Advertentie
sociaal / Nieuws

Coffeeshop sluiten om wietexperiment ‘onwenselijk’

Moet je bestuursdwang toepassen om een coffeeshop te sluiten, omdat hij niet mee wil doen aan het wietexperiment? Die vraag lag donderdagavond voor in de Almeerse gemeenteraad en verdeelde de coalitie van VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie.

21 september 2019

Moet je bestuursdwang toepassen om een coffeeshop te sluiten, omdat hij niet mee wil doen aan het wietexperiment? Die vraag lag donderdagavond voor in de Almeerse gemeenteraad en verdeelde de coalitie van VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie.

Geen vertrouwen
Het landelijke experiment met regulering van wietteelt moet worden gehouden in tien gemeenten. De gemeente Almere is één van de genomineerde gemeenten en moet voor het eind van het jaar aangeven of zij wel of niet mee wil doen. Een voorwaarde voor deelname is dat alle coffeeshops in een gemeente meedoen. En daar zit hem de bottleneck: één van de drie Almeerse coffeeshops heeft geen vertrouwen in het experiment.

'Te absurd voor woorden'
Als de gemeente dus mee wil doen aan de proef zal burgemeester Franc Weerwind de coffeeshop moeten sluiten. En dat is tegen het zere been van de ChristenUnie, toch al principieel tegenstander van het wietexperiment. CU-raadslid Hans van Dijk noemt het tegenover Omroep Flevoland ‘te absurd voor woorden’ dat een onderneming vanwege een experiment moet sluiten. Hij wijst erop dat een van de twee andere ondernemers heeft gezegd dat het water hem aan de lippen staat en die dus blij zal zijn als er een concurrent verdwijnt.

'Niet wenselijk'
De VVD is onderling verdeeld. ‘Sluiting vinden we ontzettend vergaand’, zegt VVD-raadslid Ulysse Ellian. ‘Het is uitzonderlijk en eigenlijk vreemd om een onderneming te sluiten door toepassing van bestuursdwang, alleen omdat je als gemeente mee wilt doen aan een experiment. De onderneming heeft niets fout gedaan. Wij vinden dat niet wenselijk.’

Algemeen belang
De andere twee coalitiepartijen PvdA en D66 zijn wel voor sluiting als de coffeeshophouder blijft volharden in zijn weigering om mee te doen aan het wietexperiment. ‘Het algemeen belang en het belang van de andere twee ondernemers tellen ook mee’, aldus PvdA-raadslid Erik Theunissen. ‘Daarom zeggen wij ‘ja’ tegen sluiting.’

'Heel vervelend'
Ook D66 vindt het heel erg belangrijk dat de gemeente aan het wietexperiment meedoet, zegt raadslid Martine van Bemmel. ‘Dat is in het belang van heel Nederland.’ Het is volgens Van Bemmel ‘heel vervelend’ voor de betreffende ondernemer. ‘Maar het is in het belang van het land dat zijn coffeeshop dan gesloten zal moeten worden.’

1 miljoen euro
Uit de vergadering bleek dat het experiment de gemeente Almere in vier jaar tijd 1 miljoen euro gaat kosten. Ook is meer politiecapaciteit nodig. Veel fracties willen dat de rijksoverheid opdraait voor de kosten. Burgemeester Franc Weerwind heeft de raadsleden al gewaarschuwd dat daar voor het eind van het jaar geen duidelijkheid over komt. Wel voert hij nog gesprekken met Den Haag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie