Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Hitte grote bedreiging voor leefbaarheid stad

Steden moeten meer doen om zich voor te bereiden op intensievere hittegolven die steeds vaker voorkomen. Veel meer mensen overlijden aan de gevolgen van een hittegolf dan andere oorzaken. Dat blijkt uit een rapport over de hittebestendigheid van Europese steden door ingenieursbureau Sweco.

04 juli 2020
hittegolf---shutterstock.jpg

Steden moeten meer doen om zich voor te bereiden op intensievere hittegolven die steeds vaker voorkomen. Veel meer mensen overlijden aan de gevolgen van een hittegolf dan andere oorzaken. Dat blijkt uit een rapport over de hittebestendigheid van Europese steden door ingenieursbureau Sweco.

Gevaar

In het ergste scenario neemt het aantal dagen met hittegolven in Nederland vanaf 2051 toe met 20 procent. Tegelijkertijd wordt de bevolking ouder, en juist oudere mensen zijn kwetsbaarder voor de gevolgen van langdurige hitte. En dat hitte een groot gevaar is blijkt nu al.

Slachtoffers

Maar terwijl in veel landen maatregelen worden genomen tegen andere natuurverschijnselen door de klimaatverandering, zoals grotere overstromingen, blijven maatregelen tegen hitte vaak achterwege. Onterecht, stelt Sweco: Sinds 2000 vielen in Europa ongeveer 700 slachtoffers door overstromingen. Maar de hittegolven in 2003, een extreem warm jaar, kostten 70.000 mensenlevens.

Veerkrachtiger

Steden moeten dus veerkrachtiger worden tegen extreme hitte, stelt het rapport. Daarbij moet worden gekeken naar het voorkomen van opwarming, maar ook naar de mate waarin een stad zich voorbereid op een hittegolf, en hoe de stad zich daarvan kan herstellen.

Ontwerpen

Concreet moeten gebouwen in de stad anders worden ontworpen: ze moeten meer schaduw bieden en minder blootgesteld worden aan de hitte. Daarnaast moet de stad groener worden: bestaande groenblauwe netwerken van parken, natuurgebieden en watergebieden moeten worden verbonden, zodat hittestress voorkomen kan worden. Volgens Sweco-onderzoeker Enrico Moens moet er voor stadbewoners een manier zijn om te ontsnappen aan de hitte. ‘In periodes van hitte hebben we toegang nodig tot ruime groene en blauwe gebieden dicht bij onze huizen waar we schaduw kunnen opzoeken, veilig kunnen wandelen, spelen en bewegen: plaatsen waar we voldoende onderlinge afstand kunnen bewaren terwijl we onze mentale en fysieke gezondheid bevorderen.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Cees / medewerker kwaliteitsondersteuning
Leg dit maar uit aan wethouders en projectontwikkelaars die elke open plek in de steden willen dicht bouwen. Inbreien is in.
Paul / projectleider
@Kees, dat is niet echt een probleem. Je kan het gewoon mee ontwerpen. Of anders gezegd niet bezuinigen op de leefomgeving. En anders kopen mensne zelf wel airco units...goed voor de klimaatdoelen...



Overigens die doden die worden genoemd, het zijn geen acute doden natuurlijk-anders zat het wel op ons netvlies. Vroeger hadden we strenge vorst, gignen er ook extra mensen dood.
Toine Goossens
Overlijdenspieken horen bij Corona, bij hitte en bij koude. En overlijden hoort bij de vraag of, en wanneer, mensen dood willen gaan. Overlijden is actueel.



Of en wat gemeenten daar wat aan kunnen doen is afhankelijk van de vraag hoe breed bestuurders en politici naar de werkelijkheid willen kijken. Een bestuurder die overal een warmtenet aan wil leggen, en een bestuurder die inzet op hybride warmtepompen, zullen anders tegen oplossingen voor vooroverlijden als gevolg van hitte aan kunnen kijken.



Een warmtepomp is in de zomer namelijk een airco. De warmte in de woning wordt naar buiten afgevoerd. Het systeem kan beide kanten uit. Een stad met veel warmtepompen kan veel geld besparen op anders noodzakelijke investeringen in de stadsinfrastructuur. In de elektravraag die daar het gevolg van is, wordt voorzien door de topproductie van lokale zonnepanelen.



Een stad, zoals Utrecht, die inzet op groene daken zal na verloop van tijd ook positieve effecten op de hitte ontwikkeling in de stad bereiken. Massaal toegepaste kleinschalige oplossingen hebben sneller resultaat dan grootschalige ingrepen, terwijl zij ook nog eens de situatie in de bestaande wijken verbeteren.



Over de eigen grenzen, c.q. probleemstelling heenkijken, kan gemeenten veel voordeel opleveren. Neem b.v. het geluidsdossier. Woningen die tegen buitengeluid worden geïsoleerd worden energie zuiniger.



Dat vergt bestuurders die heel breed willen én kunnen denken. Bestuurders die hun medewerkers de juiste vragen kunnen stellen en hun creativiteit naar brede oplossingen sturen. Die bestuurders zullen het beter doen, dan bestuurders die hun stad gasloos willen maken. Laat daar geen twijfel over bestaan.
Advertentie