in Nederland, die naar verwachting nog veel hoger gaan oplopen als gevolg van de coronacrisis, maken de economie kwetsbaar. Het roept de vraag op hoe we de schuldenberg ooit terug gaan betalen. Dat zeggen verschillende economen in De Groene Amsterdammer.

Hoewel de staatsschuld in Nederland relatief laag is, zijn particuliere schulden sinds de vorige crisis flink gestegen. Tussen 2008 en 2019 groeide de totale bedrijfsschuld in Nederland van 805 miljard naar 1285 miljard euro. Met 274 procent heeft Nederland een van de hoogste private schuldenbergen ter wereld, ruim hoger dan Italië met 110 procent. ‘Terwijl een van de belangrijkste lessen van de financiële crash nu net was dat een hoge private schuldenberg de economie kwetsbaar maakt’, schrijven de auteurs van het stuk.

‘We staren ons blind op publieke schulden, maar in de ontwikkelde landen zijn private schulden een veel groter probleem’, zegt Steve Keen, honorair hoogleraar economie aan het University College in Londen. Een gezond niveau van private schulden ligt tussen de vijftig en zeventig procent van het nationaal product, aldus Keen.



11.00: Amsterdam ongeschikt voor anderhalvemetersamenleving
Over of de anderhalvemetersamenleving illusoir is of niet valt te twisten, maar de TU Delft en het AMS Institute hebben een computerprogramma gemaakt waardoor je kunt zien of een stad in de praktijk geschikt is voor de anderhalvemetersamenleving. Dat meldt de NOS. Het Social Distancing Dashboard brengt onder andere de breedte van voetpaden en de locaties van bushaltes in beeld. De eerste interactieve stadplattegrond is van Amsterdam. De kleur rood geeft aan dat een trottoir smaller is dan 2,5 meter, dus ongeschikt om elkaar met een afstand van anderhalve meter of meer te passeren. Geel staat voor een trottoir van 2,5 tot 3 meter breed, groen en blauw voor trottoirs van meer dan 3 meter breed. Wat menigeen in de hoofdstad al heeft ervaren, is dat het overgrote deel van de binnenstad ongeschikt is voor de anderhalvemetersamenleving, want de straten kleuren rood. Dat geldt ook voor grote delen van de rest van de stad. Aan plattegronden van steden zoals Rotterdam, Delft en Den Haag wordt nog gewerkt.



10.40: Gemeenten moeten huren van culturele instellingen kunnen kwijtschelden
Gemeenten moeten 15 miljoen euro per week aan huren van culturele instellingen kwijt kunnen schelden, anders dreigen in het hele land theaters en gezelschappen failliet te gaan. Dat schrijven de belangenorganisaties voor cultuur onder aanvoering van Kunsten ’92 in een brief aan het kabinet, meldt de Volkskrant. De vaste lasten zijn voor veel instellingen binnenkort niet meer op te brengen, omdat het culturele leven vanwege de coronamaatregelen voorlopig niet op stoom kan komen. 

Amsterdam stelde vorige week 17 miljoen euro beschikbaar voor noodlijdende kunst- en cultuurinstellingen. De Haagse Stadspartij riep het Haagse college vorige maand al op om met een steunpakket te komen. Ook de Museumvereniging trok aan de bel. Die gaf aan dat een kwart van de Nederlandse musea nog voor het einde van het jaar failliet kan zijn als er geen steunpakket komt. De vereniging vroeg onder meer gemeenten om de huur voor musea zes maanden lang kwijt te schelden.



09.30: Start bouw corona-zorglocatie op terrein ADO Den Haag 

Vandaag begint de bouw van een corona-zorglocatie voor dak- en thuislozen op het parkeerterrein van het Cars Jeans Stadion, het thuisstadion van ADO Den Haag. Dit biedt een tijdelijke opvangmogelijkheid voor maximaal 50 dak- en thuislozen die (vermoedelijk) besmet zijn met het coronavirus. Het biedt voor hen een alternatief voor de thuisisolatie die de RIVM aanraadt, maar voor deze groep niet mogelijk is. De zorglocatie wordt mogelijk gemaakt door doneeropdorp.nl in samenwerking met de gemeente Den Haag en zorginstelling de Kessler Stichting.

In Nijmegen werd aan het begin van de corona-uitbraak, met ‘Wuhan-achtige snelheid’, een coronacentrum voor psychiatrische patiënten en daklozen opgezet. Maar het grootste deel van de bedden staat leeg, meldde Binnenlands Bestuur onlangs.



08.31: College voor Rechten van de Mens opent meldpunt vanwege corona
Het College voor de Rechten van de Mens opent het meldpunt Goed Toegankelijk voor goede toegankelijkheid in de 1,5 metersamenleving. Volgens het college zijn winkels, horeca en andere dienstverlening niet voor iedereen toegankelijk. Door de coronamaatregelen ervaren mensen met een beperking extra knelpunten. Even boodschappen doen bij de supermarkt, medicatie halen bij de apotheek of online een aankoop doen is voor mensen met bijvoorbeeld een mobiliteits- of zintuigelijke beperking niet vanzelfsprekend, aldus het college.
De organisatie zegt zelf signalen daarover te krijgen maar ook via netwerk- en belangenorganisaties voor mensen met een beperking. Daarom wil het college weten met welke toegankelijkheidsproblemen mensen met een beperking te maken krijgen en wil het weten wat goed gaat en welke oplossingen er zijn om de toegankelijkheid te verbeteren.
Het college roept mensen met een beperking en ondernemers op hun ideeën en oplossingen voor het verbeteren van de fysieke en digitale toegankelijkheid van goederen en diensten te melden. Ondernemers moeten bij de voorbereidingen voor de 1,5 metersamenleving extra aandacht besteden aan het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. (ANP)



08.00: Provincie Utrecht wil steunpakket voor festivals, podia en musea
De provincie Utrecht wil een steunpakket oprichten waar de cultuur- en erfgoedsector in de coronacrisis een beroep op kan doen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 6 miljoen euro om onder meer festivals, theaters en musea te kunnen steunen, maakte de provincie woensdag bekend.
De komende tijd wordt, in afstemming met gemeenten en andere partners uit de sector, gekeken naar de precieze uitwerking van het fonds. Provinciale staten beslist daar in juli definitief over.
Het fonds is ten eerste bedoeld om kasteelmusea en festivals te ondersteunen. Vooral de festivals hebben het volgens de provincie zwaar omdat deze zijn afgelast terwijl een groot deel van de kosten al was gemaakt. Daarna worden instellingen met een ‘regionale/landelijke functie’ in de gemeenten Utrecht en Amersfoort ondersteund, zoals TivoliVredenburg, het Centraal Museum en De Lieve Vrouw. Als derde is het pakket ter ondersteuning van regionale instellingen als streekmusea en theaters.
Het pakket is noodzakelijk, stelt gedeputeerde Rob van Muilekom. ‘Ik ben trots op onze vele culturele instellingen en het bijzondere erfgoed dat onze provincie rijk is. Met dit steunpakket willen wij als provincie Utrecht ook een bijdrage leveren aan het behoud van deze sterke, Utrechtse cultuur- en erfgoedsector. Afwachten is nu geen optie.’ (ANP)


06.00: Noodsteun voor flexwerkers maximaal 600 euro per maand
Het kabinet wil flexwerkers die zijn getroffen door de coronacrisis drie maanden een uitkering van 600 euro geven. Het UWV moet de maatregel uitvoeren, tenminste als de uitkeringsinstantie daartoe in staat is. De Tweede Kamer moet zich nog over het plan uitspreken.

Er is gekozen is voor een vast bedrag omdat de regeling daardoor uitvoerbaar wordt, aldus ingewijden. En het zal niet aan iedereen recht doen, is te horen. ‘Het verdient geen schoonheidsprijs.’

De groep flexwerkers is niet eenduidig en lastig te definiëren. Een deel van de flexwerkers kan gewoon een WW-uitkering krijgen, maar er valt ook een groep tussen wal en schip. Naar verluidt gaat het om tienduizenden mensen.

De uitkering voor flexwerkers komt er onder meer op verzoek van de PvdA. Die is blij met het plan, maar niet tevreden. ‘600 euro is onvoldoende. Flexwerkers vangen altijd de hardste klappen op, en moeten minstens hetzelfde bedrag als zelfstandigen krijgen’, aldus Kamerlid Gijs van Dijk. (ANP)


Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie