Advertentie

Jörg Raab: ‘Gezag RIVM cruciaal’

Samen met onder meer Patrick Kenis, hoogleraar aan de Tilburg Institute for Governance heeft Jörg Raab, associate professor bij Organization Studies van Tilburg University, de afgelopen 5 jaar onderzoek gedaan naar (inter)organisatorisch netwerken bij de uitbraak van besmettelijke ziekten.

25 mei 2020
jorg-raab.jpg

In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).

Samen met onder meer Patrick Kenis, hoogleraar aan de Tilburg Institute for Governance heeft Jörg Raab, associate professor bij Organization Studies van Tilburg University, de afgelopen 5 jaar onderzoek gedaan naar (inter)organisatorisch netwerken bij de uitbraak van besmettelijke ziekten. Raab legt uit dat vele actoren actief worden wanneer zulke ziekten uitbreken, wat betekent dat organisatorische capaciteit en coördinatie cruciaal zijn om krachtige antwoorden te bieden – er zijn krachtige ‘network responses’ nodig. Verschillende ziekten brengen verschillende netwerken op gang, met verschillende ‘actor sets’ en ‘network structures’. Netwerkanalyse is dan van belang, met nadruk op de relevante stakeholders en de ‘control activities’, ook omdat netwerken niet stabiel zijn. De ‘national coordination authority’ (NCA), in dit geval het RIVM, zal gezag en mandaat moeten hebben, alsmede tijd en hulpbronnen, alsmede aandacht voor het herkennen, monitoren en beoordelen van netwerken. Nadruk op het virus als zodanig is veel te beperkt.

  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Timmermann / Pensionado
Vergis ik mij nu of heb ik in deze serie nog geen Vlaamse hoogleraar bestuurskunde voorbij zien komen?
Keijzer
Tja, maar de hele discussie over wel of geen mondkapjes, gebaseerd op een chronisch tekort daarvan, is niet bevorderlijk voor geloofwaardigheid.



Gisteravond zie ik zowel op BBC als of CNN voor een heel stuk het betoog van Maurice de Hond herhaald en waar hij eerder tot recent, nergens terecht kon bij de publieke omroep. Nu hoor je aan de praattafels eenzelfde geluid. Vooral denk ik doordat een jongeman met de naam Slagter, met een bepaalde expertise, voor 80% met de heer de Hond eens was en blijkbaar wel snel het oor kreeg vanuit de "publieke" omroep.



Verder zijn er pas in een laat stadium instellingen buiten ziekenhuizen mee in de picture gekomen bij de vorming van adviezen.



Dit virus is onderschat en reactie dus traag en toen de volle omvang tot verantwoordelijken doordrong, is vol op de rem gestaan noodzakelijkerwijs. Teveel onduidelijkheid.



Er is wat te lang op een enkel adviesorganisatie geleund en het beleid, heel sterk mede ingegeven is, door totaal gebrek aan beschermingsmiddelen en apparatuur en dat bij 2000 Corona IC opnames, die rap in zicht kwam, de capaciteit, hoe ver ook opgerekt, dit niet lang kon opvangen, laat staan nog meer opnames.



Dit dus de reguliere zorg, behalve voor ernstige gevallen, weg gedrukt heeft en nu weer moet opstarten.

Dit zal in de nabije toekomst nog wel onderwerp zijn van onderzoek, hoeveel schade dit aan patiënten heeft toegebracht.
Advertentie