Advertentie

Haagse oppositie zeer kritisch op Krikke

Het optreden van de Haagse burgemeester Pauline Krikke vlak na de uit de hand gelopen vreugdevuren op het strand van Scheveningen is fors bekritiseerd door de oppositie in de gemeenteraad. Dat zij direct met een beschuldigende vinger naar de bouwers wees, die volgens haar afspraken hadden geschonden, viel zeer slecht, bleek woensdag tijdens de eerste commissievergadering na de jaarwisseling.

16 januari 2019

De oppositie in de Haagse gemeenteraad heeft forse kritiek geleverd op het optreden van burgemeester Pauline Krikke vlak na de uit de hand gelopen vreugdevuren op het strand. Dat zij direct met een beschuldigende vinger naar de bouwers wees, die volgens haar afspraken hadden geschonden, viel zeer slecht, bleek woensdag tijdens de eerste commissievergadering na de jaarwisseling.

Uitlatingen Krikke 'beroerd' en 'suggestief'

Crisiscommunicatie moet onrust wegnemen, stelde het CDA, en dan zijn beschuldigingen niet gepast. Ook volgens CU/SGP ging het 'faliekant mis'. Haar uitlatingen tijdens een persconferentie waren beroerd en suggestief. Bovendien riep het meteen de vraag op waarom dan niet werd gehandhaafd en haar eigen rol daarin, maar daar ging ze niet op in, aldus CU-fractievoorzitter Pieter Grinwis.

Raad prijst brandweer

Dat Scheveningen aan een ramp is ontsnapt, was volgens de meeste partijen vooral te danken aan de brandweer. Hoewel afgesproken was dat de vergadering woensdag alleen over de communicatie en de procedure zou gaan, vroeg de oppositie zich af waarom de brandstapels toch waren aangestoken terwijl ze kennelijk te hoog waren en de wind recht op de kust stond. Ook de coalitiepartijen Groep de Mos, VVD, GroenLinks en D66 willen graag weten wat er precies is gebeurd, maar willen eerst het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) afwachten.

Convenant bouwers openbaren

Onder meer PvdA en de PvdD willen dat het convenant dat de gemeente met de bouwers sloot over de vuren openbaar wordt. Andere partijen vinden dat er voortaan een vergunning moet komen, zoals ook voor andere evenementen het geval is. De partijen laten zich nog niet duidelijk uit of en hoe de vreugdevuren in de toekomst kunnen doorgaan. De meeste partijen drongen erop aan dat de gemeente ruimhartig moet zijn met de schadevergoeding naar gedupeerden in Scheveningen.

Krikke overtuigd van veilige vuren

Krikke zei ervan overtuigd te zijn geweest dat de vreugdevuren op het strand van Scheveningen en Duindorp 'veilig konden branden'. Ze kwam tot die conclusie nadat ze op Oudjaarsdag alle informatie en adviezen nog eens zorgvuldig had doorgenomen en had besproken in de driehoek, waarin de politie en het Openbaar Ministerie zitten. 'Want mag ik het eens anders zeggen: dacht u echt dat als ik er niet van overtuigd was dat het veilig zou zijn, dat ik dan niet zou ingrijpen?' Vanwege de omvalrisico's van de hoger geworden houten brandstapels had ze wel de veiligheidszone rond de stapels uitgebreid, zei ze.

(ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Wat een dadendrang van die politieke partijen: 'onderzoek OVV afwachten' (duurt nog tot oktober 2019!) 'convenant met bouwers openbaar maken' (wat is daar geheim aan?). En die retorische vraag op het eind zou ik met een glashard ja beantwoorden.

Krikke is gewoon ongeschikt, heeft ze al eerder bewezen door een gebleken terrorist alleen 'verward' te noemen.Wegwezen...

J.de Niet / Strat.Adviseur
We zijn natuurlijk allemaal een beetje hartstikke gek. Doordat er een wedstrijdje fikkie stoken is, loopt het uit de hand. De stapels hadden hoe dan ook de fik in gegaan, geloof mij nu maar. Vreemd is wel dat dit zonder vergunning (mag onder voorschriften) of nog beter ontheffing (alleen bij wijze van uitzondering) heeft plaatsgevonden. En dan het schadeverhaal. Daar moet je toch eerst bij de bouwers zijn en pas bij de gemeente/brandweer/politie als die duidelijk steken heeft laten vallen. Dat lijkt er overigens hier wel op zodat de gemeente wel voor 25% aansprakelijk zal zijn. De politieke partijen doen er verder goed aan om evenementen eens goed door te nemen. Het plezier voor de een of de toerist, is het probleem van de ander of de bewoner. Voor wie zit je er nu eigenlijk?
Erik
Krikke is ongeschikt als bestuurder, niet in staat tot zelfreflectie cq. verantwoordelijkheid te nemen voor fouten, en dat heeft ze al meerdere malen bewezen (Arnhem, Scheepvaartmuseum). Arm Haagje.
Advertentie