Advertentie

Kort geding journalisten tegen gemeente en rechtbank

Verschillende mediaorganisaties spannen samen met het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten een kort geding aan tegen de gemeente Brunssum en tegen de rechtsbank Limburg. De journalisten willen openbaarheid afdwingen van de besloten schouw in de zaak Nicky Verstappen.

21 augustus 2019
Brunssumerheide.JPG

Verschillende mediaorganisaties spannen samen met het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten een kort geding aan tegen de gemeente Brunssum en tegen de rechtsbank Limburg. De journalisten willen openbaarheid afdwingen van de besloten schouw in de zaak Nicky Verstappen.

Noodverordening

De rechtbank Limburg meent dat de aanwezigheid van journalisten en cameraploegen van invloed kan zijn op het ‘ordentelijk verloop’ van de schouw en op de veiligheid van de betrokkenen. De gemeente Brunssum heeft vanwege de schouw een noodverordening afgegeven en het gebied hermetisch afgesloten. De journalisten menen dat dit risico kan worden weggenomen door duidelijke afspraken te maken. Ze stellen voor dat één cameraploeg de zitting registreert en vervolgens de beelden deelt met alle geïnteresseerde mediaorganisaties. Maar ook daar wil de rechtbank Limburg geen gehoor aan geven.

Openbaarheid
Het kort geding wordt aangespannen door de twee belangenorganisaties van journalisten samen met RTL Boulevard, RTL Nieuws, NOS, Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, De Telegraaf, ANP en NU.nl. Mede vanwege de grote maatschappelijke impact van de zaak vinden zij dat de openbaarheid van de schouw van groot belang is.  ‘Openbaarheid is essentieel voor het maatschappelijk vertrouwen in de rechtspraak. De beslissing van de rechtbank om de schouw achter gesloten deuren te houden, is strijdig met het recht op een eerlijk proces en op de vrijheid van nieuwsgaring’, licht Christiaan Alberdingk Thijm toe, advocaat van de mediaorganisaties.

Goed beeld

De schouw, een bijzondere zitting op een andere locatie dan de rechtbank in het proces tegen Jos B. vindt plaats op 27 augustus vanaf 10.00 uur. Tijdens de schouw op de Brunsummerheide bekijken de partijen in het proces de verschillende plekken die een rol spelen in het dossier, zoals de plaats van het tentenkamp waar Nicky destijds verbleef en de locatie waar het lichaam van Nicky is aangetroffen. Door dit te doen wil de rechtbank een goed beeld krijgen om latere verzoeken en standpunten van de procespartijen te beoordelen.

Buitenproportioneel

‘Rechtszaken dienen een openbaar karakter te hebben. De beslissing van de rechtbank om niet alleen het publiek, maar ook mediaorganisaties te weren heeft grote consequenties”, zegt Marcel Gelauff, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren. “Het is een belangrijke functie van de pers om op onafhankelijke wijze verslag te kunnen doen van rechtszaken. Van ons wordt verlangd het publiek op neutrale wijze te informeren en controle uit te oefenen op de overheid en de rechtspraak. De maatregelen die de rechtbank samen met de gemeente getroffen heeft zijn buitenproportioneel en doen afbreuk aan de persvrijheid.’ Thomas Bruning, algemeen secretaris van de journalistenvakbond NVJ, vindt dat journalisten in staat moeten zijn het hele proces te volgen. ‘Rechtszaken zijn niet voor niets openbaar’,

Nabestaanden

Zowel de nabestaanden van Nicky Verstappen als Gerald Roethof namens zijn cliënt Jos B, verdachte in de strafzaak, hebben aangegeven het standpunt van de media te delen. Zij hechten grote waarde aan de openbaarheid van het proces tegen B. en zien geen redenen om media te weren van de besloten schouw.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie