Advertentie

Kabinet wil een avondklok tot en met 9 februari

De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel, benadrukte de premier. De invoering gebeurt nadat de Kamer heeft ingestemd. In een Kamerbrief staat dat de avondklok vrijdag al moet ingaan.

20 januari 2021
avondklok-lege-straat-den-bosch.jpg

Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen zijn. Dat meldde premier Mark Rutte tijdens de persconferentie.

Dit weekend
De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel, benadrukte de premier. De avondklok kan waarschijnlijk dit weekend al worden ingevoerd, enkele dagen na het debat erover in de Tweede Kamer. De Kamer zou woensdag over de kwestie debatteren, maar het debat wordt waarschijnlijk pas donderdag gehouden.

Effectief middel
Premier Mark Rutte benadrukt dat ‘niemand staat te juichen’ bij een avondklok. Volgens hem is het in het buitenland evenwel ‘een effectief middel’ gebleken bij de bestrijding van het virus. De Jonge schrijft in een brief aan de Kamer van ‘een zware, maar een heldere maatregel die andere onderdelen van het beleid en de naleving van de maatregelen ondersteunt’. Zo zorgt een avondklok voor minder contacten thuis. Ook kunnen er ‘excessen’ zoals feestjes achter de voordeur mee worden tegengegaan.

Nieuwe golf
Het Outbreak Manament Team (OMT) waarschuwt dat Nederland waarschijnlijk te maken krijgt met een nieuwe golf van coronabesmettingen. ‘Naar verwachting kan niet voorkomen worden dat er een volgende golf van Covid-19-gevallen komt, veroorzaakt door verspreiding van mutanten van het virus met verhoogde besmettelijkheid’, stelt het OMT, verwijzend naar onder meer de Britse variant, die onlangs in het Verenigd Koninkrijk opdook.

Dalen
Het aantal positieve tests in Nederland daalt de laatste tijd, maar tegenover de voorzichtige daling van het aantal besmettingen met de 'oude' coronavarianten, staat een snelle toename van het aantal gevallen van de Britse variant. Die mutatie heeft een hoger reproductiegetal. Daarom pleitte het OMT voor een avondklok. Die regel kan het reproductiegetal, dus het tempo van verspreiding, met 8 tot 13 procent laten dalen. Dat is volgens het OMT een substantieel effect. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit een soort bestuurlijke drillrap is geworden: eens kijken hoe ver we kunnen gaan en wie hier de baas is. Argumenten zijn er niet te vinden voor die avondklok, juist het tegenovergestelde: alle activiteiten in nog minder tijd. En de overheid faalt opzichtig: het vaccinatiebeleid is ver onder de maat en blijft dat ook en niemand verbindt er een conclusie aan.
Advertentie